Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

Kava-Kava: Pacifička sveta biljka koja sadrži egzotične kavalaktone

Psihoaktivne biljke toliko su rasprostranjene da su i dan danas mnogi tradicionalni mistificirani i znanstveno neispitani. Jedan od njih je i biljka Kava-Kava.
Objava 23. veljače 2018. 0 komentara 2338 prikaza
Kava-Kava ceremonija
Kava-Kava ceremonija
Ceremonijalna priprema na Fijiju (Wikipedia)

I nije riječ o kavi ni kofeinu. Piper methysticum biljka je koja nastanjuje zapadni dio Tihog oceana, a riječ 'kava' na tongoanskom označava 'gorak' okus, iz čega proizlaze i ostale inačice naziva - awa (Havaji), ava (Samoa), yaqona (Fiji) itd. Konzumira je se u svećanim prigodama, prije ležernih druženja ili kao ceremonijalni medij.

Moju knjigu 'Psihodelici - izmijenjena stanja svijesti' možete kupiti OVDJE

Kavalaktoni kao najnovija znanstvena enigma

Biljka se dakle uzgaja u svojim autohtonim predjelima uz striktno reguliran izvoz. Kako se zakonski dijeli na obične i 'plemenite' sojeve, potonji su manje potentni i intenzivni pa se samim time i lakše izvoze. Oni su pitki u svakodnevnoj uporabi nakon što dosegnu petogodišnju zrelost i nisu opasni po organe ili značajno psihoaktivni. Na Havajima se i u pretkolonijalnom dobu koristila, i to samo u najpotentnijim sojevima i količinama tako da ih nitko izvan plemićkog staleža nije smio konzumirati. A zapadni antropolozi koji jesu potvrdili su njezine 'divinacijske' karakteristike čime je postala još jedna biljka učiteljica, iako joj to nisu primarni efekti. Dok svježi korijen biljke sadrži i do 80% vode u prosjeku, sušeni ima oko 43% škroba, 20% vlakana, 12% vode... I najbitnije, 15% kavalaktona, psihoaktivne supstance specifične za ovu biljku.

Kavalaktoni su predmet znanstvenih istraživanja, a ono što je trenutno poznato je da je riječ o laktonskim česticama sa psihotropskim efektima anksiolize (ublažavanje neuroze) i sedacije, odnosno hipnoze. Po svojoj širini i specifičnosti mnogi ih uspoređuju s kanabinoidima - otkriveno je 18 različitih vrsta i polako se izoliraju, sintetiziraju i analiziraju u kliničkim studijama, uz veliki zdravstveni potencijal. kavain, demethoxyyangonin i yangonin dominiraju u samoj biljci, no pretpostavlja se kako kavalaktona ima i u brojnim drugim vrstama, a u Kava-Kavi ih ponajviše ima u bočnom korijenju. Zanimljivo, kako kavalaktoni djeluju na GABAA receptore - Kava-Kava je trenutno u istoj skupini kontroliranih supstanci kao i GHB/GBL, s karakteristikama antipsihotika, depresanta (sedativa) i blagog halucinogena u višim dozama.

FDA protiv Codexa Alimentariusa

Jedina prava nuspojava joj je utjecaj na jetru, pa posebno potentne vrste nije preporučljivo uzimati stalno. Dok je na zapadu najprepoznatljivija u obliku čaja ili tablete, u svom okruženju se konzumira i žvakanjem ili konzumacijom mljevenog korijena. Neosušena Kava-Kava značajno je snažnijeg okusa od sušene, naročito u vrućoj vodi što joj i efekte čini izraženijima. Sveta biljka Pacifika tako se koristi u medicinske, religijske, političke, kulturne i društvene svrhe, baš kao i zapadnjačke biljke stimulansi poput kave ili Yerba Mate. Stoga ne čudi da brojni kafići po otočjima u svom asortimanu nude i napitak od ove biljke. Dok WHO smatra kako se biljka može koristiti bez pretjeranih rizika po zdravlje, postoji sve veći pritisak na biljku od strane raznih interesnih krugova pa se nije proširila u Europu kako se nekoć očekivalo i pretpostavljalo.

To samo govori u prilog njezinim efektima pa čak ni kontroverzni Codex Alimentarius nije zabranio njezinu uporabu ističući '1500 godina sigurne uporabe'. No američki FDA 2002. navodi kako je poznato da je zabilježeno 'od 50 do 100 slučajeva oštećene jetre' kod njezinih korisnika i da bi s obzirom na te okolnosti biljku trebalo regulirati kao 'kontroliranu supstancu'. Iako je kasnija znanstvena studija utvrdila da je toksičnost ka jetri 1:50-125.000.000, FDA je ustrajala na svojoj politici. Tako se u SAD-u ista može koristiti kao dio tradicionalne medicine i religijske zajednice pacifičkih naroda, ne i kao klasični napitak u široj uporabi. Plemena je koriste za liječenje središnjeg živčanog sustava, astme, kožnih bolesti, infekcija i dr., pa i znanstvene studije koje izučavaju kavalaktone idu prvenstveno u tom smjeru.

Prirodni 'benzosi' kao protuteža lijekovima

Kao i uvijek, treći pasus bloga posvećen je efektima i konzumaciji. Imao sam prilike u dva navrata i dva različita oblika probati Kava-Kavu. Prvi je bio u tabletama, drugi u suhoj tvari nalik čaju. Preporuka je svakako prirodni oblik, iako je jako relativno pričati o svemu kao o 'ispijanju čaja'. Više nalikuje gutanju teksture slične 'dream herb' konturama, socu ili vrućoj vodi čudne boje i još čudnijeg okusa. Najbolji je onaj opis kojeg imamo po raznim forumima - 'prirodni Benzos' iliti benzodiazepin. Samim time dobivamo i slične efekte - sedaciju, blagu anesteziju, relaksiranost nalik 'chill' zoni, toplinu u prsima, suptilnu euforiju i antianksiozno djelovanje. Kavalaktoni su i laboratorijski dokazani kao 'efektivniji od placeba' pa je i budućnost istraživanja značajno pozitivna. A znanstvenici tvrde da su odlične supstitucije upravo navedenim tabletama.

Ako se ne pretjera, ne postoje nikakve promjene kognitivnih performansi i inteligencije, a korisnik je izuzetno oštrouman, uz dozu smirenosti i opuštenosti. Taj energetski faktor mnoge analitičare poziva na sličnosti s kanabinoidima, jedinim supstancama koje se nalaze u sve četiri velike skupine psihoaktivnih supstanci. Blagi halucinogeni efekti naziru se tek ispijanjem enormnih količina biljke, što nije preporučljivo. Ne postoje ni najmanje osnove da je riječ o adiktivnoj biljci. Stoga je posebni upitnik nad sve učestalijom zakonskom regulacijom unutar EU i SAD-a. Ako ne postoje naznake ovisnosti, kontraindikacije, gubitak ili usporavanje inteligencije i agresivnost kod konzumenata - zašto biljka poput kratoma prolazi kroz regulativno-zakonodavnu mrežu? I lobira li tko za takav ishod? Ako postoje i najmanje slutnje navedenoga, možda je riječ o znatno zanimljivijoj supstanci koju je netko već ispitao...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.