Blogosfera Vrata percepcije

Šomen izdao drugi dio masonske povijesti, 'Veliki Meštar' Hanžeković počasni gost promocije

Objava 23. veljače 2015. 6 komentara 5250 prikaza
Branko Šomen
Branko Šomen
Branko Šomen

Nakon što je prije nepune dvije godine izdao prvu knjigu kapitalnog životnog rada 'Povijest Slobodnog zidarstva' pod imenom 'Mudrost', ovih dana smo dočekali promociju drugog dijela ciklusa s nazivom 'Snaga'.

Velika pompa i vrlo ugledni posjetitelji obilježili su ovu zanimljivu promociju, a to je svojevrsna tema i mog 'intermezzo' bloga uz ispriku što proteklog petka zbog tehničkih peripetija niste mogli pročitati moj tekst. Na promociju sam otišao bez pretjeranih očekivanja, ponukan prvenstveno vrlo zanimljivom prvom knjigom i pozivom PR-a Profila i bivšeg sportskog novinara Tomislava Cvitkovića koji se vrlo dobro snalazi u novoj moderatorskoj ulozi.

Branko Šömen je autor ove iznimno zahtjevne trilogije i životnog rada. Riječ je o slovenskom scenaristu, piscu, publicistu, novinaru i pedagogu. Radio je na Radio Ljubljani, a 1962. bio je jedan od osnivača časopisa Ekran. Bavio se filmom kao autor scenarija i kao kritičar. Od 1983. živi u Zagrebu, a paralelno se zainteresirao za povijesnu ostavštinu Slobodnih zidara.

Prva knjiga je inače nevjerojatno ambiciozan rad i vrlo pedantno odrađen posao, bez obzira što o Masonima nema previše kritičke note i razmatra ih se kao humaniste i dobrotvore, a ne kao interesni kartel. No, ako tako što na jedan način zanemarimo i gledamo isključivo kvalitetu i neprikosnoveni trud - onda je riječ o knjizi koju biste definitivno trebali imati u svojoj kućnoj knjižnici, ukoliko imate za izdvojiti za prosječnog građanina popriličnu cifru od 500,00 kn.

Promocija kao promocija, stara škola, recitiranje dijelova knjige i već navedeni manjak kritičnog stava su možda neke i odbili, ali je zato prisustvo Marijana Hanžekovića kao počasnog gosta itekako privuklo pažnju nazočnih. Kako se osim članstva u kontroverznoj Trilateralnoj komisiji (bok uz bok predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i bankaru Franji Lukoviću), te preuzimanja financijski posrnulog medijskog diva EPH već mjesecima navodi da je postao i novi Veliki Meštar hrvatske Masonerije - ovakvo gostovanje samo dodatno potpiruje takve slutnje. Zanimljivo, drugi počasni gost trebao je biti bivši predsjednik Ivo Josipović, no tog dana je igrom slučaja bila primopredaja predsjedničke fotelje.

Kako je broj zainteresiranih novinara za intervju bio priličan, a i vremenski se sve odužilo - nisam stigao odraditi razgovor pa ću ovom prilikom prenijeti intervju kojeg sam u ožujku 2013. godine tijekom promocije prve knjige odradio s autorom za Dnevno.

Vaše kapitalno djelo 'Povijest Slobodnog zidarstva' prvi je dio trilogije o Masonima. Što ste sve prezentirali i koliki je zapravo obim Vašeg rada?

Prvi dio pod nazivom 'Mudrost' govori o samim počecima Slobodnog zidarstva u Hrvata, pa sve do Prvog svjetskog rata. Druga knjiga nosi naziv 'Snaga' i obuhvaća period od rata pa do današnjeg dana. Taj dio govori o stradanjima Slobodnih zidara tijekom Drugog svjetskog rata, kada ih je veliki broj bio zatvoren u Jasenovcu i Staroj Gradiški. Treći dio je enciklopedijski i sadrži imena 1.800 pokojnih Hrvata Slobodnih zidara, kako u domaćim, tako i u inozemnim ložama. Brojka je zbilja fascinantna jer se radi o intelektualcima koji su se posvetili radu u ovom društvu.

Masoni su kao tema iznimno popularni među širom populacijom. Čemu duguju takav renome?

Prvo da naglasim - ne volim izraz 'Masoni' jer je srpska i strana riječ, preferiram 'Slobodni zidari'. To je respektabilna organizacija koja je preživjela kroz stoljeća i danas također privlači veliki broj mladih ljudi u članstvo. U Hrvatskoj ih trenutno ima preko 350, u Austriji oko 2.000, u Francuskoj oko 30.000 dok u SAD-u prelaze brojku od dva milijuna. Dakle, zbrajanjem dolazimo do brojke od šest milijuna Slobodnih zidara diljem svijeta. To je jedan od razloga 'popularnosti'.

No, jedan dio popularnosti zasigurno duguju i tajnovitosti putem koje ih se stigmatizira. U Hrvatskoj ih, kao što navodite, ima oko 350, a mi ne znamo tko su te osobe. Čemu tolika skrivenost?

Razlog tomu je priroda društva - samozatajni su i bave se isključivo otkrivanjem samih sebe. To su veliki humanisti i odradili su brojne dobre stvari, a s time se nisu hvalili. Oni imaju doduše taj svoj ritual koji se provodi, a star je tisuće godina - prilično je jednostavan i podučava kako se ponašati u loži, a kako izvan. Što se u loži čuje, tamo se jedino i govori. Taj negativni prizvuk su Slobodnim zidarima dali oni koji im se nisu mogli pridružiti, a pri tome prvenstveno govorim o velikom broju novinara kojima nije omogućen pristup. Slobodni zidari biraju isključivo časne ljude! Dakle, sami biraju svoje članove i nema onoga da netko želi pristupiti i postane član.

Hiram Abif - stvarna ili mitska figura?

Svakako mitska. On je bio prvi mitski meštar koji je čuvao tajnu i zbog njezinog čuvanja su ga vlastiti pomoćnici htjeli pogubiti. Prava tajna ne postoji već je to znanje do kojeg se tijekom života dođe.

Za kraj, pitanje - jeste li Vi Slobodni zidar?

Jeste li Vi? (...smijeh...)

Prije tradicionalnog bloga koji će ići u petak, mogu podijeliti i projekt koji već neko vrijeme radim, a nisam ga navodio u blogovima. Riječ je o Podcastu, ležernom formatu jednosatnog razgovora s poznatim i talentiranim osobama o raznim aktualnim temama, a najgledanija tri pogledajte u YouTube formatu.

 • Sve je uzalud:

  ........Hanžeković humanist ...bože me sačuvaj................kako to da ja nisam dobio ovrhe koje je on dobio..................u njihovom društvu humanist je utopija digle 20 miljardi i pokloni klimu nekom rodilištu.......

 • Avatar zgdomorodac
  zgdomorodac:

  Masoni ili kak pise pi hrvatski slobodni zidari a kaj to humanista hanzekovic zida on jedino rusi domove ovrhama i njecova bratijavu rotary i lyonsu i da ne zaboravimo druzbu zmaja kak li vec

 • 4mazge:

  mas.oni, tr.ila.tera.la, ly.ons, ro.tary,bil.de.rberg, il.umi.nati,društvo hr.vat.skog zm.aja,sve je to ista ekipa, samo se podružnice otvaraju, stvoreni su iz jednog razloga: da sebi i sebi sličnima koji imaju tonu novaca osiguraju budućnost u izobilju, vode računa i o svojim potomcima, za ... prikaži još! sve druge ih nije briga