Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

Ritalin i Adderall - Žestoki stimulansi kojima farmaceuti legalno drogiraju klince

Lijekovi koji imaju zanimljive kontraindikacije nisu novost u svijetu ketamina i PCP-a, ali su svakako posebno intrigantni ako se nalaze u svijetu stimulansa.
Objava 18. svibnja 2018. 1 komentara 34295 prikaza
Ritalin
Ritalin
Ritalin - različite verzije (Wikipedia)

Metilfenidat iliti Ritalin stimulans je središnjeg živčanog sustava unutar fenetilaminske i piperidinske klase koji se u službenim kanalima koristi kao lijek za ADHD i narkolepsiju.

Moju knjigu 'Psihodelici - izmijenjena stanja svijesti' možete kupiti OVDJE

Tretman protiv depresije, ADHD-a i narkolepsije

FDA ga je davne 1955. propisao kao lijek za hiperaktivnost, pet godina kasnije ulazi u širu uporabu preko Novartisa, a tek kada se doživio pravi 'boom' ADHD-a i značajno pomicanje granica u samoj bolesti, uporaba se značajno povećala. Dok je SAD u panici zbog opioidne krize, Velika Britanija praktički svako petogodišnje razdoblje prolazi kroz 50-70% povećanje uporabe Ritalina. No, bez obzira na navedeno - SAD i dalje vodi s vrtoglavih 80% udjela u globalnoj uporabi Ritalina. Djelovanje na dopamin, norepinefrin i 5HT1A receptore čini ga podražajno iznimno bliskim nekim snažnim stimulansima koji su na listi 'kontroliranih supstanci' (u Hrvatskoj 'opojnih droga') pa je zlouporaba na iznimno visokoj razini. Djeca s ADHD-om odjednom postaju pažljivija, međuljudski odnosi i fokus značajno su popravljeni, impulzivnost nestaje, a pozornost raste.

Mnogi upravo učinak Ritalina navode kao glavni protuargument onima koji smatraju da ADHD ili ne postoji ili mu je dijagnoza prerelativna i trivijalna radi veće uporabe. Jer oni koji ADHD nemaju imaju posve drugačiji podražaj od oboljelih. Narkolepsija funkcionira na isti način - svi koji imaju problema sa stalnim valovima pospanosti i letargije vrlo se lako motiviraju i dižu Ritalinom - i mogu odbaciti čitav niz ostalih stimulansa poput kava, Yerba Matea ili energetskih pića. Budnost, odlučnost i odvažnost osjete se već brzo nakon konzumacije i simptomi se povlače dok god tableta djeluje. Ritalin je solidno učinkovit i u tretiranju depresije, opioidnih ili kemoterapijskih učinaka tijekom karcinoma, pa i kontraindikacija ostalih lijekova. U prijevodu - ako vas lijekovi sedativno ruše s nogu, uzmete Ritalin i sve je opet po starom.

Adderall za ljubitelje 'high-class' dopinga

A ako vam je Ritalin preslab, uvijek možete uzeti i Adderall. On traje gotovo dvostruko duže, liječi onaj preostali postotak pacijenata kojima Ritalin ne pomaže i u pitanju je punokrvni amfetamin. Kojeg najčešće koriste sportaši radi povećanja performansi i kognitivnih procesa, a u svijetu rekreativnih droga uzima se kao afrodizijak i elevator euforičnih stanja. Kako pojačava mišićnu silu, često se upotrebljava kao 'booster' prilikom treninga u teretanama. Ne treba vas previše čuditi to što se Adderall i Ritalin preporučuju kao tretman za tešku ovisnost o Crystal Methu ili kokainu, upravo kao i metadon za heroin. Dakle, medicinski metajezik vrlo jednostavno otkriva kako je riječ o pravim 'drogama' koje od 'Speeda', bijelog ili Metha razlikuje isključivo pravni status. A udaraju isto ili čak i snažnije, jeftiniji su i relativno lako nabavljivi - naročito u SAD-u.

Isto tako ne čudi ni to da postoje brojne terapije za skidanje s navedenih pripravaka - prilično su adiktivni i 'teorije zavjere' kažu da ih farmaceuti upravo zbog tog efekta i plasiraju na tržište. Em su lukrativni, em su 'legalne droge'. I ako slučajno spomenete to licemjerje, optuže vas da se zalažete protiv liječenja ADHD-ovaca i narkoleptičara. Popis nuspojava jest velik, ali ništa van uobičajenih farmaceutskih okvira - visoki otkucaji srca, glavobolje, anksioznost, gubitak apetita, visok krvni tlak, bol u želucu, osip, nesanica, gubitak kilograma, tikovi, proljev, konstipacija, promjene raspoloženja... I već spomenuta ovisnost. Javnost najviše kritizira drogiranje djece koja su posebno osjetljiva, no farmaceute ti argumenti previše ne zanimaju. Da, nužno je navesti da je upravo Ritalin najčešća 'prijelazna droga' na svijetu - no znanstvene studije tako što pobijaju. Argument je - tko uzima Ritalin, ništa drugo mu ne treba.

Djelovanje poput balansirane verzije 'Speeda' i kokaina

Kod nas možda nije toliko dostupan ili popularan, ali ga se može nabaviti. Pribavio sam tabletu od relativno malih 18 miligrama, a na tržištu su i one od 36 mg, odnosno 54 mg. Vrlo brzo sam ocijenio da mu djelovanje ne počinje baš istog trenutka - to vrlo često zna biti dvosjekli mač, pošto konzument bez prethodnog informiranja može procijeniti da mu je količina bila premala pa nadodati. To nisam učinio već sam mu dao vremena i odluka je bila dobra. Iako su istaknuti podražaji budnost, pozornost i 'našpananost', u radnoj stolici osjećao sam se kao medvjed na klizanju. Ruke su mi postajale mokre, osjećao sam izrazito pozitivnu euforiju i vrpoljenje nije bilo anksiozno već više 'ima pametnijih stvari od posla' razmišljanje. Vrlo brzo sam zaključio da Ritalin djeluje kao prava 'droga' - ništa drugačija od neke balansirane kombinacije 'Speeda' i kokaina.

I to kombo koji ne prestaje satima. 'Peglanje' je bilo i intenzivno i dugoročno i efektivno. A uz očitu želju za fizičkim aktivnostima dobio sam i motivaciju na kognitivnoj razini. Pojednostavljeno - možda mi se nije dalo raditi. Ali sam prisiljen radio značajno brže, efikasnije i bolje. Fokus vam je snažno izražen, oštroumni ste i pristup dugoročnom pamćenju ekstremno je brz. Dovitljivi ste i dosjetljivi, poduzetni i ambiciozni. Puno pričate, mozak vam je brži od jezika, a imate osjećaj da biste mogli otrčati i koji kilometar po gradskim ulicama. Glazba vas dodatno 'savija', na trenutke kao da ste pod utjecajem metamfetamina, pa onda kokain, pa amfetamin. Iskreno, nakon gotovo osam sati zapitao sam se - kako djeca tek izdrže ovakav efekt? Ritalin je definitivno stimulans u pravom smislu riječi i ultimativan dokaz da su jedine razlike između opojnih i farmaceutskih droga isprazni redovi zakona, policijsko licemjerje i politička perfidnost. A možemo se i zapitati - bi li i kokain, 'Speed' ili Meth liječili depresiju, ADHD ili narkolepsiju? I, ako da - u kojem postotku?

  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dZoni:

    Pa ljudima koji boluju taj efekt vjerovatno pomaze....ne treba ga pit ako ne bolujes....isto kak ni voltaren ne pijes kad te ne boli glava...😉