Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

Ketamin - Najbrže rastuća droga na svijetu i moćan halucinogen

Relativno nova droga koja je kroz proteklo desetljeće stekla svjetsku slavu žari i pali Londonom, omiljena je na After partyjima, a psihonauti je rabe za famozni K-Hole. U čemu je kvaka?
Objava 09. prosinca 2017. 1 komentara 39659 prikaza
Ketamin
Ketamin
IB Times Photo

Ketamin je u principu disocijativni anestetik čiji efekti sežu unutar dva sektora podjele kontroliranih supstanci (iliti tzv. 'opojnih droga') - u halucinogene i sedative. Svoju rastuću popularnost prije svega duguje psihonautskoj zajednici koja ga je brzinski prigrlila s obzirom na njegove halucinogene efekte, a i poznate osobe su je u kombinaciji (tzv. 'CK' odnosno 'Calvin Klein') s kokainom opjevale u brojnim pop skladbama. Naravno, ključ je u samom djelovanju u kojem ćemo malo više pisati nešto kasnije. No prvo osnove.

Moju knjigu 'Psihodelici - izmijenjena stanja svijesti' možete kupiti OVDJE

Halucinogeni sedativ i C-K After narkotik

Ketamin je prvotno sintetiziran na saveznom Sveučilištu Wayne, a tvorac iz te davne 1962. je Calvin L. Stevens. Po nekim svjedočanstvima ketamin je otkriven slučajno, i to kada je ovaj farmaceutski konzultant provodio eksperimente na određenim spojevima. Eksperimenti nad životinjama učinili su ga dovoljno potencijalno korisnim da ga je već dvije godine kasnije uveo u zatvorski sustav, radi testiranja na ljudskim subjektima. Bio je relativno kratkog trajanja, ne pretjerano toksičan, a ono najbitnije bio je društveni element. Naime, za razliku od kontroverznog PCP-a predoziranje nije uzrokovalo potpuno ludilo popraćeno nasilnim epizodama, već upravo suprotno - subjekt je padao u disocijativno stanje. I dok se kanabis zabranjivao kao 'tvar nalik kokainu i heroinu, bez ikakvih zdravstvenih benefita', ketamin je 1970. odobren od strane FDA kao 'pomagalo' tijekom teških dana Vijetnamskog rata.

Naravno, frekventnost uporabe u vojsci, jednoj od socioekonomski najšarolikijih društvenih struktura, automatski ga je preko noći ubacilo i u pop kulturu. Koja je u tim trenucima proživljavala treću godinu vala Ljeta Ljubavi, popraćenog salvama Hipija i Djece cvijeća, koji su jedva dočekali nešto posve novo u okvirima vlastite kontrakulture. Rekreacijska uporaba je zabilježena iako mnogi štovatelji psihoaktivnih supstanci u tom kontekstu vremena nisu željeli koristiti sintetiku. 'The Fabulous Furry Freak Brothers' je kultni strip koji je prvi popularizirao uporabu ketamina u okvirima društva gdje se pod domenom ljudskih prava prakticira otvoreni fašizam - ketamin je u jednom broju služio upravo bijegu od korumpiranog 'False Flag' svijeta. Dvije knjige su pred kraj sedamdesetih opet otvorile pitanje. Riječ je o izdanju 'The Scientist', knjizi legendarnog psihonauta Johna Lillyja, te 'Journeys into the Bright World' dvojca Moore-Alltounian. Tada je u fokusu bila očaranost K-Hole dozom i sve reperkusije vezane uz to.

