Blogosfera Vrata percepcije

'Smart Meter' sustavi uskoro u Hrvatskoj: Big Brother vas nadzire

Objava 26. prosinca 2015. 29 komentara 26950 prikaza
Smart Meter
Smart Meter
Smart Meter

Iako ‘Smart Meter’ tehnologija nije ‘penetrirala’ na hrvatsko tržište, sve je vjerojatniji rasplet da ćemo prihvatiti EU inicijativu. Kako je sve prilično kontroverzno – nužno je vidjeti u čemu kontroverza leži.

‘Pametna’ ušteda koju kontrolira Vlada

SM sustav zapravo predstavlja uređaj koji bilježi uporabu električne energije i informaciju prenosi u centralu za nadzor, izračun i kasniju izradu računa. Ono što ga razlikuje od ranijih sustava je dvosmjerna komunikacija i telemetrija, a kasnije dorade uređaj su pretvorile u središnju kontrolu čitavog domaćinstva – pošto mjeri i struju, plin, vodu i praktički sve što se izmjeriti i može. Upravo je ta kontrola u realnom vremenu najbitnija stavka pošto upozorava na prekomjernu uporabu, kvalitetu potrošnje i brojne druge navike potrošača.

EU navodi temeljnu razliku između SM-a i ‘energetskih nadzornika’ – prvonavedeni služe kao ‘pametna’ ušteda, ne isključivo kao analitičar potrošnje. Cijeli sustav kroji tzv. ‘pametna mreža’ – međusobna isprepletenost ‘pametnih mjerača’ koja bi jednog dana trebala biti upravljana od strane središnje ‘umjetne inteligencije’ koja će interaktivno usklađivati energetsku mrežu i potrošnju. Prvotna istraživanja govore o čak 5% uštede, samo u električnom sektoru. Pitate se postoji li tradicionalno ‘ali’?

Sporan i kombinirani utjecaj EMF/RF zračenja na djecu

Ima ih zapravo više. Prva stavka oko koje čak i znanstvenici lobisti ‘lome koplja’ je pulsirajuća radiofrekvencija (RF) iz bežičnog prijenosa. Dr. Ronald M. Powell istraživao je utjecaj SM-a na ljudski organizam, promatrajući uzorke krvi prije i poslije izlaganja elektromagnetskim i radiozračenjima u međusobnoj suradnji. Posebno problematično je to što niti sigurnosni standardi nisu ispoštovani. O ovoj EMF/RF ‘suradnji’ istraživala je i NASA u svom dokumentu iz 1981. (‘Interakcije ljudskog tijela i elektromagnetskog polja – Opažani efekti i teorije’). Iako je priča dijametralno suprotna danas, ova istraživanja pokazala su čitav niz nuspojava.

Poput aspartama, zabilježene su glavobolje, slabosti, vrtoglavice, loše raspoloženje, razdražljivost, depresija, nervoza, hipohondrija, poteškoće s disanjem, impotencija… Tu je i prilično izražena znanstvena debata oko toga je li ljudsko tijelo ‘zbroj elektronskih mikrospojeva’ – ukoliko to i nije slučaj, ‘prljavi elektricitet’ SM-ova mogao bi stvarati ‘kaskadne efekte’ u ljudskom organizmu. Posebno su naznačeni utjecaji na dječji mozak koji iz ‘nedefiniranog razloga’ apsorbira veće količine mikrovalnog zračenja (fizički razlog je tanja lubanja).

Bihevioristički eksperiment nad građanima

Naravno, zračenje nije ono što najviše plaši javnost i kritičare. Već klasični nadzor – jedan od segmenata nadzornog softvera uključuje i biheviorizam domaćinstava pa je tako izuzetno lako utvrditi kada su stanari kod kuće, što rade i troše li nekom djelatnošću više energenata nego što bi trebali. Mnoge države zato inzistiraju na znatno dužim izvještajnim intervalima koji bi na dnevnoj bazi otkrivali situaciju, ne i u trenutačnoj interakciji. Kada povežemo ove probleme onda možemo potencirati i stvarne intervencije – policija je u Teksasu tijekom izbivanja jedne obitelji ušla u prostorije da bi utvrdili ‘je li povećana potrošnja energenata povezana s ilegalnom proizvodnjom narkotika’.

Istraživanje je otkrilo da sofisticiranost analitike izmjerenih rezultata može pokazati ne samo koje uređaje upotrebljavamo, već i koje programe na televiziji gledamo – proučavajući obrasce električne potrošnje i buke koju emitiraju. Također – kritizirani su i zbog namjere da jednog dana postanu središnji nadzorni sustav kućanstava povezan s bazom. To bi bio i službeni početak ‘Big Brother’ nadzornog sustava. Konačni i vjerojatno i najbitniji argument – bez eksterne kontrole i blokade potrošnje energije nije zabilježena apsolutno nikakva ušteda. To u prijevodu znači da se energenti neće štedjeti sve dok Vlada ne preuzme kontrolu nad sektorom…

  • Vito:

    "Da vidimo" - "zračenja na djecu" ____________ Dajte nemojte biti licemjerni, molim lijepo. ___________ Već sama činjenica da postoje radiouređaji koji emitiraju zračenja kako bi informacija došla do nas kroz zidove tim vašim "zračenjem" postaje bespredmetna. ________________ Stanujem "stotinjak" metara ... prikaži još! od telekomunikacijskog odašiljača ______- Došli su nam mjeriti "zračenja" i dobili smo "zanimljive podatke" - četverokatnica u podrumu "zrači" oko 100, a na četvrtom katu preko 1000 njihovih jedinica. ________________ I što tu možemo promijeniti????? ________- Srušiti antene telekomunikacija, policije, ministarstava koja nas u središtu Zagreba okružuju???? _____________ Ili se preseliti u nenaseljenu prirodu i potpuno izolirati od ingormacija???? __________ A to bi onda značilo isključivanje svih elektroničkih sustava zauvijek _______ A to onda opet znači izbacivanje svih odašilajča koji okružuju Zemlju. _____________ Kad tako razmišljate, onda morate biti toga svjesni. _____________ Veliki brat nas "gleda" od kad je prvi policajac postavljen kako bi uvodio red u najprimitivnijem naselju _________ A zakoni doneseni dogovorom su samo nadogradnja toga svega

  • Vito:

    RIZ odašiljači već više od deset godina proizvode digitalna brojila na daljinsko očitavanje i izvoze ih po svijetu _____________ U isto vrijeme mi u Hrvatsku uvozimo mehanička brojila iz slovenije ____________- A poznato je kako "netko" želi doslovno unišititi tvornicu RIZ odašiljači

  • Deleted user:

    Možda je ideja članka trebala biti, kako i naslov sugerira, štednja i kontrola nad potrošnjom energenata. Međutim drugi dio članka ( oko 80% ) govori o zračenju. Opet urednik daje naslov članku a da ga nije pročitao.