Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

JE LI OKULTNO ZNANSTVENO DOKAZIVO? Ili kako je Colin Wilson redefinirao paranormalno

Prije par mjeseci u ruke sam dobio knjigu 'Okultno' Colina Wilsona koju je napokon izdao domaći izdavač - Ezop antikvarijat.
Objava 06. ožujka 2021. 0 komentara 1062 prikaza
Okultno
Okultno
Autor fotografije: R.M.

I kako to obično biva kada su u pitanju ovako temeljite i jezgrovite knjige, čitanje se odužilo taman toliko da uđem u pisanje vlastite knjige 'Okultna simbolika' i ovo mi posluži kao izvanredan vjetar u leđa, ali i osnova.

Sposobnost X i čovjekove latentne moći

Colin Wilson nevjerojatno je produktivan pisac. Na ovim prostorima pamtimo ga ponajviše kao autora 'Misterija' u beogradskom izdanju, knjige koja je nekako ostala u sjeni popularnijih naslova i autora poput Clarkea ili Bosnića. Što je prava šteta u bibliografiji koja sadrži 34 romana, 101 (!) publicističkog izdanja te triju kazališnih predstava. Fascinantno detaljan, filozofski nadahnut i tematski odvažan, Wilson je doista renesansni čovjek fenomenološkog egzistencijalizma. Pobogu, s 14 godina već je pisao eseje o svim granama znanosti, apsolvirajući njihove osnove. Toliko je bio konkretan i sveobuhvatan da je mogao pisati o paranormalnom, magiji, okultnome, pa i mogućnosti telepatije - neokrznut od strane skeptika koji su ga uvažavali i zvali u raspravu. Upravo na tome temelji naslov 'Okultno' koji je napokon preveden i na hrvatski.

'Sposobnost X' ('Faculty X') koju je detaljno razradio kroz dva desetljeća pisanja ovdje razvija kroz tri poglavlja - uvodni dio gdje pojašnjava elementarne duhovne podjele, povijest magije i 'čovjekove latentne moći', dio za koji će vam biti potreban ostatak knjige kao uvod pošto je riječ o ambicioznim tvrdnjama. Koje možda nisu za kontekst vremena (knjigu je izbacio 1971.) u toj mjeri hrabre koliko su u kontekstu njega kao autora etabliranog u drugim aspektima neočekivane. Ozbiljan publicist spisateljski povezan s 'angry young men' pokretom (generacijski ekvivalent Beat generaciji) koji istražuje arhetipe, seksualnost, serijske ubojice (među prvima proučava fenomen) sada odjednom postaje stručnjak za okultizam. I to ne fenomenološki ili povijesno već znanstvenim pristupom. Rekao bih čak i filozofskim, pod postulatom 'što ako'. Dok se drugi trude 'debunkati' neznanstveno, on radi suprotno - pokušava znanstveno dokazati paranormalno.

Kako objasniti znanstvene anomalije?

I to kroz do tada neviđene primjere iz životinjskog i biljnog svijeta, ljudskog razvoja, znanstvenih paradoksa. Priču o 101 majmunu pronašao je u većem broju primjera iz zoologije, biologije i evolucije, namjerno birajući autorske radove onih koji su kao superiornu paradigmu nametnuli redukcionizam. Izuzev tih zanimljivih anomalija (netko bi rekao - rupa u teoriji), kasnije kroz povijesni presjek i biografije proklamiranih magova vidimo i koliko su okultne discipline zapravo isprepletene sa znanstvenim i društvenim. U toj mjeri da se čini kako su te subverzivne grupacije gotovo zavjerenički krojile civilizaciju po svojoj mjeri. Jer okultno je i dalje svuda oko nas, baš onoliko 'skriveno' koliko i sam naziv govori. A naše stvarne mogućnosti zakočene su pod bujicom pasivnosti, repetitivnosti i cikličnosti. 'Svi smo u nekoj mjeri žrtve neuroze nastale uslijed navike', kako veli William James.

Ima tu naravno i stvari oko koje se ne slažemo. Wilson nije prevelik fan 'psihodeličnih droga' kako ih naziva, no već se kroz stavljanje svih supstanci pod isti koš i kontekstualizacijom s tadašnjim političkim zbivanjima jasno vidi da jednostavno nije bio dovoljno teoretski ni praktično informiran. Dojma sam da bi mu upravo to bio najbliži kontakt sa 'Sposobnosti X', no sudeći po kasnijoj napisanoj literaturi moguće je da se predomislio. Ovu izvrsnu knjigu usporedio bih s jednako tako odličnom 'Tajnom povijesti svijeta' svog sunarodnjaka Jonathana Blacka. Osjetno je kako se upravo britanski autori često odvaže na pisanje ovako bogatih izdanja, vjerojatno i zbog široke tradicije. Ako imate prijatelja znanstvenika/skeptika/ateista koji bi se 'prije ubio nego čitao pseudoznanost' - ovo je idealna knjiga kojom ćete ga navući na daljnje istraživanje. Knjigu inače možete kupiti OVDJE.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.