Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

Psihonauti i psihodelici: Širi li se globalni trend konzumacije psihoaktivnih supstanci?

Prvih par blogova proći ću kroz neke od osnova vezanih uz sam svijet psihodelije, a tu su u principu različiti psihodelici, psihonauti koji promoviraju njihovu uporabu u širenju svijesti, blagodati psihodelika u medicinskoj praksi, te povijest same uporabe od praljudi.
Objava 08. listopada 2017. 0 komentara 1364 prikaza
Foto: cannabisnow.com
Foto: cannabisnow.com
Strah i prijezir u Las Vegasu, Hunter S. Thompson - ilustracija

Psihonautika ili 'duhovna plovidba' podrazumijeva metodologiju opisa subjektivnih efekata izmijenjenih stanja svijesti, najčešće postignutih putem meditacije ili psihoaktivnih supstanci. Istraživač iliti 'mornar' dobrovoljno se podvrgava izmijenjenim stanjima svijesti da bi istražio prateća iskustva. Ovdje dakle nije riječ o eksperimentalnoj ili rekreacijskoj (zlo)uporabi zabranjenih supstanci (droge/lijeka) uz druge narkotike već o procesu koji uključuje šamanizam, religijske komponente (najčešće istočnjačke), osjetilnu deprivaciju i korištenje pojedinih supstanci iz biljaka da bi se dosegnulo spiritualno iskustvo.

Termin je skovao Ernst Jünger kada je u svom eseju 'Pristupi: Droge i opijenost' (1970.) Arthura Hefftera prozvao 'psihonautom', a proces je povezao s odlaskom kod psihijatra - što je i dan danas okosnica psihodeličnih iskustava. Tu je i knjiga 'Psihonaut' (1982.) Petera J. Carrolla o psihoaktivnim učincima halucinogenih biljki, meditacije i rituala u svrsi eksperimentiranja sa svijesti i psihofenomenima. Kasnije je termin ušao i u znanstvenu građu te označava 'istraživanje psihe tehnikama poput lucidnog sanjanja, osjetilne deprivacije, uporabe halucinogena ili enteogena u kojoj osoba (psihonaut) istražuje vlastiti um namjerno inducirajući izmijenjena stanja svijesti poradi duhovne, znanstvene ili istraživačke svrhe'.

Ukoliko bi se u ovu definiciju mogli ubaciti i svi šamanski rituali onda bi psihonautika imala tisućljetnu tradiciju. Kako suvremene 'mainstream' religije konsenzusno zabranjuju uporabu halucinogenih supstanci (kao i zakoni), šamanske zajednice su praktički ostale jedini okviri za organiziranu, legalnu i nadziranu psihonautiku. Kako one prakticiraju uporabu svetih biljaka, najčešće je riječ o pejotlu / San Pedru (meskalin), jutarnjoj slavi (LSA), gljivama (psilocibin), ayahuasci (DMT), Tabernanthe Ibogi (ibogain), Salviji Divinorum (Salvinorin A), daturi / bunici / mandragori (atropin, skopolamin, hioscijamin) i brojnim drugima. Ukoliko je riječ o znanstvenom istraživanju, u igri su navedene izolirane supstance u zagradi uz ketamin, LSD i sl. Kada pak govorimo o drugim izmijenjenim stanjima svijesti (dekodiranju stvarnosti), onda u priču dolaze meditacija, osjetilna deprivacija, unos dima holotropsko disanje, lucidno sanjanje, ples, smolarenje, molitva...

Psihoaktivne supstance mogu se načelno svrstati pod kategoriju 'halucinogena' (uz tri ostale kategorije kontroliranih supstanci - sedative, stimulanse i sredstva za smirenje). Potkategorije halucinogena su psihodelici (LSD, 2C-B, DMT, psilocibin, 5-MeO-DMT, meskalin, ibogain, LSA...), empatogeni (MDMA), kanabinoidi (kanabis), disocijativi (ketamin, Nitro, PCP, Salvinorin A), delirijanti (datura, muhara) i razne kombinacije koje su danas izuzetno značajne u boljem doživljaju i percepciji samih vizija na halucinogenim biljkama i supstancama. Tradicionalne biljke poput Yerba Mate, Kava-Kave ili Kratoma također polako ulaze u kombo uporabu kao i dnevnu uporabu umjesto generičkog cigaretnog nikotina ili kave kao izvora kofeina.