Kraj osamdesetih odlikuje Rave era, a Britanija postaje pionirski poligon za uživatelje ketamina. Stoga ne čudi da je London i dan danas prijestolnica njegove uporabe. Znanstvenicima i dalje fenomen predstavlja njegov potencijal u partijanerskom svijetu. Naime, anestetičko djelovanje i vrlo tanka granica do K-Hole doze čine je prilično nepouzdanim narkotikom, naročito kada je dio 'kombo' prakse - tada mu se djelovanje linearno mijenja. Zanimljivo, omiljena anglosaksonska droga najaktualnija je u bivšim područjima Commonwealtha pa je Indija odgovorna za 90%+ današnje proizvodnje, a iza Londona se po učestalosti uporabe dominantno smjestio Hong Kong. Isto je posebnom čini i kontekst uporabe u društvenim okvirima - konzumiraju je i najniži staleži (zbog relativno niske cijene najmanje doze), a još je popularnija u najvišim staležima, naročito na već spomenutim Afterima i u kombinaciji s kokainom. Danas je predmet korištenja i kod alkoholičara, ovisnika o opioidima (normira potentnost droge), ljubiteljima benzosa i barbiturata, te u kombinaciji s dizalicama tlaka (radi ravnoteže) poput stimulansa, SNRI antidepresiva i MAOI inhibitora.

Efekt ketamina i K-Hole stanje

Iako mediji potenciraju veliki broj smrti od izloženosti ketaminu, to u stvarnosti zapravo i nije slučaj, što ne znači da nije riječ o potencijalno vrlo opasnoj supstanci. U razdoblju od osam godina promatranja (2005.-2013.), zabilježen je broj od 90 smrtnih slučajeva, no najčešće od izloženosti vanjskim faktorima (fatalne prometne nesreće, udarci vozila, padovi) zbog ketaminskog efekta, nego od predoziranja samom supstancom. Vjerojatno vas zanima i sam podražaj? Ako uzimate manje količine, recimo jednu tanju liniju bilo kojim načinom unosa, onda ćete se vrlo brzo naći u stanju nalik transu, snovitom ljepljivom efektu u kojem vam je tijelo na jedan riječima teško opisiv način disocirano od uma, pa imate dojam kao da upravljanje udovima obavljate uz svojevrsnu odgodu, sekundu dvije tri nakon što vam je um tako što naredio. Refleksi se ne gube ali zadržavaju taj 'Delay' osjećaj koji može potrajati i duže vrijeme, ovisno o tome u kojoj ga mjeri održavate drugim narkoticima poput alkohola ili pojačavate novim dozama. Na trenutke ste odsutni, na trenutke iznimno racionalni, bolove ili neugode ne osjećate i zapravo ste lagano sedatirani.

Krvni tlak vam se polako podiže, ugodno ste opušteni i mjesto u kojem se nalazite na trenutke izgleda poput nekog filma kojeg promatrate iz topline vlastitog doma. Ili, bolje rečeno, uma. Ketamin je u principu antagonist (inhibitor, suprotstavljen djelovanju) NMDA receptora čime ima neke sličnosti s opiodima, te dijeli istu skupinu kontroliranih supstanci sa spomenutim PCP-om, Nitrom (N-O), DXM-om i MXE-om. Sami mehanizmi djelovanja još nisu otkriveni, što zbog kompleksnosti, što zbog nepostojanja znanstvenih studija. Supstanca nije pretjerano adiktivna, no u slučajevima ovisnosti subjekti prolaze kroz stresna, anksiozna i bolna stanja - bez po život opasnog skidanja. Kako sam u više navrata spomenuo i termin 'K-Hole', red je da ga malo detaljnije opišem. U manjim dozama ketamin je tipična disocijativna party droga koja u snovitom stanju i disocijaciju od udova konzumenta čini prepuštenijim suptilnostima elektronske (ili neke druge) glazbe. No psihonauti su relativno brzo otkrili njegove halucinogene efekte koji ga čine praktički unikatnim (istina, tu je i sve popularniji M-Hole, koji je ipak još u povojima).

Doza prilično ovisna o težini konzumenta vrlo je varljive prirode (od 150 do 450 mg). Ako ste pili alkohol ili tijelo načeli drugim sedativima, doza je još niža. A kada kročite u K-Hole, ulazite u unikatno stanje - značajno drugačije od bilo kojeg drugog halucinogena, psihodelika ili disocijativa. Tijelo vam vrlo skoro postaje kao medij kojim upravlja vaša duša/um, te u tipičnom OBE-u (izvantjelesno iskustvo) ulazite u stanje nalik vakuumu, lišeno vlastite osobnosti, realnih okvira, referentnih točki - sve dok su vaša osjetila i podražaji u ulozi pozadinske jeke. Stručnjaci tvrde da je to stanje nešto najbliže završnom stadiju shizofrenije, no bez popratnih halucinacija i deluzija. Vrijeme i prostor ne postoje, plutate kao da ste u izolacijskoj komori, lovi vas katatonija, a paniku i paranoju nerijetko zamjenjuje stanje sveopće euforije. Legendarni psihijatar Timothy Leary tvrdi kako je to stanje nešto najbliže transcendentalnoj meditaciji i osmoj završnoj fazi svijesti.

