Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

MDMA (Ecstasy): Najpoznatiji empatogen koji milijune ljudi vodi u svijet beskrajne ljubavi

Odlomak iz knjige 'Psihodelici - Izmijenjena stanja svijesti': Empatogeni poznati i kao entaktogeni podvrsta su halucinogena koja utječe na emocionalnu sliku konzumenta, povezanost s okolinom, otvorenost i empatija-simpatija odnose.
Objava 24. listopada 2019. 0 komentara 2479 prikaza
MDMA
MDMA
Drvo Sassafras iz kojeg se dobiva MDMA

Ralph Metzner i David E. Nichols odgovorni su za skovanu terminologiju koja im je u kontekstu osamdesetih i zabrane psihodelika služila za razdvajanje supstanci koje 'generiraju stanje empatije' od ostalih prohibiranih biljaka i elemenata.

Moju knjigu 'Psihodelici - izmijenjena stanja svijesti' možete kupiti OVDJE

MDMA i MDA – simboli razuzdanih rave partyja i krčenja šuma

Kako skupina nije jasno definirana, autori proizvoljno dodaju supstance ovisno o referentnim točkama. Ako se odlučimo za pojačano emotivno stanje, stimulans, antidepresivno djelovanje i psihodelične efekte onda se kao izgledni kandidati ističu MDA, MDMA, mefedron koji je već spomenut u kontekstu khata i sintetskih katinona (blog pročitajte OVDJE), te tri skupine naoko različitih no djelovanjem relativno sličnih psihodelika - 2C, DOx i 25-NB. 3,4-Metilendioksimetamfetamin poznatiji po skraćenici MDMA psihoaktivna je supstanca koja u čistom obliku ili kao dio party droge ecstasy upotpunjuje elektronske festivale i zabave diljem svijeta. Iako joj 'mainstream' znanost ne daje nikakva medicinska svojstva, popularan je antianksiolitik i sredstvo protiv PTSP-a pa je FDA odobrila tri faze kliničkog ispitivanja unatoč velikom javnom otporu. Sintetizirao ju je Anton Köllisch 1912. u Merckovim laboratorijima, a kroz stoljeće postojanja dosegnula je opseg korištenja kod oko 0.3% svjetske populacije što je čini popularnom gotovo u istom omjeru s kokainom i amfetaminima. U SAD-u ju je 7% populacije probalo jednom u životu. 

Ono što nije toliko poznato je da se MDMA može sintetizirati iz prirodnih izvora. Safrol je organska komponenta koja se dobiva iz ulja korijena više različitih biljaka poput drveta Thep taro (Cinnamomum parthenoxylon) iz jugoistočne Azije, Ocotea cymbarum (Južna Amerika), Sasafrasa (Sassafras albidum) iz SAD-a, te japanskog zvjezdanog anisa (Illicium anisatum). Od njega se prave insekticidi i arome, no sveto drveće koje simbolizira ljubav i povezanost sve materije u svemiru nije zbog toga došlo do ruba uništenja. Krčenje šuma zbog naoko malenog korijena i ne pretjerane količine ulja čini se iracionalno, no samo 500 ml sa safrolom u visokom postotku donosi između 150 i 340 grama MDMA kroz relativno jednostavan kemijski proces. A iskusni korisnici supstancu dobivenu iz prirodnog izvora opisuju kao kvalitetniju. I, što je najgore, tek 10% proizvedenog safrola otpada na MDMA. Ili kemijske korporacije lažu o svojim ciljevima na uvoznim deklaracijama. Pretpostavlja se da se empatogenski efekti derivata safrola nisu otkrili ni koristili u drevnim tradicijama iako je simbolika tog svetog drveća neobično povezana s efektima MDMA i MDA supstanci.

Beskrajna ljubav jedina je istina?

A njihovo djelovanje prilično je slično i uključuje euforiju, društveno samopouzdanje, izraženu emotivnost, relaksaciju, unutarnji mir, kao i seksualnu tenziju. S tim da MDA ima izraženije stimulativne i psihodelične efekte, manje empatogenskih svojstava i veću subjektivnu varijaciju od osobe do osobe. Efekti traju i do 6 sati ovisno o količini konzumirane gramaže, konzumira se u 'bombicama' unutar rizli, u tekućini i najmanje preporučljivo zbog oštrog kristala i neugodnih kemijskih kontraindikacija, na nos. New Age zajednice MDMA koriste i kao sakrament u obredima poput grupnih meditacija, disanja i zvučnih terapija. Supstanca je prilično popularan 'kombo' s drugim narkoticima i psihodelicima zbog zanimljivih sinergijskih svojstava. Ecstasy je pak tableta koja u velikom postotku sadrži MDMA, no uz dodatke poput kofeina, amfetamina i ostalih psihoaktivnih supstanci. 

Tako da se na tržištu znaju pronaći i bomboni bez udjela MDMA s raznim suplementarnim supstancama od kojih su neke prilično neistražene i opasne - metilon, etilon, MDPV, mefedron i ostali sintetički katinoni. Alexander Shulgin zaslužan je sintetizaciju u SAD-u, a ulice su vrlo brzo pogođene novim rekreativnim narkotikom zvanim ADAM. Studio 54 i Paradise Garage samo su neki od kultnih klubova gdje su se tabletice konzumirale u rekordnim količinama. Razvoj elektronske underground scene vrlo je brzo ecstasy doveo u London i Berlin, a devedesete su dovele do eksplozije korištenja empatogena koji su praktički preko noći postali sinonim za dobar provod. Poznate pseudostudije o 'rupama na mozgu', problemi s depresijom nakon konzumacije i prilične kontraindikacije uz korištenje s alkoholom MDMA i MDA su održale u okvirima subkulture unatoč ogromnom terapeutskom potencijalu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.