Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

PROCESNA CRKVA SUDNJEG DANA: Tajna luciferijanska religija Charlesa Mansona ili šarlatanska sekta?

Na Netflixov dokumentarac 'Sons of Sam' nitko nije ostao ravnodušan. A jedan kult postao je viralna senzacija.
Objava 15. svibnja 2021. 0 komentara 1750 prikaza
Procesna crkva
Procesna crkva
Letak Procesne crkve (pinteres) i Charles Manson (wikipedia)

'The Process Church of the Final Judgment' iliti jednostavno Procesna crkva. Još jednostavnije - Proces. U spomenutom dokumentarcu otvorene su brojne teme s još više indicija no ja ću se u ovom blogu koncentrirati na ovu skupinu, a širu sliku moći ćete krajem godine pročitati u mojoj knjizi 'Okultna simbolika'.

Što dobijete kada križate dadaizam, Crowleya i Mansona?

Za početak ću prvo riješiti kakofoniju termina. Proces bi u suštini ipak bio sekta, ne kult ili crkva. Jer nema vlastite 'svete spise', specificirane obredne prostore ili izdvojenog lidera oko kojeg se sve vrti kao što to imaju kultovi. Niti dovoljan broj članova, bogomolje ili kanonsko pravo kao religija. Dapače, imaju više klasičnih sektaških obilježja - sinkretizam (u ovom slučaju dvaju oprečnosti iz istog religijskog bazena), heretizam, fanatičnu sljedbu, svećenstvo. Što je sve i logično pošto nisu američka već britanska organizacija, pa samim time vuku korijene iz spiritizma i Deejevog/Crowleyevog okultizma. U vrlo zanimljivom dokumentarcu kojeg sam ovdje podijelio jedan od govornika navodi da su svojevrsna fuzija dadaizma i spomenutog Aleistera Crowleya, no teško se oduprijeti dojmu teatralnosti, pa i šarlatanstva kojeg je na sličan način nosio famozni Anton Szandor LaVey.

 

Grupa je nastala 1963. u Londonu, a osnivali su je bračni supružnici Robert Moore i Mary Ann MacLean za koju će se kasnije doznati da je elitna prostitutka i bivša djevojka legendarnog boksača Sugar Ray Robinsona. To je možda nebitno za ovu priču, no tako je imala širok krug poznanstava koji je kasnije koristila za financiranje Procesa. Par se upoznao u Scijentološkoj crkvi iz koje su se povukli netom prije osnivanja svoje 'crkve'. Namjerno sam crkvu stavio pod navodnike jer su de facto željeli postati crkva, no skup vjerovanja vuku iz judaističkih religija pa samim time automatski postaju sekta. Iako su u početku osnovali tada još prilično popularnu fuziju psiholoanalize i spiritizma koju su nazvali - kompulzoanaliza. Kombinaciju individualističke psihologije Alfreda Adlera i Hubbardove scijentologije. Moore mijenja prezime u de Grimston i priča je započela. Klijenti su dolazili na sesije s telepatom koji bi im čitao misli, postavljao pitanja i davao odgovore koje je dobivao iz podsvijesti. Na prvu bizarno ali je navodno klijentela bila prilično zadovoljna.

Religija koja štuje Lucifera, Isusa, Satana i Jahvea

Ogradili su se od Hubbarda tako da su rezultati bili savjetodavni i u obliku smjernica, skup životnih pravila nasuprot scijentološke piramidalne inicijacije (tzv. OT nivoi). Brzo se pročula nova filozofija pa su mladi bogataši i pripadnici višeg srednjeg sloja pohrlili u potkrovlje lijepe kuće smještene na londonskom West Endu. Ključan je kontekst vremena Djece cvijeća i hippie pokreta čiju su potragu za nečim još radikalnijim i progresivnijim vješto iskoristili u vlastitoj mitologiji. S kojom su koketirali tijekom londonske epizode ali su joj se u potpunosti posvetili tek nakon preseljenja u majanski Xtul, 'Kraj' svega smješten na jukatanskom poluotoku. Tamo su dospjeli nakon neuspješne i kratkotrajne epizode u bahamskom Massau slijedeći zov 'viših bića'. Iako su i ovdje izdržali tek mjesec dana suočeni s brojnim pritiscima lokalaca i nezadovoljnika iz vlastitih redova, to je bilo i više nego dovoljno za donošenje postulata koji će odrediti smjer družine. I to ne samo onaj apokaliptični zeitgeist moment.