Najveći antidepresivni potencijal

Kao i kod svakog sličnog stanja, dobit ćete izrazito različite subjektivne opise stanja - od nevjerojatne prepuštenosti i uživanja nalik duševnom godišnjem odmoru, do strave i užasa u viru neočekivane odsutnosti. Naravno, glavni faktori utjecaja često budu kombinacije narkotika ili konzumacija alkohola, za što ketamin nema pretjerano jaku rezistentnost već navedene supstance samo pojačavaju njegovo djelovanje uz druge neočekivane efekte. Ketamin je svoj elitni renome dobio i zbog jednog znanstveno nepotkrijepljenog sindroma, tzv. 'grupnih halucinacija' - koje su zabilježene u stotinama slučajeva grupne konzumacije anestetika. Isto tako nema ni popratnih nuspojava poput mamurluka i neispavanosti, upravo suprotno. Samim time se namjerno koristi kao posljednja droga jednog izlaska, pošto poput GHB-a ima sedacijski učinak. Nemoguće se i naviknuti na njegove popratne efekte, a ni tolerancija nije približna ostalim kontroliranim supstancama - pa korisnici ne moraju progresivno povećavati doze. Psihoza se javlja tek nakon ulaska u stanje ovisnosti o ketaminu.

Nakon što je Ed Sheeran svojedobno izbačen s dodjele MTV-evih nagrada zbog djelovanja ketamina, popularnost mu samo raste. U Hrvatskoj nije toliko popularan iako se može pronaći po cijenama približnim MDMA-u, uz prilično normiranu kvalitetu što ga čini visokokvalitetnom drogom. A i znanstvenici su zajahali val rastuće popularnosti i dovršili kliničku studiju iz sedamdesetih, te dokazali da ketamin ima izuzetan potencijal u liječenju teške depresije. Kontrolna skupina od 28 subjekata potvrdila je špekulacije da ketamin promptno pomaže i u slučajevima suicidalne depresije, a čak je 15% subjekata trajno zadržalo steknuta poboljšanja svojih stanja. Psihijatar Rupert McShane sa Sveučilišta Oxford dodao je da bi ovakav novi mehanizam mogao biti sjajan dodatak u medicini, naročito jer je zapanjujuće visok potencijal kod subjekata koji nisu imali poboljšanja ni u jednoj drugoj terapiji.

Ogroman potencijal je i u shvaćanju psihičkih bolesti. Neurolog Olaf Blanke s Lausanne Instituta potvrđuje ketamin kao 'kandidata za istraživanje mehanizama mozga vezanih uz izvantjelesna iskustva', a skupina znanstvenika smatra da bi u kombinaciji s LSD-em mogao simulirati simptome shizofrenije kod zdravih osoba. Određene klinike krenule su i u testne projekte podvrgavanja vlastitog stručnog kadra ketaminu i LSD-u radi 'lakše senzibilizacije s pacijentima', no kako je sve u početnim fazama nije objavljeno koje psihijatrije sudjeluju u projektu. Ketamin se tako kroz pedeset i pet godina postojanja polako istaknuo kao lider u pionirskom polju istraživanja disocijativa, te kao omiljena sintetička supstanca psihonauta treće faze. Mnogima je zbog tog umjetnog aspekta odbojna, no konzumacija u svim slojevima društva polako izlazi iz skuta tabu teme. I nameće se kao jedan od glavnih elemenata znanstvenih studija u budućnosti. Hrvatska se drži UN-ovih odredbi pa je ketamin ilegalan, a MDMA, kanabis i kokain ionako uvjerljivo predvode listu uporabe kontroliranih supstanci.

  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • bruhm0mentt:

    Harming my family my ketamine addiction is. Care i do not.