Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

JAZIDI: Zabranjena kurdska religija 'štovanja palih anđela' i žrtve ISIL-ovog genocida

Za vrijeme svog posljednjeg turističkog izleta u Tursku obećao sam širi osvrt na kulturu Jazida, naroda koji mi je s pravom zapao za oko.
Objava 26. siječnja 2021. 0 komentara 1763 prikaza
Jazidi
Jazidi
Proslava jazidske nove godine u Lalish hramu - Wikipedia

O njima smo posljednjih godina nažalost najviše čitali u crnoj kronici, kao dio konteksta Sinjar genocida u kojem su ISIL-ovci poubijali preko 5000 Jazida uz preko 10.000 zarobljenika i pola milijuna izbjeglica.

Štovanje palog anđela Meleka Tausa i pad Adama

To je samo posljednja eskalacija nasilja prema Ezidima (Jasinima) koja svoje korijene vuče još iz Mezopotamije i Otomanskog carstva gdje su također bili progonjeni. Logično pitanje koje se nameće je - zašto? Općepoznata priča je ona o progonu Kurda koji se u ratovima nakon 'sijanja demokracije' bore praktički sami protiv svih, a Jazidi se nerijetko bore i protiv Kurda iako većinski pripadaju toj etničkoj skupini. Razloge moramo potražiti u tradiciji koja neobično podsjeća na zabranjene gnostičke struje ranog kršćanstva. Sharfadin je religija 'izvornih' Kurda koji se nisu obratili na islam, te su svoja utočišta potražili u planinskim područjima Iraka, Sirije, Turske, ali i Gruzije, Armenije, Njemačke, SAD-a i Kanade. Kontroverzni renome na Zapadu mogu zahvaliti legendarnom dvojcu Gurdjieff - Ouspensky, kao i H.P. Lovecraftu pa sada već otprilike možete pretpostaviti u kojem smjeru optužbe idu. Usmena predaja Serfedina govori o Bogu kreatoru Kozmičkog Jajeta Xwedeu (njegovo 1001 ime opjevano je u Qewis himnama) koji za upravljanje ovim svemirom stvara sedam anđela (emanacija) predvođenih Melekom Tausom iliti Anđelom Paunom. 

Već tu slijedi kontroverza pošto paun nije životinja bliska jazidskim krajevima pa je pitanje predstavlja li simbol doista pauna, odnosno besmrtnost duše i reinkarnaciju, te tko im je donio takvu simboliku. Melek Taus je sazdan od boga samoga, ostali anđeli su mu sluge, a Adam je kombinacija božanskog i zemaljskog. I sada dolazi problem. Jazidi tumače da je Bog Tausu podario jednakost s njim i Adamom dok Kur'an znatno kasnije ispisuje priču o Iblisu, palom anđelu koji se odbio pokloniti pred Adamom te je zbog toga izbačen iz Raja. Danas je on poznatiji kao Šejtan. Kako je Bog svijet načinio od školjke Dur u koju je sabio vječnost, a njezinim otvaranjem svijet prepušta Meleku Tausu - ispada da je guverner ovog svemira iluzije Lucifer, da on nije negativan i da je čovjeka obogatio spoznajom i znanjem kroz anđele. Priča prilično slična slobodnozidarskoj predaji, gnosticizmu i teozofiji. Iako će Jazidi nedvosmisleno tvrditi da Tawuse Melek nije sinonim Luciferu, Azazilu ili Azrailu već anđelu Gabrijelu. Zanimljivo je i da je Melek Taus Adama 'omađijao' znanjem o pšenici, reinkarnaciji, životinjama, gradnji. Sva otkrića usko vezana za najstarije arheološke lokalitete u današnjoj Turskoj, od prve pšenice (ein-korn) do Göbekli Tepea.

Drevna kultura na meti ISIL-ovih ubojica

Jazidi duhovne korijene vuku iz mezopotamijskih, mitraističkih i zoroasterskih izvora. Sinkretička priča puno starija od novoabrahamskih religija, po vlastitoj predaji preživjela je već 72 genocida. Običaji su im zapravo slični onima najvećih neprijatelja - krštenje je 'pečaćenje' saveza s Melekom Tausom, imaju festivale (Slava Pauna sa svetim Sandžakom), svete dane (srijeda), rituale naklonjene Suncu i vatri, proroke, svece, hodočašća, postove. Razlikuju se po izoliranosti od ostalih zajednica u okrugu, sustavu kasti i tabuima koji ograničavaju brakove, liderom (čija titula je Mir), te snažnom ulogom žene u zajednici. Khatuna predstavlja svetu ženstvenost svemira, opatice Fakre su djevice koje čuvaju hram dok je Kebani najviša svećenica koja postom doseže 'Svijet Nevidljivih'. Nažalost, čim u krajevima Gornje Mezopotamije žena doživi integritet i samostalnost - postaje meta brojnim ekstremističkim skupinama. ISIL-ovci (a i brojni raniji agresori) su tako dekapitirali muškarce, no žene i curice su držali kao seksualno roblje. Pretpostavlja se da je preko 7000 žena i djevojčica kažnjavano silovanjem i prodajom u roblje zbog 'štovanja Šejtana'. Nisu klonule duhom i sve su stoječki izdržale uzdignute glave pa su danas svojevrsni simbol otpora ekstremizmu.

Baš kao i postrojba od 18 muškaraca predvođena Qasimom Sheshoom koja je obranila sveti hram Sharfadin od stotina ISIL-ovskih napada. Ostavljeni na cjedilu dočekali su oslobađanje područja od strane SAD-a, no kasnijim američkim povlačenjem njihova je sudbina neizvjesna pošto Sirijci nisu preveliki fanovi jazidske kulture. Sreća u nesreći je to što su im bogomolje razasute po raznim zemljama i što im kultura više-manje počiva na usmenoj predaji. Pisani dio (knjige Kitêba Cilwe i Mishefa Reş) je pak bitan i Sufijima pa je postao javno dobro. Hram Lalish je star preko 4000 godina i sačuvan je jer ga se ne povezuje isključivo s Jazidima. A kurdski nacionalisti sve češće Jazide nazivaju izvornim Kurdima pa se stvaraju trendovi očuvanja jazidskih sela, običaja i religije na institucionalnoj razini. Hoće li to osigurati prezervaciju 'kulta vatre' i omogućiti još detaljnije proučavanje njihove tradicije, vrijeme će pokazati. Ono što sam vidio na granici sa Sirijom ulijeva povjerenje pošto im je omogućena željena izolacija na 'tepeima', brdima od kojih najpoznatiji Göbekli nosi znakoviti jazidski naziv Xirabreşkê odnosno - 'Brdo Zla'.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.