 

Proces je dobio hijerarhijsku strukturu vođenu najvišim svećenikom 'Omegom' de Grimstonom ispod kojeg su bili Gospodari, svećenici, proroci i glasnici. Tu su i logo (P-znak) za kojeg se članovi kunu da nema veze sa svastikom, četiri boga koja kasnije postaju arhetipno trojstvo (Lucifer, Jahve, Satan), meditacijski ritual koji vodi ka 'kolektivnoj informaciji' uzvišenih bića u haljama i sve što će kroz medije kanalizirati u kasnijoj (anti)propagandi. Nakon što je uragan poharao improviziranu koloniju, Proces se vraća u London, ali paralelno razvija i franšize po SAD-u. Sekta nastoji pravno postati crkva, a za tu agendu su im potrebni 'vjernici'. Za šire članstvo nužan je marketing. I što je bolje nego osnivanje coffee shopa i knjižare s nazivom 'Satan's Cavern', te magazina 'The Common Market' kojeg će kasnije preimenovati u Proces. Mary Ann opet koristi postojeće veze pa u članstvo privlači neke poznate osobe (Genesis P-Orridge, Marianne Faithfull), upisuju se ljudi iz cijelog svijeta tijekom kampanja i predavanja, ekipa obilazi legendarnu Crowleyevu Thelema kapelicu na Siciliji. No glavni moment ipak je osnivanje franšiza u New Orleansu i San Franciscu. To će im biti najbolji i najgori potez u kratkom postojanju.

Manson i de Grimston feštali kod Polanskog

Istodobno poštivanje Isusa (empatija) i Satana (magija), Lucifera (intelekt) i Jahvea (ljubav), križa (žrtva) i P-znaka (jedinstvo) nije moglo proći nezapaženo. Svaki čovjek u sebi je po njima baštinio te arhetipe, poštivao ih, ali ne i štovao. Snaga, svjetlost, separacija, unifikacija. Suočeni s brojnim krimenima javno su osuđivali droge, orgijanje, alkohol i magiju, no nitko pošten ne može demantirati uporabu ceremonija i rituala u skupini. Dapače, članovi se rado i danas prisjećaju objesnih konzumacija. S druge strane, jasno su isticali krštenja na svaki od sljedećih stupnjeva u crkvi, crkvene brakove, himne, kao i poseban odgoj djece koji će se isto tako kasnije koristiti kao sredstvo difamacije. A indicija za takve optužbe zaista ima mnogo. Najpoznatija je naravno epizoda s Charlesom Mansonom (blog o njemu pročitajte OVDJE). Iako su nakon Tate-LaBianca ubojstava nijekali bilo kakvu poveznicu, upravo se Manson policiji odlučio poistovjetiti s poglavarom: "Gledate u njega. Moore i ja smo vam jedno te isto". Tijekom suđenja koristio se filozofijom ("Morate shvatiti da ste Sotone podjednako kao i Bogovi") i alatima Procesa poput kompulzoanalize ("Govorio sam ljudima ono što su željeli čuti o sebi"), a potvrdio je i da je ranije već bio u kući Romana Polanskog gdje je na zabavi polemizirao upravo s Robertom de Grimstonom.

 

U San Franciscu je živio u istoj ulici u kojoj je crkva otvorila filijalu. No da budemo do kraja precizni, Manson nije morao biti član Procesa da bi živio njihovom filozofijom niti je Proces kao takav bio pretjerano originalan pa im je zajednički izvor jednostavno mogao biti Aleister Crowley. U dokumentarcu 'Sons of Sam' navodi se i zanimljiv podatak o brojnim krvnim žrtvama njemačkih ovčara diljem New Yorka i San Francisca, a vučjak je bio svojevrsna maskota Procesa. Crkva je toliko tužila sve izvore koji bi je povezivali s ritualima da se kasnije nitko nije ni usudio dublje istraživati priču. Koja je završila kao i svaka ljudska storija - Robert se razveo od Mary Ann (koja je nakon propalog braka željela reformu crkve), ženi Morganu i kasnije ulazi u telekomunikacijski biznis. Ona pak odbacuje Lucifera i Satana, postaje kršćanka, odlazi u državu Utah i osniva utočište za životinje. Ne i za velike mačke, iako bi to bio izuzetan zaključak. Ovako nam ostaje da se na kraju zapitamo je li ova neo-gnostička religija najbolje čuvana okultna priča 20. stoljeća ili samo još jedna u nizu šarlatanskih organizacija koje su svojim gazdama služile za drogiranje i orgijanje. Ako ništa drugo, barem ne bi bili prva crkva čija je loša interpretacija vjerovanja ljude koštala života...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.