Blogosfera Vrata percepcije

Nootropici i kognitivni pojačivači: Dolazi vrijeme 'Limitless' tableta za superljude

Fokus, koncentracija, inteligencija: Rast tzv. kognitivne farmaceutike započeo je nakon filma 'Limitless' i nastavlja se paralelno s komercijalnim uspjehom sektora.
Objava 20. ožujka 2019. 0 komentara 1375 prikaza
Ritalin
Ritalin
Ritalin - različite verzije (Wikipedia)

Nootropici, 'pametni lijekovi' (smart drugs) iliti kognitivni pojačivači su lijekovi/droge, dodaci prehrani, supstance i biljke koje poboljšavaju kognitivne funkcije - od pamćenja, kreativnosti, fokusa, motivacije i dr. Takve karakteristike nisu znanstveno dokazane (sveobuhvatna studija je tek u preliminarnoj fazi), no unatoč tomu mediji, farmaceuti i influenceri diljem svijeta svakodnevno nas bombardiraju njihovim benefitima, za razliku od zabranjenih biljaka poput kanabisa kojima je zdravstvena kvaliteta dokazana tisućama studija. Zašto? U pitanju je naravno biznis vrijedan više milijardi dolara s ogromnim potencijalom za još.

Termin 'nootropik' skovao je rumunjski psiholog i kemičar Corneliu E. Giurgea od dvaju grčkih riječi - 'nous' iliti um i 'trepein' iliti zaokret. Primarni problem u počecima biznisa bio je brendiranje - kako dojučerašnje 'kontrolirane supstance' (hrvatski termin su 'opojne droge') pretvoriti u poželjne komercijalne proizvode? Krenulo se sa sigurnjakom kofeinom koji je poslužio kao 'booster' prije treninga u teretanama, a na njegovom rejtingu polako su gurani i drugi proizvodi s pompoznim marketingom, no bez znanstvene potvrde.

Sljedeći korak bio je proboj u krugove studenata gdje su 'noćne ptice' koristile ilegalne i nezgrapne amfetamine. Osim spomenutog kofeina gurala se mješavina kafetina i efedrina, zatim su u priču ušli dimetilamilamin i metilfenidat, no pravi 'boom' kreće nakon (zlo)uporabe ritalina (blog o njemu pročitajte OVDJE), lijeka koji se primarno koristio za tretiranje ADHD-a. No kada ga netko bez poremećaja iz tog spektra konzumira, dobiva elemente nalik uporabi amfetamina i kokaina s nešto blažim 'high' stanjem i prolongiranom koncentracijom. I to je potrajalo sve do pojave modafinila koji je praktički postao prvi posve legitimni kognitivni pojačivač s jasno mjerljivim efektima nalik blažoj verziji filmskog hita 'Limitless'.

Zanimljivo, prilikom kupovine nootropika jasno su izražene pozitivne strane, no s obzirom na nedostatak studija kontraindikacije nisu isticane ili se zanemaruju. Isto tako se guraju i neki proizvodi kojima nisu dokazane ni pozitivne strane koje se kroz marketing opetovano ističu. Dokazano je zapravo jedino da amfetamin (blog pročitajte OVDJE) posjeduje mogućnost kognitivnih poboljšanja (kontrola inhibitora, bolje pamćenje, radna memorija, pozornost, povlačenje trajne memorije, bolja izvedba zadataka), no kao što znamo - 'speed' je zakonom zabranjen u svim zemljama svijeta izuzev Portugala. Portal Heath-Line složio je listu od dvanaest najpopularnijih nootropika.

Izdvojili su kofein (blog pročitajte OVDJE), L-teanin iz čaja (fokus uz smirenost, kreativnost), kreatin, biljke Bacopa Monnieri i Rhodiola Rosea, Panax Ginseng i Ginkgo Biloba, nikotin, sintetički Noopept, Piracetam, Phenotropil i modafinil. Ovo nabrajanje dovoljno govori koliko ih je, a tu su i Tolkapon, Levodopa, Atomoksetin, te brojne amazonske biljke koje tek prolaze testiranje. Tako da je industrija kognitivnih pojačivača tek u svome usponu i budućnost vjerojatno donosi znatno poboljšane verzije koji će poput transhumanističkih idejnih rješenja čovjekov mozak približiti računalu.

Što se mojih iskustava tiče, probao sam kofein (odličan fokus i koncentracija, naročito kao 'booster' prije treninga), nikotin (tekst pročitajte OVDJE), modafinil i ritalin, L-teanin (fino smirenje uz fokus), kao i neke od biljaka navedenih u gornjem popisu. Siguran sam u pozitivne efekte, a moram dodati i popratne poput pojačanog umora, brze prilagodbe (što iziskuje veće količine), adiktivnost i ispraznost. Kako ste vjerojatno i sami probali neke, u komentare upišite vlastita iskustva.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.