Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

OKULTNA SIMBOLIKA: Skrivena veza između 3D stvarnosti i psihodelije

Ezoterični ključ: Simbol je u suštini vizualna ili izrečena prezentacija neke ideje, predmeta ili odnosa.
Objava 04. siječnja 2020. 0 komentara 1405 prikaza
Okultna simbolika
Okultna simbolika
www.avanavana.com/hermetica

Čovjek je od pamtivijeka nastojao označiti, iscrtati, ispisati i imenovati svemir oko sebe.

Salomonovi ključevi svijesti

Kreacija arhetipnih poveznica za ideje i iskustva javila se nakon nužde za komunikacijom, bilo međusobnom ili kroz opise prošlih, sadašnjih i budućih događaja. Zato je za razumijevanje određenih simbola potrebno promatrati kontekst nastanka. Simbol je medij, neutralan po svojoj naravi, a pozitivne i negativne odlike dodjeljuju mu isključivo promatrači. 'Simbol je pobuđena i usmjerena energija, agens'. Tako smatra već spomenuti Joseph Campbell koji razdvaja spoznajni i značajni element simbolike, a simboli su troslojni - opipljivi u svjesnom stanju, spiritualni u snovitom i neopisivi u nesvjesnoj fazi. Zato se njegovo značenje može definirati samo u prve dvije razine dok se u trećoj on 'osjeća', s arhetipnom notom.

Zato simbole mnogi tumači koriste kao dokaz zajedničkih elemenata ljudske psihe ili kao odjek kolektivne (ne)svijesti čitavog čovječanstva. Kao što ih koriste i škole misterija, tajne službe ili tajna društva u svojoj ritualnoj magiji ili komunikaciji. Ili proroci poput Nostradamusa u opisu predviđanja budućih događaja, te prikazu kompleksnih vizija ili snova. Arhetipnu prirodu simbola dočaravaju i prakse poput tarota, zodijaka i sanjarica. Kratka priča 'Story of Your Life' Teda Chianga po kojoj je napravljen i holivudski film 'Dolazak' dodaje zanimljivu tezu u priču - kako bi izgledala simbolika utemeljena na psihi znatno drugačijoj od čovjekove? Okultisti kao potencijalni primjer ukazuju na sigile, pečate koje je kralj Salomon dobio iz božanskog ili tradicijskog izvora, a čije podrijetlo dolazi iz onostranog - bilo da je riječ o 'demonima', 'bogovima starog svijeta' ili 'silama prirode'.

Signal za psihodeliju

Znanost koja proučava simbole zove se semiotika i fokusira se na odnosu promatrač - simbol/znak/komunikacija, kao i interpretaciju odnosa (govor tijela, ekspresije, zvuk, način zapisivanja, kontekst...). Promjenjiva narav simbolike iziskuje znanje i iz lingvistike i iz psihologije i poznavanje vremenskog konteksta. Carl Gustav Jung prepoznao je tu sveobuhvatnost proučavanja materije. Znak mu predstavlja nešto poznato i precizno dok mu simbol označava kompleksniju i ne potpuno poznatu sferu psihe. Iz tih načela dobiva se arhetip koji spaja dva svijeta - Krist je tako arhetip 'jastva', znak spasitelja i simbol transcendentalnosti. Kenneth Burke pak i samog čovjeka naziva 'životinjom simbola', koja kreira, upotrebljava i krivo tumači simbole. Freud simbole povezuje sa snovima, pošto ne samo da mijenjaju riječ ili frazu već promatrača prisiljavaju na rekapitulaciju formiranih ideja, obrazaca ponašanja i predrasuda.

Krugovi koji se bave okultnim (skrivenim) praksama usko su vezani uz mitove, zaboravljene predaje, legende i rituale. Iako teološki filozof Paul Tillich smatra da se simboli dijele na 'žive' i 'mrtve', odnosno one koji su izgubili svoju moć i značenje - tajna društva koriste upravo tu 'mrtvu' simboliku koja bi u ovom slučaju bila samo 'zaboravljena' ili 'namjerno skrivena'. Ti argumenti daju za prilog njegovoj tezi da simboli imaju toliko unikatnu prirodu da otključavaju dublje slojeve same stvarnosti. Magijske prakse u to vjeruju doslovno, a psihodelična iskustva unatoč svojoj nepouzdanosti tim tvrdnjama idu u prilog. Ako se simbole svrstava u grupe (ikone, funkcionalni simboli, koncepti, geometrijska tijela, signali), onda bi ezoterija (ako ima uporište u stvarnosti) otvorila dodatnu karakteristiku - ključ. Ključ svijesti, memorije ili pak nekih drugih stvarnosti i dimenzija, od svijeta snova do viših platoa poznatih iz drevnih religijskih spisa. Tada bi Ankh, Horusovo oko, heksagram, pentagram i kolovrat bili ne samo reprezentacije svijeta oko nas, već i svijeta iznad nas. Ili, simbolički - Kako gore, tako dolje. Kako na nebu, tako i na zemlji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.