Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

Khat, mefedron, aromatične soli i flakka: Prirodni 'Crystal Meth' osvaja Europu

Od euforije i buđenja do agresije i nasilja: Relativno nova supstanca u vrlo kratkom roku je zagospodarila party scenom Europe.
Objava 20. lipnja 2019. 2 komentara 2761 prikaza
Trgovina Khatom u Etiopiji
Trgovina Khatom u Etiopiji
Izvor: Wikipedia

Polako se razmotava klupko jedne od tajanstvenijih skupina kontroliranih supstanci (hrvatski termin 'opojne droge', prilično nezgrapan jer uključuje i kofein, nikotin i alkohol), i to nakon studije koja je otkrila njeno djelovanje.

Moju knjigu 'Psihodelici - izmijenjena stanja svijesti' možete kupiti OVDJE

Žvakanje Khata egipatska i sufijska tradicija

Ne znam koliko ste upoznati s legendarnom biljkom Khat (afrička inačica popularnije koke) no njezin status rapidno se mijenja nakon što je otkriveno da alkaloid katinon djelovanjem na mozak gotovo da simulira sintetički Crystal Meth, i to na prihvatljiviji prirodan način. Iako je WHO već 1980. godine zaključio kako psihička ovisnost o lišću nije ništa opasnija od one prema kavi, DEA polako sužava obruč oko njezine šire uporabe. Zlobnici će reći da joj time zapravo onemogućavaju dostupnost, povećavaju renome i povišuju cijenu. I to upravo u vrijeme sve veće popularnosti sintetičkih katinona koji su kroz Nizozemsku počeli osvajati Europu, kroz daleko opasnije inačice poput Mefedrona ili zloglasne Flakke.

A uporaba biljke stvar je tradicije. Postoje snažne indicije da je središte etiopskog judaizma Harar (Gey) izvorna lokacija biljke koja je već u 15. stoljeću kultivizirana na području Jemena, Somalije i Džibutija. Korištena je putem trgovinskih smjernica i znatno ranije pa izvori drevnog Egipta Khat nazivaju 'svetom biljkom' koja je korisnika povezivala s 'božanskim' kroz apoteozu i mistično iskustvo. Naslijedili su je i sufiji koji bi zvačući njezino lišće upoznali Allaha glavom i bradom. Charles Dickens pohvalio je jednostavnost transporta i uporabe Khata, te dodao kako ga podsjeća na nešto snažniji zeleni čaj s dozom crnohumornog efekta i euforije. Izričito su ga razlikovali od hašiša i opijuma. Zanimljivo, Etiopljani ga oduvijek nazivaju 'Chat', zbog pojačane komunikacije tijekom konzumacije. U nedavnoj anketi, Somalijci su ga opisali kao 'odličnu dizalicu nakon buđenja'. Somalijke su ga prozvale 'razaračem brakova'.

Od prirodnih katinona do sintetičkog Mefedrona, aromatičnih soli i Flakke

Rastuća industrija tzv. 'dizajniranih droga' tržišnu eksploziju doživjela je posljednjih desetak godina, no sintetički katinoni otkriveni su laboratorijski čak i prije sintetiziranja katinona iz biljke Khat. Mefedron je otkriven davne 1929. u Francuskoj (Saem de Burnaga Sanchez), ali je sve do 2003. bio zatvoren u prašnjavim ladicama kemijskog instituta da bi ga 'underground' kemičari izvukli iz zaborava, testirali na sebi i razvili pod brendom 'Kinetic'. Paralelno se populariziralo i tržište aromatičnih soli za kupku među kojima su se našli i PABSi (psihoaktivne soli) kasnije žargonski prozvani 'majmunskom prašinom', dostupni gotovo kao i sintetički kanabinoidi (i podjednako opasni). EU i SAD zdušno optužuju Kinu za 'pokušaj destabilizacije' aktivnom proizvodnjom sintetskih katinona, kao da zaboravljaju da i sami imaju prste u afganistanskoj proizvodnji maka. I sve je to neusporedivo sa zloglasnom Flakkom (α-Pyrrolidinopentiophenone), proizvedenom još u eri Djece cvijeća.

 

Efekt katinona (stimulacija dopamina i inhibicija reapsorpcije adrenalina, noradrenalina i serotonina) uključuje euforiju, stimulativnu 'dizalicu', popravljeno raspoloženje, komunikativnost, odlično raspoloženje, fokus i oštroumnost, uzvišenost nad situacijom i prostorom i želju za plesom. Mefedron dodaje psihoaktivni efekt i tjelesnu toplinu, aromatične soli (PABS) zanesenost i 'blurry' vidno polje dok Flakka u sve unosi agresiju, osjećaj nepobjedivosti, samopouzdanje, nasilje, paranoju i odsutnost bola. Pojednostavljeno - što je supstanca udaljenija od prirodnog katinona, to je i njezino djelovanje nekontroliranije. A cijenu će platiti tradicionalni konzumenti biljke koji su na svojoj koži u Velikoj Britaniji već osjetili zabranu. U Hrvatskoj je ovaj narkotik na ulicu došao u mefedronskom obliku, no s vremenom se izgubio iz ponude. U Amsterdamu je prilično popularan, a najnovija znanstvena istraživanja katinonsko djelovanje kolokvijalno nazivaju 'prirodnim Crystal Methom' uz dozu kokainskog 'high' momenta. Što se dostupnosti biljke Khat (Catha edulis) u Hrvatskoj tiče, nisam siguran da je ima u bilo kakvom obliku nabave...

  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • npek85:

    Što mislite, jesu li sjemeke koje se mogu naći na Ebayu sigurne?

  • Deleted user:

    a koje sjemenke te zanimaju