Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

Mala povijest psihodelika: Enteogeni povezuju Indijance, renesansne genije, znanstvenike i korporacije

Psihotropna pozadina civilizacije: Povijest psihodelika nimalo skromno može se prozvati i - povijest civilizacije.
Objava 27. ožujka 2019. 0 komentara 789 prikaza
Psihodelici - ilustracija
Psihodelici - ilustracija
Psihodelici - ilustracija

Drevne tradicije prakticirale su arhetipne običaje poput meditacije, saune, sličnih mitova poput onog o Velikom potopu i religija poput animizma i šamanizma. U tom kolopletu običaja iznimno vrijedno mjesto zauzimaju psihoaktivne biljke koje su koristile kao medij za izmijenjena stanja svijesti, psihoterapiju ili liječenje fizičkih oboljenja. Neki idu tako daleko da ljudsku evoluciju ili razvoj bliskoistočnih religija od zoroastrizma vežu uz psihodelike. Danas su te iste biljke konsenzusno progonjene upravo kroz okosnice civilizacije poput zakonodavstava ili religijske obrasce koji pod prijetnjom najgorim kaznama i etiketama zabranjuju njihovo korištenje.

Moju knjigu 'Psihodelici - izmijenjena stanja svijesti' možete kupiti OVDJE

Sjeverna Afrika kao izvorište psihodelije

Suvremeni čovjek tako potpuno odbacuje šamansko stajalište, pa čak i tvrdi da 'biljke iscjeliteljice' uzrokuju psihičke bolesti i nemaju nikakvog medicinskog potencijala. Nevjerojatno je da povećavanje broja znanstvenih činjenica o psihodelicima djeluje loše na njihov zakonski status. No ne i na njihovu uporabu u široj populaciji. A ona je krenula prilično davno, ako je vjerovati izravnim arheološkim dokazima. Alžirska pećina Tassili, odnosno njezine umjetničke slikarije ukazuju na uporabu psilocibinskih mairei gljiva prije 9.000 godina - pojedinci postaju jedno s gljivama, a suživot sa životinjama upućuje na potpuni izostanak ega. 

 

Slična je priča i s paleolitičkim nalazištima Lascaux, Chauvet i pećinom Shanidar u Iraku, a u mezolitiku se mogu izdvojiti slikarije gljive Psilocybe hispanica. Tu su i dokazi o uporabi kanabisa kao medija za opuštanje, liječenje i rekreaciju. Drevni Egipćani početkom Starog kraljevstva razvijaju i sustav hijeroglifa, a uz njih dolaze i svjedočanstva o korištenju Plavog lotosa (Nymphaea caerulea), mediteranske Mandragore i egipatske Akacije (Vachellia nilotica) koja sadrži DMT. No prava meka uporabe psihoaktivnih biljaka nalazi se preko oceana, na još neotkrivenom novom kontinentu. Civilizaciju Clovis zbrisao je istoimeni komet krajem mlađeg drijasa no njihove drevne prakse nastavljaju nasljednici.

Amerika je istinski dom enteogena

Olmeci i Tolteci za sobom ostavljaju murale i artefakte koji nedvojbeno ukazuju na uporabu psilocibinskih gljiva i meskalinskih kaktusa, a tu su i pokopi Bufo žaba sa svećenicima što ukazuje na poznavanje vjerojatno najsnažnijeg postojećeg psihodelika 5-MeO-DMT. Paralelno buja praksa i u Peruu gdje kulture poznate pod nazivima Chavin, Cupisnique, Nasca i Moche slave enteogene s istim psihoaktivnim supstancama poput Peruanske baklje i dr. Slikarije i piktogrami 'mesa Bogova' (teonanácatl) kako su im tepali Azteci danas se učestalo otkrivaju diljem Meksika i Guatemale. Ako su gljive povezivale to podneblje onda se isto može reći za napitak Ayahuascu koji je gravitirao ka Amazoni. 

 

Ne treba zanemariti ni uporabu Salvije Divinorum u izoliranom području Sierra Mazateca, čaja Ololiuqui (biljke Rivea corymbosa nama poznate kao Jutarnje slave) koji sadrži LSA, cvjetnog soka Heimia salicifolia s psihoaktivnim alkaloidima, te brojnim drugim dodatnim svetim biljkama poput Mapacha (Nicotiana rustica), Indijskog duhana (Lobelia inflata) poznatijeg kao 'Lula mira', koke itd. Diljem svijeta se odvija 'psihodelična renesansa' - Hindu narodi koriste mističnu Somu, Eleuzinske škole misterija u antičkoj Grčkoj ispijaju isto tako zagonetni Kykeon, u Izraelu konzumiraju Kaneh Bosm, a Iliri i Rimljani vide zelene čarobnice osupnuti disocijativnim vizijama Absinthea uvezenog iz Egipta.

Dolazi doba dizajnerskih psihodelika

Paralelno se razvija i svijet farmacije, kao i (zlo)uporaba opojnih supstanci poput stimulansa i sedativa dobivenih iz biljaka. Tako dolazi ključna 1888. godina u kojoj se njemački duo - dr. Louis Lewin i Dr. Arthur Heffter - odlučuje za prvu pravu znanstvenu studiju vezanu uz pejotl. Dvadeset godina kasnije (1908.) dr. Ernst Spath sintetizira prethodno izolirani meskalin i započinje era laboratorijske psihodelije. Era koja će otkriti varljivu prirodu psihoaktivnih biljaka koje su izuzetno moćan alat i mogu biti korištene kao lijek, no isto tako i kao okidač za potencijalne psihičke bolesti. Dodajmo još dvadeset godina i dolazimo do 1938. kada živopisni istraživač kompanije Sandoz izolira supstancu sa sufiksom 25. Njegovo ime je dr. Albert Hofmann, a pet godina kasnije obavio je najpoznatiju vožnju bicikla u povijesti. Sve ostalo je povijest.

 

Prvo ih je koristila CIA u svom MKULTRA programu, zatim filozofi i intelektualci, onda Djeca cvijeća i Hippie pokret, a kasnije Steve Jobs i Bill Gates. Trenutno dolazi Treći val psihonauta koji promovira znanstvene studije no isto tako nema previše zadrške ni oko rekreacionalne uporabe. Kako ista iziskuje i prezervaciju indijanskih kultura, priča je na jedan način zaokružena. Ketamin, MDMA, 2C-B, nootropici i dizajnerske droge otvaraju psihodelični svijet 21. stoljeća u kojem sintetička psihodelija polako prilazi ovoj psihotropnoj, enteogenskoj. Što nas očekuje u budućnosti veliko je pitanje - ako je u pitanju alat, oruđe ili medij onda se definitivno treba voditi postulatom 'Oružje ne ubija ljude... Ljudi ubijaju ljude.'

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.