Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

LJETNI FESTIVALI I DROGE Dehidracija, hipotermija i disocijacija najveće opasnosti za partijanere

Vrijeme je ljetnih festivala i interesantno je provjeriti fenomen uporabe kontroliranih supstanci tijekom vrućih dana.
Objava 20. srpnja 2018. 0 komentara 1146 prikaza
Ultra Europe
Ultra Europe
Resistance bina

Po GDS istraživanju ('Global Drugs Survey') svake godine uporaba opojnih sredstava raste - u posljednjih deset godina rast iznosi 32%, a protekle godine oko 4% što je najveći rast otkako je mjerenja.

MDMA najpopularniji ali i opasan tijekom vrelih temperatura

Taj porast mnogi vežu upravo za ljeto i veliki povratak festivalskih zbivanja, nezabilježen još od Djece cvijeća. Što nije nevjerojatno pošto najveći porast bilježe upravo party droge bok uz bok s kanabisom koji se legalizira diljem svijeta. MDMA i kokain su u najvećem progresu iako bi mnogi dodali i kako sama uporaba nije toliko povećana koliko je veća koncentracija količine i kvalitete same psihoaktivne supstance u prosječnoj dozi. Što se ljetnog izbora tiče, definitivno treba izbjegavati bilo koju supstancu što uzrokuje dehidraciju i dizanje tjelesne temperature. Istina, velika većina droga imaju te nuspojave, no nekima je hipotermija najgora mana i uzročnik posebno opasnih situacija.

Kako Arapi koriste hašiš, logično je zaključiti da nije toliko opasan - što može i ne mora biti točno, no svakako neće uzrokovati termalne efekte poput disocijativnog DXM-a (sve popularnijeg zbog trap glazbe) ili agresivnog PCP-a. MDMA i Ecstasy definitivno nisu droge za ekstremne vrućine pa bi njih trebalo izbjegavati iako čine neprikosnoven dio festivalske zbilje. Hormonski dizbalans u kombinaciji sa suncem rijetko kada završi u pozitivnom smjeru. Klasične 'dizalice' poput kokaina, amfetamina (Speed) ili efedrina uzrokuju izrazitu dehidraciju, no isti je efekt i kod kofeina pa ga ljudi nesmetano koriste. Porast u čistoći supstanci samo pojačava navedene nuspojave, no energetski 'boost' gotovo je neizbježan na velikim okupljanjima, kao i popularno izdizanje iznad situacije i 'chill' osvježenje'.

Puno vode i veliki oprez

S velikim vrućinama raste i uporaba GHB-a (ili tekuće GBL inačice) - što zbog relativno jednostavne konzumacije, što zbog alkoholu-nalik podražaja. Naravno, njegova najveća mana je testiranje vaše discipline pa ćete završiti 'zbatrljeni' ukoliko se ne pridržavate doze, vremenskog razmaka između uzimanja i eskivacije alkohola. Psihodelici poput gljiva i LSD-a statusni su simbol festivala psihodelične glazbe, a igre bojama, vizijama i toplinom vaše tijelo pretvorit će u oazu osjeta. Naravno, voda sa svim supstancama mora biti 'must-have' komponenta jer se u protivnom nećete najbolje provesti. Ketamin isto tako ne bi trebao biti izbor ako se nalazite na nekoj party-boat zabavi ili u okruženju koje može inducirati paranoidna stanja.

Heroin i opioidi ionako nisu party droge pa je pretpostavka da vam konzumacija istih neće ni pasti na pamet, kako među ruljom i vibrom, tako i u svoja četiri zida. Rezime omiljenih ljetnih narkotika tako lagano odlazi u smjeru alkohola, nikotina i kofeina kao neke baze, te kokaina, G-ja, Speeda i hašiša kao dodatne podloge. Iako i navedene supstance sadrže više desetaka opasnih nuspojava - vrlo izgledno je da su bolji izbor i od MDMA i od brojnih drugih narkotika. Dakle, ako se već morate drogirati tijekom vrelih noći, zvjezdanog neba i među tisućama istomišljenika, činite to itekako promišljeno. Temperaturalni ekstremi nisu 'human-friendly', a naročito ne 'drug-friendly' okruženje. Vodu uvijek imajte uza sebe, a na prve znakove opasnosti pristupite medicinskoj službi. Zbog vas i jesu tu, a već smo vidjeli i prve žrtve drogiranja na našem priobalju...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.