Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

Teorija umjetnih potresa: Može li čovjek inducirati ili predvidjeti seizmološke aktivnosti?

Jedna od kontroverznijih teorija pojavljuje se u javnom prostoru nakon svakog većeg potresa i nedugo nakon smirivanja situacije iznova odlazi u zaborav.
Objava 08. siječnja 2021. 5 komentara 4126 prikaza
frakiranje
frakiranje
Wikipedia

Pitanje o ljudskoj ulozi u seizmološkim aktivnostima nije od jučer. I koliko god bilo nepopularno, konsekvence takvih upita moraju biti dio zajednice istraživačkih novinara, a ne opskurnih kutaka teorija zavjere.

Ako netko može predvidjeti potrese, to su životinje

Odmah u početku treba razlikovati fenomen 'prekognicije potresa' od induciranog seizmiciteta - naoko oboje spada u mistiku i zavjeru, no prvo pada u vodu kada se od predviđanja seizmičkih aktivnosti dođe do same tehnike koja stoji iza toga. Najpopularniji 'proroci' pozivaju se na predosjećaje, sofisticiranu vojnu tehnologiju (HAARP), nebeska tijela (Mjesec, meteori, komete), snove, prirodne znakove (Aurora borealis, nebo, oblaci). I iako znanost tek istražuje područje indicija budućih potresa kao jedino relevantno oruđe pokazali su se izuzetno osjetljivi mjerni uređaji nove generacije čija su testiranja u zapadnoj Kaliforniji i Japanu pokazala određene potencijale. Isključivo u ranim seizmičkim aktivnostima, pa pojednostavljeno - pogođena područja bi u nekoj bližoj budućnosti mogla putem aplikacija dobiti informaciju kako kroz par minuta slijedi potres. Projekt je navodno tek u beta fazi pa ćemo se i tu načekati.

Dakle, svatko tko tvrdi da predviđa potres trebao bi predočiti i referentne točke vlastite tehnike koje bi bilo tko drugi s istim postavkama mogao upotrijebiti, te na identičan način predvidjeti podrhtavanja zemlje. Tako što još nismo vidjeli pa se uvijek pokaže da 'prorok' manipulira pratiocima (brisanje netočnih predviđanja, preinake rezultata), da 'tehnika' s vremenom zakaže ili da je iz (ne)poznatog razloga upravo on ekskluzivni korisnik informacija. Jer bi u suprotnom sve postalo javno dobro. Jim Berkland je skovao i termin 'senzitivnost na potrese' kojim je želio racionalizirati vlastita predviđanja. U tome nije uspio ali je otvorio zanimljivo područje istraživanja kod životinja, pošto se pokazalo da kućni ljubimci i stoka osjete potrese nešto prije ljudi. Studija koju je nedavno prenio Time magazin, a objavljena je u 'Physics and Chemistry of the Earth' ukazuje na to da su životinje iz peruanskog Yanachaga nacionalnog parka čak tri tjedna prije potresa počele napuštati lokaciju epicentra. Zaključak? Osjetile su povećanu koncentraciju pozitivnih iona u zraku kao rezultat nakupljanja stresa u stijenama. No što ako postoje i atipični potresi? I što ako su izazvani ljudskim djelovanjem?

Nepobitna je činjenica da čovjek može uzrokovati potrese

Ovakva pitanja već stotinu godina muče znanstvenike, a današnji odgovor bi išao u smjeru snage potresa, ne i događaju li se oni uopće. Najlakši način dokazivanja promatranje je područja koja ne bi trebala biti potresna, no iz nekog nepoznatog razloga to jesu. Frapantan primjer takvih anomalija je Oklahoma. Do 1978. imala je u prosjeku manje od dva potresa godišnje jako niske magnitude. Od 2009. zabilježeno je na tisuće podrhtavanja tla od kojih je više njih iznosilo 5.8 po Richteru. Ogroman pritisak javnosti vrlo brzo je prisilio američku Vladu na ozbiljnu istragu, a 'suluda teorija zavjere' postala je injektiranje otpadnih voda u bušene rasjede prilikom hidrauličkog frakturiranja radi izvlačenja fosilnih goriva. Zahvaljujući detaljima studije znanstvenici su uočili obrazac - slična priča dogodila se 1961. sjeveroistočno od Denvera, kanadska Vlada provela je korelacijsku studiju potresa i frakiranja na zapadu zemlje, a Cuadrilla je već nakon prvog potresa nedaleko od Blackpoola u engleskom Lancashireu morala zaustaviti aktivnosti.

