Naslovnica Društveni inženjering

Kreće legalizacija kanabisa? Ivan Pernar 'izašao iz ormara', a dvije udruge guraju revolucionarni zakon

Objava 19. ožujka 2017. 1 komentara 400 prikaza
Podcast Inkubator - Ivan Pernar
Podcast Inkubator - Ivan Pernar
Podcast Inkubator - Ivan Pernar

Ostala su još dva tjedna do dolaska Davida Ickea u Zagreb (1.4., Studentski centar), a kao što ste mogli vidjeti prošlog tjedna započeo sam novu voditeljsku odiseju u projektu zvanom 'Podcast Inkubator'.

Icke je ovog vikenda posjetio slovensku Ljubljanu i kroz deset sati predavanja razgalio je punu dvoranu znatiželjnika. Tijekom slobodnog vremena snimio je i najavni video za Hrvatsku pa sam ga ubacio na svoj YouTube kanal. Što se karata tiče, najpovoljnije su već prodane (150 kuna) i ostale su one bliže bini po nešto višim ali i dalje povoljnim cijenama. Sve će biti popraćeno simultanim prijevodom pa nitko neće ostati zakinut za deset sati materijala (karte su dostupne OVDJE).

Isto tako moram napomenuti da smo i kao udruga 'Medicinska konoplja' ovog tjedna imali akciju, odnosno - zajednički prijedlog dvaju udruga (uz 'Kronoplju') vezan uz industrijsku i medicinsku primjenu konoplje, koji bi trebao pomoći najpogođenijima - oboljelim osobama. Prema našim saznanjima, crno tržište je još uvijek glavni izvor lijeka za veliku većinu oboljelih. Razlozi za takvu situaciju navedeni su sljedećim redoslijedom.

1. Nevoljkost liječnika da propisuju preparate na bazi konoplje razlozi čega su, najčešće, osobne predrasude liječnika i profesionalna neinformiranost.

2. Preuska lista indikacija za koje se propisuju pripravci od konoplje kao posljedica neusklađenosti važećeg pravilnika i aktualnih znanstvenih dokaza što možemo zahvaliti sporosti Povjerenstva i Ministarstva zdravstva.

3. Cijena pripravka, gram aktivne tvari u kanadskom ekstraktu košta 5600 kn, dok gram aktivne tvari u ekstraktu sa crnog tržišta košta oko 400 kn. Takva razlika u cijeni odraz je trenutne situacije na svjetskom tržištu.

Iz navedenih razloga, ključne stavke prijedloga izmjena i dopuna Zakona o suzbijanju zlouporabe droga su:

1. Izuzimanje sorti konoplje sa sadržajem THC-a manjim od 0,2%, a koje su na Europskoj sortnoj listi iz nadležnosti Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

2. Omogućavanje uzgoja svih sorti konoplje za potrebe zdravstvenog sustava RH-e i za izvoz.

3. Stavljanje pod kontrolu novih psihoaktivnih supstanci, tzv. legalnih droga (Spice).

Udruga 'Medicinska konoplja' naravno namjerava ustrajati i na konceptu osobnog uzgoja, kao i konačnoj legalizaciji biljke kao nacionalnog interesa - pošto je riječ o tradicionalnoj biljci za ovo podneblje. Izuzev dvaju navedenih udruga, prijedlog zakona podržavaju i Živi zid, ORaH i neke druge političke opcije.

A da se još jednom nadovežem, prvi vlastiti podcast napravio sam s Ivanom Pernarom. Neke od tema su bile i kanabis, kao i psihodelične biljke pa me je Ivan 'počastio' ekskluzivom da zna rekreativno zapaliti. Bila je tu još sva sila zanimljivih tema - od možebitne deložacije obitelji Todorić i eventualne reakcije Živog zida, razgovora o Domovinskom ratu, 'teorijama zavjere'... Svakako predlažem da pogledate, a drugi podcast bit će sa stand-up komičarem Domagojem Pintarićem gdje ćemo među ostalim pričati i o teoriji ravne Zemlje, pedofilskim i sotonističkim kartelima, te brojnim drugim temama...

Message