Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

Levitacija - je li moguće podizanje tijela snagom uma?

Fenomen koji koketira s vrlo visokim postotcima prevare relativno je lako ostvariv kroz optičku iluziju ili tehničke dodatke.
Objava 13. kolovoza 2020. 0 komentara 1673 prikaza
(lijevo na slici) Daniel Dunglas Home (Foto: GeschiedenisBeleven.nl)
(lijevo na slici) Daniel Dunglas Home (Foto: GeschiedenisBeleven.nl)
Daniel Dunglas Home

Levitacija je interesantan fenomen sve dok je u granicama vjerojatnosti. Nažalost, gotovo uvijek je plod pretjerivanja, legendi ili u najgorem slučaju, prijevari. Biblija je glavni izvor za ovaj fenomen. Na desetke svetaca je u slobodno vrijeme između molitvi ili čak i u njihovom tijeku levitiralo.

Fenomen koji koketira s vrlo visokim postotcima prevare relativno je lako ostvariv kroz optičku iluziju ili tehničke dodatke. Pitanje koje se otvara je ima li povijesnu relevantnost i jesu li zaista postojali 'čudotvorni' levitatori. To će vjerojatno i dalje ostati neodgovoreno pitanje.

Definitivni rekorder u levitacijama je Josip Kopertinski koji je svojih sedamdesetak letova ostvario u Rimu, Napulju, Assisiju i Copertonu. Sveti Dominik je 1601. god. levitirao po Madridu dok su časne sestre bile šokirane kada su pokušale zadržati Terezu Avilsku koja je unatoč tomu poletjela zajedno s posteljom na kojoj je ležala. Lodovik od Mantove je tako letio okolo neprekidno 3. dana (hm?). Nije samo katolička crkva sklona lebdenju.

Jogiji iz Indije su vjerojatno i utrli put ovom omiljenom nedostižnom hobiju. Oni su levitirali nakon dugih stadija meditacije i mentalnih treninga. Pojedini jogiji su došli do razine kada su letjeli i u snu. Najpoznatiji drevni letač je Buda koji je letio i hodao po vodi. Simon Mag je također oduševljavao svoje sljedbenike ovom interesantnom prezentacijom. Stoljećima su sveci levitirali zbog posvećenosti bogu, a onda dolazi mračni Srednji vijek u kojem započinje levitacija opsjednutih osoba. Demoni im umjesto Red Bulla daju krila i borba sa svetom vodom postaje teža nego ikada. Vjerojatno ste vidjeli veliki broj prikaza egzorcizma putem filmova i penjanje glavnih junaka po zidovima čemu su svesrdno prkosili sili teži. Nakon inkvizicije dolazi period zatišja. Sredinom 19. stoljeća pojavljuje se već spomenuto ludilo za medijima koji osim kontakta s duhovima pokojnika mogu i letjeti.

Tu je navedeni Daniel Dunglas Home koji je upravo levitiranjem postao senzacija Londona, dok skeptik Archie Jarman smatra da je ovo jedna velika prijevara i da Home levitira pomoću kuka, a da je ključni dokaz zabrana suučesnicima da gledaju kroz prozor za vrijeme seanse. Kao što smo ranije pročitali, Arthur Conan Doyle sve veže uz opsjednuće i time možemo zatvoriti ovaj začarani krug pošto je i danas prisutan sve veći povratak vrijednosti vezanih uz Srednji vijek.

Znanstveni program koji je nastojao objasniti sve je LM Sidhi program u kojem su polaznici s određenim moćima levitirali nad zemljom, ali nažalost i dalje bez objašnjenja. Promatrani su polaznici programa Maharishi Mahesh Yogija i njegovog koncepta levitacije, a skeptici tvrde da je u pitanju skakutanje s jako dobro razvijenom tehnikom koja optičkom varkom ukazuje promatraču da osobe zapravo lete.

Znanost se tako već godinama bori sa svim fizikalnim preprekama kod ovog fenomena. Trenutno još nije u mogućnosti dokazati stvarnost ovog fenomena. Rusi i Amerikanci su tijekom Hladnog rata dosta energije i resursa uložili za ispitivanje umnih moći subjekata jer su smatrali da je to budućnost ratovanja. Kako su pokusi izloženi prvenstveno vojnom sektoru ne postoje opširni podaci o rezultatima, ali se uvijek govori o Andriji Puharichu s američke, i tajanstvenim blizankama s ruske strane. Prvi je bio kreator projekta dok su blizanke navodno imale gotovo sve umne moći prilično izoštrene. Jasno je kako sve podsjeća na X-Men ili neki drugi strip iz tridesetih godina prošlog stoljeća. No, čak i ako je sve moguće kako je moguće? Možda je u pitanju zaista snaga uma, a možda je sve povezano i s mogućnošću manipulacije Zemljine sile teže ili magnetskog omotača.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.