Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

Nikotin i Rapé - Stigmatizirana legalna droga i nevjerojatan izvor energije

Nikotin je idealna supstanca za poentiranje na licemjerju suvremenog društva, pa je logično došao na red kao jedna od tema mog bloga, a paralelno i knjige koja bi mogla svjetlo dana vidjeti na zimu.
Objava 29. siječnja 2018. 2 komentara 3529 prikaza
Rapé
Rapé
Autor: Lunae Parracho

'Legalna droga' termin je koji u hrvatskom zakonodavstvu najbolje pokriva ono što nikotin (baš kao i kofein) zaista jest. 'Kontrolirana supstanca' daleko je bolja kovanica, a u tom svijetu zauzima vrlo interesantnu poziciju na tromeđi stimulansa, antipsihotika i sedativa čime spada u red svega par supstanci koje imaju široku paletu djelovanja.

Moju knjigu 'Psihodelici - izmijenjena stanja svijesti' možete kupiti OVDJE

Stigmatizirana supstanca

Danas ga konzumiramo kao komponentu kemijskih hibrida izvornog amazonskog duhana Nicotiana rustice, gdje u divljem okruženju doseže i do 14%-tni udio. Također ga se može pronaći u Nicotiana tabacum, Duboisia hopwoodii i Asclepias syriaca biljkama i korijenima. Logično pitanje je zašto ga se unatoč povelikim prirodnim udjelima puši u sklopu cigareta, duhana i cigara isključivo u tragovima? Odgovor je isto tako racionalan - nikotin je izuzetno adiktivna supstanca i kao takva služi za 'navlačenje' korisnika na duhanske derivate. Ne i kao psihoaktivna sveta supstanca u svetom duhanu. U toj dozi ima stimulativni efekt pa je kao blaga 'dizalica' također podobna za 'mainstream' konzumente i radničku klasu. Paralelu bih mogao povući s uporabom kokaina u prvotnim zalihama Coca-Cole.

Zanimljivo je i da unatoč uvriježenim urbanim legendama o kancerogenosti, nije dokazano da je nikotin štetan (Dinakarova i O'Connorova studija o elektroničkim cigaretama) izuzev na određene medicinske slučajeve, trudnice i spomenutu adiktivnost. Znakovito je da znanstvene studije o nikotinskim nuspojavama nisu tako učestale što govori da ni duhanskoj industriji nije pretjerano stalo u rasvjetljavanju priče o razdvojenosti katrana, cigaretnog papira, filtera i samog nikotina pa je tako 'lov u mutnom' vrlo učestala pojava. Možda naivno zvuči, ali drevne tradicije definitivno kao svetu biljku ne bi razmatrale otrovne i kancerogene preparate. Zato ne čudi da je najbolji alat za prestanak pušenja i skidanje s nikotina upravo sam nikotin, u mikrodozama. Ime je dobio po Jeanu Nicotu de Villemainu, francuskom veleposlaniku u Portugalu koji je 1560. svetu biljku predstavio francuskom kralju.

Nikotin kao izvor energije

Svojevrsnu rehabilitaciju nikotina paradoksalno je otvorila tek javna rasprava o e-cigaretama, koja ne samo da je pokrenula kliničke studije o njegovoj štetnosti (i benefitima) nego je dokazala i ono što je odavna poznato u šamanističkim zajednicama - nikotin je odličan stimulans, antidepresiv, potencijalni lijek za Alzheimera i Parkinsona. Južnoameričke tradicije koristile su ga kao element same biljke, no i kao rapé (ha-pe je izgovor, ne 'rejp', op.a.), praškasti pripravak koji se u Brazilu i Peruu koristio kao dio tamošnje medicine. Danas je relativno dostupan za narudžbu preko interneta i kupnju tijekom šamanskih ceremonija koje uključuju uporabu drugih psihoaktivnih biljaka. Asortiman je zaista šarolik pa ćete naletjeti na razne forme rapéa, praktički usporedivo s kavom na policama trgovina - od jutarnje 'budilice' do blagog popodnevnog sedativa.

Nikotin je efektima blago usporediv s kofeinom ili amfetaminima - na prvu daje snažan fokus, znatno oštriji od uobičajenog. Mentalna slika je također značajno izoštrena pa vam se različite misli ubrzano vežu u širu sliku čime jačate i na inteligenciji. Vanjske distrakcije i podražaji padaju u drugi plan, vi i vaš 'mindset' ste prioritet. Ovisno o količini, može biti i moćno detoksifikacijsko sredstvo, čistač sinusa i bakterijske faune u organizmu. Često se koristi i u kombinaciji s drugim svetim biljkama, bilo kao prah ili sastavni dio Nicotiane. Svaka šamanska zajednica Amazone koja ga prakticira (Katukina, Yawanawa, Kaxinawa, Nukini, Kuntanawa i Matses) ima svoje različite sorte i asortimane rapéa, a iste su kao što sam ranije naveo dostupne za nabavku. Ako volite snažne stimulanse i pročišćivače, ovo je 'must have'.

Moje iskustvo s Rapéom

Moje prvo iskustvo s rapéom bilo je prije nekih dvije, tri godine na jednoj šamanskoj ceremoniji izvan Hrvatske. Probao sam tradicionalni Mapacho (sleng ime za Nicotianu) s dodatkom mente, a kasnije i cimeta. Šaman vas odmah upozna s njegovim mističnim značajkama - rapé priziva sile prirode, blagoslov životinjskih zaštitnika i duhova predaka, te duh biljke duhana. Kada ga kupite, najčešće slažete tipične linije nalik konzumaciji drugih narkotika i imaju oštro djelovanje na nos, te praškastu i sitnu teksturu. No, kad ga želite konzumirati u obliku obreda dobro se pripremite - to je zaista 'hardcore' situacija van svih okvira komfor-zone. Šaman stavlja cijelu patronu punu rapéa u alat nalik cijevi od bambusa ili kosti, stavlja je unutar vaše nosnice (blago naslanja, bez bolne penetracije) i iz sve snage sadržaj upuhuje unutra. 

Zamislite kombinaciju šok žvakaćih guma, mente na steroidima i praška nimalo ugodnog okusa koji su u neslućenim količinama napunili vaše dišne puteve. I to samo u jednu nosnicu, jer vas očekuje isti postupak i na drugoj. I nema odustajanja! Smijete se, plačete, dišete i hropćete, a sve uz nevjerojatan 'body-high', jači i od kokaina i od efedrina. Sadržaj trebate zadržati otprilike par minuta, kako u nosu, tako i u grlu, te dišnim putevima. Što je možda suprotno svemu što sam naveo - osjećate se perfektno, euforično, očišćeno i zadovoljno. Kada prođe čitava priča, nemate osjećaj da tako što nikada ne biste ponovili. Zato preporučujem upravo ovakav vid uporabe, obično 'crtanje lajni' ne odražava kompletnu paletu emocija, nagona i strasti koju proživljavate u okruženju ceremonije. Kompletnu aparaturu vrlo jednostavno ionako nađete na Googleu, pa tko voli eksperimentirati - neće imati problema...

Pogledaj sve komentare
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.