Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Okultna simbolika

Psihodelici u globalnoj ekspanziji: Treći val psihonautike i 'mainstream' popularnost

Evo, nakon nešto više od godinu dana opet mijenjam temu bloga, a ova zapravo dolazi kao prirodan nastavak pošto sam u pisanju knjige o psihodelicima. Kontekst je isto tako potrebno naglasiti - pedeset je godina od famoznog Ljeta ljubavi pa mnogi upravo ovu 2017. godinu razmatraju kao početak novog trećeg vala psihodelije.
Objava 16. rujna 2017. 0 komentara 1375 prikaza
Psihonaut
Psihonaut
www.psychedelicstoday.com

Za potrebe bloga i istraživanja otvorio sam i Facebook stranicu gdje ćete na dnevnoj bazi moći čitati sve novosti o temi >> PSIHODELICI I IZMIJENJENA STANJA SVIJESTI

Jednu takvu tezu nedavno je objavio i portal The Third Wave. Zašto baš treći val? Tri su osnovna razloga - početni je vrijeme pojavljivanja i uporabe psihodelika. Prvi val trajao je tisućama godina, praktički otkako je čovjek postao inteligentno biće (svakako ću u jednom od blogova i o tome pisati) i usko je vezan uz drevne šamanske kulture koje su koristile psihoaktivne biljke u medicinske i spoznajne svrhe. Pri tome ne mislim isključivo na psihodelične biljke već i razne stimulanse poput amazonskog duhana (nikotin), kave (kofein), čaja (tein) i dr. Drugi val svakako je spomenuta kontrakultura Djece cvijeća 60-tih godina prošlog stoljeća i vezana je uz bunt, relaksaciju, a nerijetko i zlouporabu uz druge narkotike. U ovom posljednjem kontekstu podrazumijevam sve one konzumacije psihoaktivnih supstanci koji za cilj nemaju spoznaju već ili zabavu ili dokolicu - što ih može pretvoriti u iznimno opasan instrument. Treći val bi po ovoj tezi na jedan način povezivao prva dva pa bi ga predstavljali informirani pojedinci koji psihodelike rabe u mikrodozama, kreativnim procesima i terapeutskim svrhama, čak i kao svojevrsnu rekonekciju unutar radnog vremena. Današnji psihonauti kao sveti zadatak imaju rebrendiranje psihodelika, njihovo uvođenje u 'mainstream' i medicinsku uporabu.

Kako je zlouporabu nemoguće, a i iluzorno onemogućavati (zbog čega su prva dva vala naprasno završila), jedino što preostaje je stvoriti okvire za šire informiranje, razbijanje tabua i opuštenu uporabu. Zatim je tu i podjela po vrsti psihodelika - prvi val psihodelije opisuju pejotl i San Pedro, Ayahuasca, gljive, Iboga, kanabis i misteriozne soma i haoma. Drugi val pak karakterizira prvenstveno LSD, a tu su naravno i gljive, Salvia Divinorum, ekstrahirani pejotl i psilocibin. Treći val nešto je drugačiji. S jedne strane oživljavaju se drevne tradicije poput ceremonija Ayahuasce ili za ova područja svojstvene bunike, mandragore, Jutarnje slave (LSA) ili velebilja dok s druge korisnici prakticiraju pušenje Čange, DMT-a, konzumaciju disocijativa ketamina ili empatogena MDMA, te uzimanje enormnih količina gljiva koja odvode u posve nove halucinogene platoe poput Kilindi Iyi.

Treća podjela je po praktikantima i psihonautima. Prvovalne psihonaute odlikuju legendarni šamani, vračevi i ostali duhovni predstavnici tradicija, drugi val pak pioniri poput Alberta Hofmana, Timothyja Learyja, Terencea Mckenne i drugih. Treći val polako prilazi široj publici, prvenstveno zbog istraživača poput Grahama Hancocka, Ricka Simpsona, Joea Rogana i dr. Taj ulazak u pop sferu stvorio je nužnu okosnicu za povratak psihodelika i halucinogena u medicinsku praksu, prvenstveno na psihičkoj bazi.

Hrvatska i susjedne zemlje kao i po običaju kaskaju za globalnim trendovima i da nema ulja Ricka Simpsona psihoaktivna iskustva bila bi rezervirana za skrivenu uporabu (po nekim ispitivanjima Hrvatska je zapravo visoko po (zlo)uporabi psihodelika), a 'iz ormara' nije izašla praktički niti jedna poznata osoba. Rast scene fizičkih 'boostera' poput kolokvijalnih 'droga' otvara i prostor za eksperimentiranje s psihodelicima, no kako to nije i ne treba biti primarna praksa - već liječenje - očekuje nas doista teška borba za legalizaciju, bilo u religijske (šamanske) svrhe, bilo unutar zdravstvenog sustava s obzirom na desetke i stotine znanstvenih studija koje potvrđuju medicinske blagodati. Hrabri pokušaji svakako su skidanja s ovisnosti Ibogom u Sloveniji, kao i makedonska inicijativa za domaći uzgoj kanabisa.

Do čitanja i sljedećeg petka kada nastavljam s tekstovima na tjednoj bazi...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.