Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

KAKO PROMIJENITI SVOJ UM: U Hrvatsku je došla ponajbolja knjiga o psihodelicima u 21. stoljeću

Prije dvije godine u blogu sam prenio jedan od pasusa tada nove knjige američkog bestseler pisca Michaela Pollana, a sada je napokon došla i u Hrvatsku.
Objava 21. rujna 2020. 0 komentara 2097 prikaza
Kako promijeniti um
Kako promijeniti um
Michael Pollan

Moram priznati da sam već nakon čitanja prvih par stranica ove knjige odmah dobio poriv preporuke za njezino hrvatsko izdanje. Kako sam uspješno nagovorio 'Teledisk' i posredovao u dogovoru oko izdavanja bestselera 'Rođeni za trčanje' (2015.) i 'Čarobnjaci Bogova' (2019.) vjerovao sam da će i ovaj puta upaliti lobiranje.

Renesansni čovjek za istraživanje psihodelije

S knjigom su na prvu bili oduševljeni svi koji su je i letimično pregledali, pa nije trebalo dugo da se počne prevoditi. I prije dva tjedna pogodi prvu promociju i knjižare. Riječ je o pravoj poslastici za psihonaute i ljubitelje tematike. 'Ogljivljeni' (pojam kojeg pisac rado koristi u knjizi) Pollan upravo je ono što je nedostajalo širokom spektru publicističkih zdanja psihodelije - 'mainstream' autor koji po prvi puta ulazi u sam svijet halucinogena, temeljit istraživački novinar s nosom za priču i skeptični znanstvenik koji traži propuste u romantičarskom pristupu psihonauta. Sve u jednoj osobi. Plus izvrstan sugovornik s kojim intervju kao u Podcastu dobiva opuštenu dimenziju. Plus izuzetno šarmantan pisac s talentom za romanopisca. Kao da ste uzeli petoricu različitih publicista i spojili ih u jednu personu.

 

Pollan se nije uhvatio u zamku idolopoklonstva. Timothy Leary mu je od početka bio 'too much', Terence McKenna nije previše ni spominjan, Sasha Shulgin je izvan sfere interesa. Uhvatio se za jezgru koju razumije i koju može slijediti bez previše skretanja po putu. Gljive je ubirao s vodećim svjetskim miceliologom Paulom Stametsom i konzumirao sa ženom uz šetnju po vrtu, LSD je uzeo s terapeutom u jasnim i unaprijed pripremljenim okvirima, a natruhe psihodeličnog uma mogle su se prepoznati tek kada je ohrabren uspješnim iskustvima odlučio 'lizati žabu' (u stvarnosti iz žlijezda izvlačite i na zraku kristalizirate, a zatim pušite 5-MeO-DMT) što je neočekivan potez za znanstvenika, no itekako rezonski potez za psihonauta. Tako je u kratkom roku otkrio sinesteziju, 'ljubav je sve' efekt, kao i privezanost za raketu dok postajete jedno sa svemirom. Ukratko, sve što je potrebno za realan osvrt.

Ljubav i ego

Nesumnjivo je dobro iznenadio gospođu izdavačicu kada joj je pokucao na vrata s idejom da nakon dokumentarca za Netflix i bestselera o prehrani planira pisati dnevnik o konzumaciji opojnih droga prve klase. Čitatelje pak sigurno nije iznenadio kvalitetnim materijalom. Fascinantnu novu znanost o psihodelicima insajderskim informacijama približava široj publici. Informaciju o gašenju 'Default Mode Network' ('Mreža zadanog načina rada') mozga za vrijeme djelovanja LSD-a i psilocibina toliko je jednostavno iznio da će je razumijeti i oni kojima psihodelija nije u malom prstu. Upravo to je i bila zamjerka brojnih drugih knjiga koje umjesto da su išle pojednostaviti temu zapravo su je maksimalno zakomplicirale, što preopskurnim fokusom, što sofisticiranim znanstvenim terminima. Pollan doduše nije radio nekakav udžbenik već prije lektiru.

 

Depresija, PTSP, prihvaćanje terminalne faze bolesti, obiteljske konstelacije, opsesivno-kompulzivni poremećaj... Sve te potencijalne dijagnoze koje bi se mogle tretirati psihodelicima on je u razgovoru s vodećim znanstvenim umovima oblikovao u egom ('Mrežom zadanog načina rada mozga') uvjetovane dijagnoze koje bi bilo i teže liječiti što je DMN iliti ego kod osobe snažniji. Na kraju je probao i Ayahuascu te je tim svjedočanstvom dao prostora za nastavak. Možda je 'cliffhanger' ali svakako nije jeftin. Kada na koncu poznatog skeptika nešto u najmanju ruku gurne na rub agnostike, onda znate da je to svojevrsni 'sveti gral' ili 'kamen mudraca'. A knjigu možete nabaviti već na web stranicama 'Telediska', nadamo se i na sajmovima ako ih ne odgode. Pollan je zaista zaslužio iskreni respekt...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.