Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

Telepatija - Daljinska komunikacija bez tehnologije ili magija?

Objava 28. studenoga 2014. 3 komentara 1925 prikaza
Telepatija
Telepatija
Telepatija

Telepatija je stoljećima imala remeteći faktor, kako u društvenim, tako i u znanstvenim krugovima. Na stotine filmova je kao glavnu temu imalo upravo telepatiju. Glavni junaci stripova i romana mogu zahvaliti ovom fenomenu na svojim supermoćima. Fenomen koji je nekoć bio daleko popularniji danas je sve više na marginama, a možda će novi 'hladni rat' aktualizirati neke stare projekte.

KLASIFIKACIJA: (12) Parapsihologija - Um

POPULARNOST: 4

MOGUĆNOST: 3 - Omiljena mogućnost superjunaka i 'sveti gral' vojnog sektora sve češće prelazi iz sfere SF literature u ozbiljnija znanstvena razmatranja. Postoji li na pojedinčanom planu ili je rezerviran za čitavo čovječanstvo, te ima li ikakvo uporište u stvarnosti, samo su neka od brojnih pitanja koja će vrlo vjerojatno u budućnosti biti odgovorena i naše je samo da čekamo odgovor.

Obitelj je jedan od najčešćih faktora telepatije. Blizanci učestalo tvrde da osjećaju što se događa onom drugom. Tako je Christine Young vjerovala da je osjetila trudove svoje sestre, a i vrlo često u dnevnom tisku naiđemo na nešto slično. Joicey Acker Hurth je u trenutku pranja posuđa pogledavši u tanjur osjetila da se njezinoj kćeri nešto strašno dogodilo. Nazvavši kino gdje joj je kćer trebala biti, upitala je gospođu kakvu je nesreću doživjela njena kćer, a nju je upravo u tom trenu udario automobil. Srećom, ništa joj nije bilo. Djevojčica je priznala da je trenutak prije nesreće razmišljala o majci.

Neke slučajeve poput navedenih je u svojim djelima naveo i Arthur C. Clarke:

1610. god. John Donne je vidio vlastitu ženu kako prolazi pored njega, raspletene kose s mrtvim djetetom. Pri povratku kući, nakon dvanaest dana njihovo dijete je zbilja bilo mrtvo. Jasno, Donneu nitko nije vjerovao, pa je lokalni kroničar sve ovo zabilježio.

1930. god. Objavljena je knjiga u kojoj supruga autora, Mary Craig Sinclair, uspijeva crtati crteže na daljinu. Samo djelo je zaintrigiralo i Alberta Einsteina koji je napisao predgovor.

1940. god. Gospođa Carrie Thomas u snu vidi svog sina s vojnicima ali ne u uniformi već u odjelu u kojem sliči na dječjeg medvjedića. To je ispričala snahi i samim time postala predmet ismijavanja, i vjerojatno senilnosti. Nakon povratka s ratišta sin im je ispričao da je od neprijatelja pobjegao u ogrtaču sa žutom kukuljicom.

1962. god. Pukovnik Mervin Cowie je smatrao da jedna afrička obitelj u Tanzaniji živi u suživotu s lavovima te su s njima napadali sela. Kada su obitelj uhitili, otac obitelji je rekao da ako ih se ne pusti iz pritvora, poglavičina stoka će biti ubijena. Sljedećeg jutra je četrnaest goveda zaklano. Uz ovaj slučaj, postoji više desetaka pokusa s kartama, crtežima itd. koji dokazuju telepatiju.

Već sam spominjao Rhineove eksperimente s kartama pomoću kojih je Jung dokazivao sinkronicitet (još u jednom od blogova 'Razotkrivanje Matrice'), no što ako je u pitanju telepatija? Možda zapravo u takvim pokusima nije sve bazirano na normalnoj nevjerojatnoj slučajnosti koja sveprisutno prožima našu realnost nego poveznici između umova dva subjekta u pokusu. Ovakav ishod ne bi odbacio Jungovu kolektivnu nesvijest nego bi samo dodao mogućnost da osobe putem podsvjesnog priključenja na mrežu mogu komunicirati. Čak bi i arhetipi ostali aktualni jer su možda upravo oni simboli koji su najjednostavniji za telepatski kontakt.

Znanost je bila dosta suzdržana kada je u pitanju telepatija, a računalni dodaci NeuroSky tvrtke daju im u potpunosti za pravo. Naime, plasirali su video igru MindFlex gdje osoba pokušava baciti loptu što dalje putem uma. Elektroencefalogram zatim mjeri moždanu električnu aktivnost kod igrača što u prijevodu znači koncentracija i u povratnoj komunikaciji s platformom odašilje podatke koji zatim sukladno određenim pravilima bacaju loptu. Kroz godinu dana se taj princip vjerojatno razvio do neslućenih razmjera te se možemo samo nadati sljedećem velikom izumu. Upravo je ovo odličan primjer kako je jako mala granica između znanosti i magije.

 

 • doktor.buljko:

  Ratko, i ja kao i ti čitam David Icke-a, zato nemoj da se kitiš tuđim perjem i prepisuješ kao onaj Karamarkov najbliži suradnik.

 • Avatar rmartinosb
  rmartinosb:

  Ovo je Arthur C. Clarke, ne Icke - to sam već i naveo u prošlom blogu, kao i u ovom...

 • doktor.buljko:

  Ratko, oprosti, pročitao sam što si napisao, ali samo da bi ljude zaintrigirao za nešto što je Icke vrlo jednostavno objasnio. Znam da ti to znaš, između ostalog, telepatija i levitacija su u našem DNK kodu, samo čekaju da ih ... prikaži još! ponovo pronađemo. Na Atlantidi je to bilo normalno.