Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

KANABIS NA 'STEROIDIMA' PREPLAVIO TRŽIŠTE: Opasna praksa otežava legalizaciju i narušava status biljke

Ima li kanabis kojeg danas konzumiramo ikakve poveznice s onim od prije par desetljeća? Nema.
Objava 19. lipnja 2021. 0 komentara 3806 prikaza
Diler JWH kanabisa
Diler JWH kanabisa
Vice YouTube screenshot

I da, moram vas razočarati - naslov nije clickbait. Ovaj kanabis doista jest na steroidima. Svijet uzgoja kanabisa posljednjih je godina otišao u smjeru jačanja potencije i raznovrsnosti psihoaktivnih tvari. S tim novim ključnim faktorom promijenio se i način regulacije postotka određene tvari u soju kanabisa.

Moje knjige možete kupiti OVDJE uključujući 'Psihodelike' i zbirku kratkih priča 'Par lavandi za ormar'

Adiktivno, neispitano, psihotično, sintetično

Pojednostavljeno - postotak kanabinoida više se ne regulira kemijskom hibridizacijom već izravnim špricanjem/ubrizgavanjem psihoaktivne tvari u suhu materiju. A ta tvar nije prirodnog podrijetla već sintetičkog. Implikacije takve prakse zaista su široke - znanstveno ispitivanje sintetičkih kanabinoida (pa i najpopularnijih) je u povojima, iz nekog su razloga daleko opasniji po zdravlje, a k tome su izrazito adiktivni što nije slučaj kod prirodnih kanabinoida. I ne stvaraju samo psihičku već i fizičku ovisnost. Kina se u relativno kratkom vremenu specijalizirala za masovnu proizvodnju takve sintetike (JWH i AB-CHMINACA kanabinoidi) koja je donedavno služila za proizvodnju Spicea, no sada se koristi za jačanje potencije prirodno uzgojenog kanabisa, bilo Sative/Indice ili industrijskih sojeva.

 

Ne čudi stoga da SAD optužuje Kineze za opioidnu krizu (rastom trgovine meksičkih narko-kartela i kineskih farmaceuta), a sada je i EU na udaru inflacijom sintetičkih kanabinoida. Nijemci tako kupuju jeftin prirodno uzgojen kanabis iz Albanije s defektom lošeg uzgoja, pesticida, skladištenja i transporta da bi ga jeftinim i iznimno potentnim sintetičkim JWH-om/AB-om iz Kine 'napucali' high/stone efektom, ovisno o potrebi. Sam interni dilerski naziv 'Green Crack' vam govori u kojem smjeru priča ide. Tržišno se roba implementira pod nazivom Haze, što je inače i termin za jedan od najpopularnijih sojeva kalifornijske Sative. Kako je generalno potencija kanabisa danas i do tri puta veća nego što je bila prije samo jednog desetljeća, tako i novi konzumenti iziskuju još višu koncentraciju psihoaktivnih kanabinoida. Pa makar i sintetičkih.

SAD optužuje Kinu za destabilizaciju

Jedno od rješenja ove situacije koja opterećuje komune povećanjem broja ovisnika o sintetičkim kanabinoidima je - legalizacija. Neću reći da Nizozemska ima manji problem od recimo Njemačke ili Skandinavije ali ga sigurno brže i preciznije adresira. Sveučilište u Maastrichtu prvo je putem znanstvene studije ispitalo opasnosti ovakvog kanabisa i došlo je do zaključka da JWH zna dovesti do preopterećenja endokanabinoidnog sustava u organizmu, kao i do predoziranja koje je praktički nemoguće kod prirodnih i hibridnih sojeva kanabisa. Sintetički kanabinoid MDMB-4en-PINACA još je opasniji i dovodi do poremećaja balansa, anksioznosti, paranoje i srčane aritmije. Kada se zajedno špricaju, ove dvije supstance mogu dovesti do psihoze i fizičke ovisnosti. Ovo je zapravo sraz generacija - stariji korisnici vole prirodni efekt dok mlađi pušači imaju viši prag tolerancije i preferiraju što snažniji podražaj.

 

I dok je u Europi stanje opasno ponajviše po korisnike, Srednja Amerika alarmantna je i po uzgajače i preprodavače. Krispy iliti Tiburon (morski pas) soj postao je glavni alat potkusurivanja i dilanja zloglasnog honduraškog kartela MS-13. Em je iznimno potentan, em je do tri puta skuplji pa puni kasu. Sirovina za pretvaranje lokalnog kanabisa u 'zombi' travu (kako po svjedočanstvima izgledaju konzumenti) dolazi iz Kine, u Hondurasu nastaje poboljšana roba i zatim se šverca sjevernije ka anglofonim zemljama gdje je poznatija pod nazivom El Ardilla (vjeverica) i Haze. Trump je za vrijeme mandata za destabilizaciju optuživao Kinu, a dolaskom Bidena na vlast retorika se omekšala pa se vjeruje da će i Kina nastojati onemogućiti ovakve transakcije kartela i (i)legalnih farmaceutskih laboratorija. Jedini pravi način borbe protiv problema je legalizacija kanabisa pošto ona donosi i regulaciju tržišta, te bolju detekciju izvora kontaminirane sirovine. Kako je teško očekivati takve političke promjene u EU, za očekivati je da će problem nažalost samo kulminirati i da nas tek očekuje najgore.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.