Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

Psihodelična terapija - Veliki povratak psihodelika kao alata za tretman psihičkih bolesti

Terapija psihičkih bolesti i ovisnosti psihodelicima nije pretjerana novost, no s obzirom na to da je postojao svojevrsni moratorij na znanstveno ispitivanje istih od sedamdesetih do 1994. ovakvi članci ipak nisu uobičajeni.
Objava 09. veljače 2018. 0 komentara 1686 prikaza
erowid.org
erowid.org
Psihoaktivne biljke, gljive i kaktusi

Iako su rezultati još u zlatnoj eri psihodelika (pokret 'Djece cvijeća') davali zapanjujuće rezultate, nitko ih godinama nije ni provjeravao ni uzimao za ozbiljno. No neki novi vjetrovi pušu i u znanstvenoj zajednici.

Moju knjigu 'Psihodelici - izmijenjena stanja svijesti' možete kupiti OVDJE

Manjak linearnosti i obrazaca u znanstvenom postupku

Znanstvena istraživanja nekoć su bila usko vezana s pokretom psihonautike, no i s CIA-nim tajnim projektima kontrole uma poput 'MK ULTRA'. Tako nije nedostajalo interesa, a ni novca, kao ni tajnovitosti. Danas je situacija značajno drugačija i veo stigme odavno je nestao pa su jedino neprofitabilnost i nezainteresiranost na putu ka daljnjim kliničkim studijama. Psihijatrijski radovi poput onoga dr. Stanislava Grofa ili dr. Timothyja Learyja poslužili su kao okosnica i čak je 'mainstream' krugovima jasan potencijal psihodelika u istraživanju čovjekove psihe. Tako je 1994. dr. Rick Strassman pokrenuo istraživanje vezano uz DMT, a na njega su se nadovezale suvremene studije o gljivama, LSD-u, Ayahuasci, meskalinu, ibogainu, MDMA-ju, 2C-B-u i nekim drugim egzotičnijim supstancama. Odatle dolazi i naziv 'Psihodelična terapija' kao posve novi pristup materiji.

Svrstana je u tzv. produžene psihoterapijske sesije pošto pacijent tijekom cijelog tretmana ostaje unutar nadzora i ustanove. A psihijatar nerijetko igra ulogu 'šamana', odnosno posrednika i interpretatora dok je pacijent istraživač vlastitog stanja, unaprijed pripremljen na različite ishode. Oni pak uključuju obiteljske međuodnose, fragmente vlastite psihe i njihov razvoj, pa čak i kontemplaciju o društvu i civilizaciji u cjelini. Kanadska studija iz ranih šezdesetih imala je za cilj upravo postavljanje određenih pravilnosti unutar samog postupka, te formiranje referentnih točaka među kojima se ističu 'iluzionalna percepcija' i 'perceptualizacija prijenosa', no sve je odbačeno kao 'pseudoznanost' zbog premalog broja sličnosti samog postupka od slučaja do slučaja.

Tradicionalna medicina kao zaboravljeni dokument vremena

Kroz vrijeme su znanstvenici jasno distancirali različite halucinogene u svoje psihodelične podgrupe (fenetilamini, triptamini, delirijanti, disocijativi i posebne skupine) pa su se tako počeli razlikovati i postupci u pojedinim psihoterapijama - za znanstvene studije su se tako kao najprikladniji izdvojili psilocibin, LSD i meskalin, iako praksa ukazuje na značajnije djelovanje DMT-a i ibogaina no ta iskustva teže je postaviti u dijagnostičke ili strukturalne okvire. A k tome za navedene supstance već postoje studije izvedene na subjektima oboljelim od opsesivno-kompulzivnog poremećaja, PTSP-a, alkoholizma, depresije ili klaster glavobolja. Namjerno izostavljam kanabinoide pošto oni plove na globalnom valu legalizacije i zasebno imaju više studija nego svi psihodelici zajedno. No, što ako već imamo izvanredan praktički izvor studija, a iz nekog slučaja ga zanemarujemo?

Riječ je naravno o tradicionalnim terapijama koje tisućama godina liječe duh i tijelo brojnih oboljelih osoba, a šamani/vračevi koji ih obavljaju imaju na tisuće pozitivnih slučajeva čije bi pravilnosti mogli dokumentirati i izvan tipičnih krugova antropologije. Njihove storije ako ništa drugo imaju kapacitet i potencijal olakšavanja znanstvenim krugovima u samoj pripremi kliničkih studija i načina pristupa oboljelima, što je do sada bio jedan od najvećih problema pošto neunificiranost postupka brojne znanstvene entuzijaste ostavlja u poziciji da u svakoj studiji iz početka tapkaju u mraku. A ova grana eksperimenata nekoć je iznimno progresivno zaokupila Sandoz Laboratories koji su imali patent na LSD, a samim time na pionirska istraživanja. Problem je već navedena kontaminacija CIA-e, no u svakom slučaju imamo tisuće vrijednih dokumenata, šest internacionalnih konferencija i petnaest godina konstantnih istraživanja.

Idealni subjekti su autsajderi i terminalni slučajevi

Jedini stručnjak koji se i nakon zabrane uporabe psihodelika u znanstvene svrhe odvažio na daljnje eksperimente (na sebi) bio je dr. Stanislav Grof koji je nedostatak obrazaca u halucinogenoj seansi istaknuo kao glavni problem za daljnje znanstveno istraživanje. Novi val znanstvenika smatra kako je upravo ta varijabilna priroda postupka ono što treba izučavati i proučavati pri daljnjem radu - jer je možda baš nedostatak linearnosti ključ terapije. A možda je upravo ta nelinearnost dokaz da psihodelici liječe nečiju psihu. Timothy Leary je apostrofirao i suštinsku povezanost fizičkog i duhovnog tijela u psihodeličnoj viziji, što znatno otežava klasični ateistički pristup subjektu unutar procesa. No nitko ne može poreći praktične uspjehe u tretiranju teških ovisnosti, depresije, stresa, anksioznosti, raznih dijagnoza, pa čak i autizma na koji je znanost prilično osjetljiva.

Zato se tretman pri samrtnoj postelji ili terminalnim fazama bolesti nesmetano dopuštao čak i za vrijeme prohibicije i praktički je 50% svih subjekata otpustilo depresiju, bol i pomirilo se s idejom smrtnosti. Zanimljivo, velika većina smatrala je kako je ovaj život samo jedna faza u beskrajnoj cikličnosti života. Slovenija i Češka svojevremeno su prešutno dopustili uporabu ibogaina pri tretmanu teške ovisnosti o heroinu, imamo veći broj studija i za tretiranje alkoholizma, a Južna Amerika je vrlo vješto spojila znanost s drevnim tradicijama čime se proklamirala i kao mamac za brojne zapadnjačke znanstvenike. George Greer, Ann Shulgin, Myron Stolaroff i Athanasios Kafkalides samo su neki iz novog vala znanstvenika koji su odlučili karijere staviti na kocku i boriti se za psihodeličnu terapiju pa možemo hrabro najaviti i znanstveni dio Trećeg vala psihonautike koji će, nadam se, zahvatiti i Hrvatsku...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.