Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

POČINJE 'ODBROJAVANJE': Muškarci do 2045. postaju neplodni, slijedi demografski Veliki Reset?

Knjiga prilično uznemirujućeg sadržaja od veljače puni medijske naslovnice i vijesti.
Objava 21. svibnja 2021. 2 komentara 4824 prikaza
Count Down
Count Down
Naslovnica knjige 'Count Down' i spermiji (wikipedija)

'Count Down' iliti odbrojavanje Shanne W. Swan stvorilo je pravu pomutnju u medicinskoj struci, ali i političkim i znanstvenim krugovima. Ova kombinacija 'The Handmaid’s Tale' i 'Children of Men' (kako joj tepa NY Times) iznosi nevjerojatne podatke čija interpretacija ima ogroman politički potencijal.

Djedovi su nam bili i dvostruko potentniji

Zato je i najbolje početi od činjenica. Dr. Shanna H. Swann profesorica je javnog zdravlja i medicine okoliša na sinajskom Icahn School of Medicine čija je teza da loše životne navike u konačnici dovode do sterilnosti već na sveučilištu naišla na kontroverze. Svakodnevno bombardiranje endokrinim distruptorima odavna remeti mogućnost reprodukcije, utječe na zdravlje ploda i djeteta, te - ono najalarmantnije - nepovratno čovječanstvo vodi ka neplodnosti. Možda vam termin 'distruptor' ne znači previše pa ga se može prevesti i kao ometač endokrinog sustava. A među njima je dosta svakodnevnih tekućina i namirnica - od loše vode iz slavine ili bazena, hrane tretirane herbicidima, pesticidima, antibioticima, teškim metalima i hormonima (OVDJE provjerite popis), proizvodima za osobnu higijenu (notorni triklosan), ambalaži za pohranu hrane, nizu umjetnih materijala u svim porama života...

A tu je naravno i gluten, kao i neki neočekivani elementi iz sve snažnije industrije bio prehrane. Iako je riječ o temi o kojoj se duže vrijeme ozbiljno raspravlja nitko nije išao tako daleko da bi muškarce upozorio na potpuno sterilni posljednji naraštaj već oko 2045. godine - što je vrlo znažan motivator za političke konotacije. U knjizi iznosi studiju po kojoj je prosječan muški ejakulat 1973. godine koncentrirao oko 99 milijuna spermija po milimetru dok su brojke kod 38-godišnjaka u mjerenjima iz 2011. spale na prosjek od oko 47 milijuna po milimetru. Swann jasno navodi kako su današnje brojke još alarmantnije kao i trendovi pada. I upravo kada pomislite da je to to, ona objavljuje i informaciju o kvaliteti spermija koja je isto tako iznimno problematična. Usporedivši dva trenda došla je do te točke nakon koje nema povratka, baš kao u izvrsnom 'Children of Men'. Posljedice teze su zaista kataklizmične i iziskuju promptna rješenja.

Svjedočimo li rađanju 'Fertilista' na desnom političkom spektru?

Četiri su ključna izravna faktora rapidnog opadanja koncentracije i kvalitete sperme - pušenje, višednevno alkoholiziranje, pretilost i stres. A tu su i neizravni faktori, oni nad kojima nemamo kontrolu i nalaze se praktički svuda oko nas. Na jednu grupaciju ED-ova moramo obratiti posebnu pažnju. Ftalati su po autorici ključ konstante pada tjelesne proizvodnje testosterona, mogu se izbjeći, no opet ih svakodnevno koristimo i to najčešće kroz izloženost konačnog proizvoda ftalatima u procesu proizvodnje ili skladištenja. Swann kao jednu od kapitalnih promjena navodi prelazak na organsku neprerađenu hranu. I što veće izbjegavanje 'beauty' proizvoda s ED elementima. No i tu postoji jedno 'ali', a to je korištenje tih proizvoda kod žena i utjecaj na maternicu, a samim time i nerođenu djecu. Kasnije ta djeca zbog kontaminirane maternice imaju smanjeni broj spermija. Kod žena pak isti ti ED-ovi stvaraju poremećaje u menstrualnim ciklusima, menopauzi i drugim tjelesnim procesima vezanim za plodnost. 

Zbog političke korektnosti autorica nije navela utjecaj endokrinih distruptora na spol/rod no za pretpostaviti je da i u tom polju imaju utjecaja. Neokonzervativna desnica već se aktivirala oko tematike i sasvim je moguće pretpostaviti rađanje nove jake i usmjerene političke paradigme, svojevrsnih Zelenih u desnom političkom spektru. 'Fertilisti' bi se isključivo fokusirali na demografiju, 'testosteronske' zakone (zabranu ED-a, regulaciju hormona), držali se uobičajene anti-rodne (na koncu i anti-androgenske) i antiimigrantske (teza o 'plodnom doseljeniku') politike i javno raspravljali o budućnosti umjetne oplodnje. To bi bio svojevrsni 'Veliki reset' desnice. Da ne bude sve prefantastično, i sama dr. Swann se otvoreno zalaže za potpunu zabranu korištenja svih problematičnih kemikalija čime bi se proces ili stabilizirao ili vratio u nekadašnje okvire. Ovo se dakako odnosi na Zapad i razvijene zemlje pa je knjiga zapravo posljednje demografsko upozorenje Europi i SAD-u. Ako tu živite, vaši unuci imat će tek 20% spermija vaših djedova, natalitet vaše zemlje bit će na 1/5 nataliteta nakon Drugog svjetskog rata kroz samo dva desetljeća i žene će do 2045. u tinejdžerskoj dobi biti manje plodne od svojih baka u kasnim tridesetima. Zanimljivo, Swann je po diplomi epidemiologinja i upravo ovaj 'virus' vidi kao najveći problem današnjice koji će po svoj prilici doći na dnevni red tek kada bude (pre)kasno.

  • zlatan456:

    Ukakili se Europljani i Amerikanci, koji su si sami krivi za to i za sve ostalo što se zbiva. Ali čovječanstvo nije samo Europa i Amerika.

  • Polupismeni intelektualac:

    Po meni je cjepivo sterilizator na genetskoj bazi. Pteviše nas je na planeti pa treba na ovaj ili onaj način smanjiti broj ljudi. Samo da se zna ja se planiram još množit 2045. Hahaha opet buju osloboditelji 45' 😉