Predrasude kako su korisnici psihoaktivnih biljki neke opskurne persone s ruba društva definitivno daju obola cijeloj situaciji, no praktični primjeri govore posve suprotno. Aldous Huxley je pokrenuo psihodeličnu generaciju kultnom knjižicom 'Vrata percepcije' (1954.), a njegov primjer slijedile su legende poput Timothyja Learyja, Johna C. Lillyja, Terencea McKenne, Carlosa Castanede, Richarda Evansa Schultesa, Philipa K. Dicka, Alana Wattsa - sve odreda filozofi, najveći umovi doba, sveučilišni profesori i autori. U Hrvatskoj zbog objektivnih razloga nismo vidjeli procvat kontrakulturalnih pokreta poput Djece Cvijeća ili Hippieja pa su i brojne generacije izuzetno uskogrudne u pogledu korištenja halucinogena, izuzev alkohola (delirijant). Ne mogu reći i konzervativne, pošto su tradicionalne hrvatske biljke konoplja, Mandragora, Jutarnja Slava, velebilje i bunika, te su korištene stoljećima u medicini. Tako da je komunistički režim zapravo svojevrsni krivac za zabranu bilo kakvih istraživanja u području psihotropnih biljaka.

Danas se priča i u svijetu zbog restriktivnih zakona vratila na početak. Milijuni korisnika psihoaktivnih biljaka i supstanci stigmatizirani su dio društva, a svega rijetki odlučuju u praksi podijeliti vlastita iskustva. Antropolog Jeremy Narby, svjetski poznati psihijatar Stanislav Grof, autori Daniel Pinchbeck i Graham Hancock neke su od poznatih osoba koje propagiraju temu, a Joe Rogan i Dan Hardy kao renomirane osobe iz MMA svijeta skupili su milijune pratitelja na društvenim mrežama i polako počeli vraćati stvari na svoje mjesto. Hrvatska po tom pitanju zaostaje i čitavo desetljeće, no vrlo skoro bi medicinska praksa i kod nas mogla slijediti nadolazeće globalne trendove.

A sad i jedna mala obavijest. Kroz dva tjedna izlazi mi prvi roman 'Kaleidoskop' (ukupno četvrta knjiga), a kako u njemu ima i psihodeličnih elemenata evo i Facebook događaj na kojem se možete dodati kao gosta (LINK JE OVDJE). Promocija je 21. listopada u 14:45 na zagrebačkom Velesajmu u sklopu sajma 'Mystic', a održat ću je uz zanimljive goste i promotivnu cijenu romana. Osnovna fabula je sljedeća - 'Kaleidoskop' je povijesni fantasy-SF ljubavni roman koji kroz sedam povijesnih epoha prati život glavnog lika čija je glavna karakteristika to što se iz nepoznatog razloga i zbog višeg cilja sjeća prošlih života, te ih živi kao da proživljava besmrtnost. Paralelno vodi bitke sa samim sobom, s neprijateljem koji ima iste sposobnosti i sa ženom čiju je ljubav nemoguće osvojiti iskustvom i sudbinom. Plemenska zajednica, drevni Egipat, Vikinzi u Vinlandu, Konkvistadori u Amazoni, Drugi svjetski rat, Prvi kontakt i Veliki rat vodit će vas kroz njegove zgode i nezgode u potrazi za svrhom...

Isto tako sam prošlog tjedna izbacio i Podcast s Generalom Woom u kojem pričamo o njegovom povratničkom 'Tram 11' koncertu, novim singlovima i možebitnom albumu, kao i brojnim drugim za ovaj format uobičajenim temama, pa uživajte!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.