Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

OKULTIZAM: Astronomija, kemija, fizika i psihodelija umjesto astrologije, alkemije, metafizike i magije

Nakon analize značenja 'simbola' dolazimo i do analize termina 'okultni'.
Objava 10. siječnja 2020. 0 komentara 1241 prikaza
Alkemičar Sendivogius (1566–1636)
Alkemičar Sendivogius (1566–1636)
Autor: Jan Matejko, 1867

Kako su navedeni blogovi istraživanje i fragmenti buduće knjige 'Okultna simbolika' tako ćemo ovaj puta razjasniti i što točno znači pridjev 'okultni'.

'Okultno' kao diskvalifikacijska etiketa

'Okultni' ili 'skriveni' pridjev je koji se pojavio još u 16. stoljeću kao opis uz izučavanja astrologije, alkemije, metafizike i magije. Iz njega se razvio okultizam kojeg populariziraju francuske ezoterične skupine u 19. stoljeću, posebice Eliphas Levi i Papus o kojima će svakako biti riječi i u kasnijim blogovima. U engleski jezik ga uvodi prva velika međunarodna zvijezda ezoterije Helena Blavatsky 1875. godine. Danas je termin stigmatiziran od strane religijskih krugova i pogrdno je korišten kao 'strašilo' za znatiželjne članove religije, a u konotaciji je sa svim oblicima spiritualizma, istočnjačkim religijama, New Ageom, školama misterija, tajnim društvima, zabranjenim heretičnim skupinama unutar vlastite religije, pa čak i s povijesnim ili antropološkim izučavanjima psihodeličnih ili srednjevjekovnim tradicijama.

'Okultan' je tako postao svaki kontekst koji je van prevladavajuće dogme ili srednjestrujaških paradigmi. Zato ima toliko širok značaj, od invokacije demona, biblijskih apokrifa do narodnih običaja, poganskog foklora i vampira ili vukodlaka. A posebno je interesantno da služi kao sredstvo diskvalifikacije i za 'nevjernike' i za 'pseudoznanstvenike' jer ga koriste i službeni znanstveni krugovi kao etiketu protiv ufologa, parapsihologa ili protiv novih znanstvenih ideja kao što je svojevremeno bila kvantna fizika. Zato je 'okultno' teško jednostavno definirati što ne znači da nije bilo kvalitetnih pokušaja. Jedan takav je definicija Woutera Hanegraaffa koji okultista tumači kao 'teoretskog istraživača prirode i prirodnih procesa kroz obrasce sa snažnim uvjerenjima u nepoznate sile, vrline i kvalitete koje bi mnogi prozvali nelegitimnima ili nepostojećima'. Tako su iste inkompatibilne sa znanstvenim i religijskim konceptima, barem onim službenim. I samim time koketiraju s magijom.

Kvantna fizika kao točka ujedinjenja znanosti, religije i magije

Koja jednostavno poput kvantnih stanja možda samo trenutno nema racionalno objašnjenje ili ne postoji odgovarajući mjerni instrument za izučavanje te 'okultne' sile. Dva primjera potvrđuju takve stavove. Prvi je Newtonova teorija gravitacije koja je usporedno s njegovim metafizičkim istraživanjima zvučala okultno u kontekstu vremena, a nekima i danas. Druga je eter kao peti element prirode kojeg se nije znanstveno otkrilo iako je značajna stavka šamanskih tradicija kao stavka Gornjeg svijeta. Magnetizam i zračenje dodatni su primjeri kako interpretacija sila bez poznavanja konteksta može biti izjednačavana s pseudoznanošću. Kako je etiketa bila iznimno popularna, kasnije je korištena i u propagandne svrhe. Spomenuta začetnica teozofije Blavatska, praktikant reda Zlatne zore Samuel Liddell Mathers kao i renomirani magovi Aleister Crowley i Israel Regardie ne izbjegavaju svrstavanje pod okultni kišobran.

Samim time se nastoje ublažiti sve snažnija razdvajanja religije, znanosti i magije. Znanstvene tehnike postaju kompatibilne za istraživanje okultnih ideja. 'Sveti gral' interdisciplinarnog povezivanja definitivno bi bio znanstvena potvrda duhovnog svijeta ili mogućnost analize psihodeličnog okvira znanstvenim metodama. Spiritualizam na prijelazu stoljeća nastojao je upravo materijalizirati duha koji bi tako postao neprikosnoveni dokaz postojanja nematerijalnog. Tek će već spomenuta era kvantne fizike i mehanike uz transhumanistički razvoj otvoriti prostor za novu eru okultizma koji više ne cilja na posredne dokaze postojanja skrivene stvarnosti već je traži u samim fundamentalnim zakonitostima svemira u kojem živimo. Teleskop, mikroskop i psihodelici nadograđuju astrologiju, alkemiju i magiku. A suvremena znanost polako otkriva kako primitivni simboli više i nisu toliko plod čiste imaginacije već nekog dubljeg izgubljenog znanja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.