Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

NAJVAŽNIJI IZBORI PROŠLI SU ISPOD RADARA: Kanabis legalan u 15 država SAD-a, Oregon postao psihodelična meka

Sve su oči uprte u američke predsjedničke izbore dok se istovremeno odvijala dugoročno revolucionarnija promjena.
Objava 05. studenoga 2020. 0 komentara 1463 prikaza
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Trump je gurao tržišni model uz vlastito mišljenje da 'stalno pušenje trave snižava IQ' čime jest legalizirao industrijsku primjenu no isto tako ništa nije učinio ka federalnoj dekriminalizaciji ili legalizaciji. Hoće li mu mandat nestati u dimu, vrijeme će pokazati - Nevada i Arizona mu najviše zamjeraju na tome.

Pet saveznih država je uz glasačke listiće za predsjednika, Senat i zastupnički dom ponudilo i opciju legalizacije rekreacijske uporabe kanabisa za punoljetne osobe. A jedna i za dekriminalizaciju svih narkotika, kao i medicinsku uporabu psilocibinskih gljiva.

Kanabis napokon više nije tabu

Upravo bi ove promjene mogle pomoći u smirivanju situacije kojoj prijeti eskalacija. Kanabis je prošao tako prošao puni krug - od biljke na kojoj je pisan američki Ustav, čiju su čvrstoću proslavili Levi's i Ford, uz čiji je dim Louis Armstrong glazbu približio masama pa do Anslingerovog 'đavoljeg korova' kojim su se nakon 1937. zatvori punili pretežno crnačkim stanovništvom. Era vaporizatora, ediblesa i luksuznih bongova korelirala je s Trumpovim dolaskom na vlast. Iako su se takvi progresivni potezi očekivali od demokratskih političara po tko zna koji puta slobodno je tržište bilo bolji motivator od svjetonazora. 2016. su se nove četiri države pridružile Coloradu koji je započeo lavinu, a četiri godine kasnije Illinois je postao jedanaesta država s legalnim kanabisom.

Sve do jučer kada su se popisu priključile Arizona, New Jersey, Montana i Južna Dakota. 93 milijuna Amerikanaca danas ima pristup sve bolje uzgajanim hibridnim vrstama biljke. Pretpostavlja se da će početkom sljedeće godine u priču ući i New York, Florida i Ohio. No tu je i dalje zloglasni federalni zakon po kojem vrijede pravila iz nekih davno zaboravljenih vremena. Svi ste čuli za slučajeve 'mamljenja' pušača marihuane na federalne posjede u saveznim državama gdje je kanabis legalan da bi se zatim na istima primjenio rigidni federalni zakon. Koji ne samo da vas zatvara zbog minimalnog posjeda već i u značajnom nesrazmjeru pogađa crnce i latinose iako bijelci statistički travu puše u istom obimu kao i manjine. Tako se svi nadaju da bi kanabis mogao postati simbol konačnog završetka segregacije, iako sudeći po dosadašnjoj praksi ne treba polagati previše računa u samu političku vrhušku.

Oregon postaje psihodelično središte

Trumpov državni tužitelj Jeff Sessions ne tako davno zaključio je da 'dobri ljudi ne puše marihuanu' dok su demokratski aparatčici izbacivali slatkorječive floskule o 'pušenju trave na faksu' no bez ikakvih konkretnih zakonskih prilagodbi novim vremenima. Biden je preko svojih kandidata za potencijalnu novu administraciju davao određene signale ka implementaciji STATES akta koji služi jačanju unutardržavnih zakona nasuprot federalnog utjecaja, a istovremeno se pričalo i o dekriminalizaciji kanabisa na federalnom nivou. Trump je pak gurao tržišni model uz vlastito mišljenje da 'stalno pušenje trave snižava IQ' čime jest legalizirao industrijsku primjenu no isto tako ništa nije učinio ka federalnoj dekriminalizaciji ili legalizaciji. Hoće li mu mandat nestati u dimu, vrijeme će pokazati - Nevada i Arizona mu najviše zamjeraju na tome.

Oregon je pak otišao i korak dalje. Jučer su referendumom izglasali legalizaciju psilocibinskih gljiva u terapeutske svrhe. I ni to nije sve pošto su dekriminalizirali manje količine svih narkotika ako su za osobnu uporabu. Tako planiraju privući i investitore za rehabilitacijske centre čijom bi mrežom de facto kopirali iskustva Portugalskog principa koji se pokazao itekako uspješnim. Ovakav zakon automatski znači i mogućnost korištenja psihodelika pa bi mogao rezultirati preseljenjem brojnih psihonauta u ovu indijansku državu na krajnjem sjeverozapadu SAD-a, kako u Portland, tako i u prekrasnu prirodu koja ga okružuje. Iako se ne čini na prvu i vijest je prošla 'ispod radara' - ovo je dugoročno daleko bitnija stvar za SAD, no isto tako i psihodeličnu renesansu čiji treći val polako zaokružuje sve ono što su prva dva započela i promovirala.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.