Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

PET PSIHODELIKA KOJI SU OBILJEŽILI 2018: Počinje trend legalizacije droge

Proteklih tjedana izašlo je par zanimljivih videa koji rezimiraju 2018. godinu u vezi psihoaktivnih supstanci.
Objava 02. siječnja 2019. 0 komentara 947 prikaza
Elon Musk puši kanabis
Elon Musk puši kanabis
Joe Rogan Podcast Screenshot

Je li došlo vrijeme za dekriminalizaciju i legalizaciju psihodelika - pitanje je koje sve više intrigira društvene, ali i znanstvene krugove. OVDJE smo pisali o predrasudama u znanstvenoj zajednici, OVDJE o Ayahuasci koja još nije u pravnom fokusu, a u nastavku prenosimo dijelove zanimljivog panela vodećeg američkog novinara psihonauta.

Moju knjigu 'Psihodelici - izmijenjena stanja svijesti' možete kupiti OVDJE

"Smatram da je psilocibin došao do mjesta gdje je kanabis bio prije dva desetljeća" smatra Hamilton Morris, novinar 'VICE' kanala koji se izlagao učincima brojnih psihoaktivnih supstanci i na temelju toga je popularizirao materiju. U tom zrakopraznom zakonskom prostoru trenutno se nalaze psilocibinske gljive (ne i muhare) i MDMA, no postoje i druge mogućnosti.

Ibogain - Sadašnjost, a ne budućnost

"Iboga raste u središnjoj i zapadnoj Africi, a već ima i medicinsku povijest. U Francuskoj je poznat pod farmaceutskim nazivom Lamburin, no koristi se isključivo u manjim dozama gdje nema ulogu psihodelika i sedativa, već stimulansa relativno bliskog amfetaminima po efektu." Šezdesetih je slučajno otkriveno kako ima izrazit efekt na skidanje s heroina pošto briše i psihološku ovisnost, kao i fizičku opioidnu aktivnost u organizmu. U 2017. godini uvršten je u kanadske preparate koji posjeduju potencijal tretmana oboljenja i ovisnosti. EU poznaje terapeutsku praksu biljke - u Sloveniji i Češkoj su još prije desetak godina postojali centri u kojima su se ovisnici skidali s dugogodišnjih heroinskih adikcija.

Ketamin - Najbrži lijek za depresiju

"Ketamin je najupotrebljavaniji anestetik na svijetu, unatoč predrasudi da je riječ samo o životinjskom anestetiku ili klupskoj drogi. Vrlo je koristan i kratkotrajan, psiholozi i psihijatri već daju mikrodoze depresivnim pacijentima. Disocijacija omogućava tretman na više pacijenata odjednom." No bez obzira na navedene karakteristike i dalje se nalazi među najopasnijim drogama Klase I. koje nemaju medicinsku uporabu. A to je upravo za ketamin prilično netočna konstatacija. A i efekt na depresiju gotovo je momentalan. Naravno, za razliku od antidepresiva ima određene kontraindikacije poput djelovanja na ostale organe ili psihodeličnog K-Holea. Ne postoji u prirodi pa iza sebe nema ni tradiciju.

Blog o ketaminu pročitajte OVDJE

Psilocibin - Korporacije već uzimaju svoj dio kolača

"Psilocibin ima svoju povijest, kliničku i tradicionalnu. Mazateci gljive koriste najmanje par stoljeća, a šezdesete su otvorile brojne znanstvene studije o depresiji, alkoholizmu, opsesivno-kompulzivnom poremećaju... Tragedija je što se ne smije koristiti, a trenutne debate vode ka korporativnoj priči čime će gljive postati ono što ne bi smjele biti - standardizirani proizvodi." Uzgajivači strahuju da će prevelik uzgoj značajno utjecati na terapeutske karakteristike gljiva. "Aktivisti odlaze u zatvore, šamanske kulture izumiru, a ljudi u odjelima preuzimaju njihove do sada neželjene poslove" smatra Morris. Iz navedenih razloga i danas izostaju nove studije unatoč zakonskom statusu koji je sve bliže dopuštenoj farmaceutskoj upravi, ne i samoj legalizaciji.

Blog o psilocibinu pročitajte OVDJE

MDMA - Legalizacija bi uništila crno tržište i eksploataciju

"Droge su multimilijunsko tržište. MDMA je koristan za PTSP, zato ga mnogi preferiraju i liječe oboljenja ni ne znajući na blagotvoran učinak. Znanstvenici kalkuliraju s ispitivanjem jer ima ogroman zdravstveni potencijal. Rijetko se raspravlja o elementarnoj kemiji koja stoji iza određenih supstanci, zato postoji toliki prostor napada na tzv. droge - nitko ne kaže da nemaju svoje minuse ili toksičnost. No nitko ne pokušava ni optimizirati njihove prednosti i nedostatke." Kako se MDMA izvlači iz prirodnog izvora, postoji i utemeljena opasnost na uništavanje biljnih kultura. Zato se stručnjaci slažu da je legalizaciju nužno pametno odraditi pa će kvalitetna izrada preskočiti forsiranu komercijalizaciju zbog narkotržišta.

Kanabis - Od stigmatiziranog otrova do 'lijeka za sve'

"Kanabis je prvo bio odbačena i zabranjena biljka. Danas je pak 'lijek za sve' iako ne postoje dokazi za brojne navode. Zato trebamo biti oprezni, no isto tako priču oko kanabisa iskoristiti kao primjer za legalizaciju svih ostalih supstanci." Da nije tabuizirana i stavljena izvan zakona, marihuana bi vjerojatno uživala visoki medicinski status i imala tisuće priznatih studija o učinku pojedinih sorti na razna oboljenja. Kanabis je doživio legislativnu revoluciju u protekloj godini pa ga je i EU počela ozbiljnije doživljavati, naročito kao izvor velike zarade. Zato se automatski spominje i rekreativni aspekt uz uvriježene industrijske i medicinske, a nije preambiciozno zaključiti kako će oni koji ga prvi legaliziraju sebe pozicionirati kao predvodnike u novom valu.

Blog o hašišu pročitajte OVDJE

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.