Voda, bušotine i potresi postali su svojevrsna signalizacija pošto očigledno postoji poveznica. Stvaranje umjetnih jezera i brana stoga je čest uzrok potresa, od indijskog Koynanagar potresa, talijanske Vajont brane, američkog Orovillea. Iako su navedeni potresi uzrokovali tisuće žrtava najpoznatiji primjer svakako je sičuanski potres iz 2008. u kojem je poginulo 68.000 Kineza, a Science magazin upozorava na izgradnju Zipingpu brane koja je svemu prethodila. Kina nije otvorena za istraživanja, a ni za usvajanje tuđih iskustava pa trenutno na sličnim principima grade Three Gorges branu na Yangtze rijeci. Rudarenje, geotermalne elektrane, iscrpljivanje podzemnih voda, spomenuto frakiranje - sve navedeno posjeduje barem jedan tragičan slučaj uzrokovanja potresa. Ne trebamo čak niti ulaziti u istraživanje sofisticiranijih tehnika poput EM udara (elektromagnetni puls) ili tzv. 'HAARP' tehnologija (manipulacija ionosfere) da bismo uočili ljudski utjecaj na potrese. Ono što nas zanima je situacija u Hrvatskoj.

Zašto su podaci o hrvatskom frakiranju netransparentni?

Hidraulično frakturiranje iliti frakiranje nije nova tehnika eksploatiranja zemlje radi pronalaska fosilnih goriva, niti je kontroverzno isključivo radi potresa. No korelacija tehnologije i podrhtavanja tla vrlo je dobro dokumentirana pa se lakše i uočava. Nakon potresa iz ožujka i prosinca s dvaju različitih rasjeda javnost traži odgovore i ne čudi što su se na udaru našli domaći naftni giganti, od ranije poznati po krajnjoj netransparentnosti. Sjetimo se samo Bijelih noći, sirijskih nalazišta, pa i prodaje s krajnje neobičnim okolnostima koja se i danas važu na visokim sudovima. K tome je onemogućen i pristup informacijama oko frakiranja u Hrvatskoj. Sve zbirno dovodi do idealnog plodnog tla za teorije zavjere. Svojedobno su Novosti objavile članak o četiri kompanije koje imaju pravo obavljati frakiranje, a bivši direktor INA-e Štern tvrdi kako ovdje nije riječ o velikim pritiscima i dubinama. No poučeni trenutnim iskustvima s postratnom obnovom Petrinje jasno je da nitko nema povjerenja u etičnost kontraktora i njihovo pridržavanje propisa.

Što ako su ipak korišteni jači pritisci i veće dubine? Bi li u nestabilnom pravosuđu poznatom po korupciji ionako itko za to odgovarao? I tko bi uopće proveo takvu istragu kada je istraživačko novinarstvo na koljenima ili potpuno uništeno? Da ne pričamo o ekološkom momentu pa su frakiranjem često pogođena područja zaštićene prirode i poljoprivredna dobra. National Geographic nedavno je pisao o studiji iz 'Seismological Research Letters' po kojoj je čovjek izravni krivac za vrtoglavih 730 podrhtavanja tla u posljednjih 150 godina. I to samo otkrivenih, i studija je od prije pune tri godine. Naftne korporacije prvo su tvrdile da uzrokujemo samo manje potrese. Sve do Oklahoma potresa od 5.7. Zatim je granica bila 6. Danas je već 7.9 po Richteru. I ako se pothitno ne dovedemo u red ovo bi moglo biti i posljednje poigravanje s prirodom i planetom.

 • mkinkognito:

  Najviše fakiranja odnosno utiskivanja vode u naftne bušotine za istiskivanje ugljikovodika je bilo u istočnoj slavoniji ali i najmanje potresa je bilo na području istočne slavonije zapravo ne poznajem nikoga tko je tamo osjetio potres koji je imamo tamo epicentar. ... prikaži još! Osjetili su Banjalučki, pa Crnogorski i sada ovaj kod Petrinje ali sve te potrese je osjetilo puni ljudi diljem evrope. Nijedan iz istočne slavonije. Navedeni potresi u članku su dovedeni u koleraciju sa navedenim radnjama ali nije svugdje bio potres gdje se ta tehnoligija upotreblajvala. Pretjerano crpljenje tekućine iz podzmlja zbog narušne nosivosti tla dokazano može izazavati urušavanja i potrese. Ipak najviše potresa je zbog tektonike na koju nije utjecao čovjek. Čovjek može isprovocirati potres tamo gdje postoje tektonske predispozicije i malo vjerovatno tamo gdje ih nema. teorijski postoje i aktivnosti koje mogu umiriti tektonsku aktivnost ali to j e tehnički prezahtjevno i izuzetno skupo pa barem u modernim vremenima neznam ni za jedan takav projekt.

 • aaa2:

  Kad bi imali HAARP veličine Bjelovarsko-Bilogorske Županije, ni onda njime ne bi mogli izazvati potres, jer jonosfera ne utječe na litosferu nego obrnuto. A potres se izaziva na drugi način.

 • Avatar mrkyyy
  mrkyyy:

  Andrija Mohorovičić se okreće u grobu.