Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

'TORBICA BOGOVA': Čemu služi košara koju sumerski, olmečki i maorski bogovi poklanjaju čovječanstvu?

Jedan od najzanimljivijih simbola - ukoliko uopće jest riječ o simbolu - plijeni pozornost na brojnim drevnim artefaktima
Objava 12. veljače 2021. 4 komentara 2672 prikaza
Torbica bogova
Torbica bogova
Kompilacija košara diljem svijeta

annunaki - torbicaFoto: annunaki - torbica 1 / 10

Misteriozna 'torbica' godinama je predmet proučavanja, što 'mainstream' znanstvenika, što brojnih alternativnih portala i serijala. Za razliku od velike većine sličnih gravura ovdje ne znamo je li riječ o simbolu ili stvarnom artefaktu. Ako je potonje u pitanju, njegova važnost mogla bi biti podjednako velika kao ona Svetog grala ili Zavjetnog kovčega.

Arhetipni simbol drevnih civilizacija

Kada su je prvotno otkrili na jednom od asirskih murala smatrala se 'ritualnom posudom'. Pticoliko božanstvo u jednoj je ruci nosilo torbicu, a u drugoj češer. Simbol koji će tek popularizacijom konteksta epifize (pinealne žlijezde) poznatije kao 'Treće oko' dobiti zasluženu pozornost. Ako je toliko učestala depikcija 'duhovne' žlijezde odgovorne za regulaciju melatonina i DMT-a u organizmu, što onda znači paralelno portretiranje famozne posudice u drugoj ruci krilatog božanstva? Kako pigmenti nažalost nisu preživjeli zub vremena tako ne znamo koje je boje pa smo zakinuti i za tu simboličku pozadinu, kao i svrhu noževa zakačenih o togu. Deveto stoljeće prije Nove ere dugo se smatralo izvorom 'posudice' iako je sam civilizacijski kontekst također predstavljao problem. Košara je prilično jednostavno i praktički univerzalno ljudsko pomagalo, no ovdje je uzimamo kao arhetipni simbol artefakta kojim se koriste bogovi.

I to ne samo asirski. I to ne samo bogovi, već i kraljevi. Mitološki Popol Vuh, Gilgameš, Quetzalcoatl. Od Asirije, Feničana, Olmeka do Tolteka, Maora i Europe. A kao šećer na kraju otkriven je i Gobekli Tepe, a s tom najstarijom kompleksnom građevinom na svijetu i nove posudice. Što više istražujete gdje ih sve ima, nalazite veći broj i više obrazaca za proučavanje. U suštini - posudica je četvrtasta s oblom ručkom, slavodobitno je nose najvažnije persone neke kulture poput svojevrsnog trofeja, a krase je freske, ornamenti ili klinasto pismo. Već sam spomenuo češer dok je tu i nezaobilazno drvo života, 'gorući grm' akacija (drvo babul) koje je također usko vezano uz psihoaktivna svojstva DMT-a prilikom potpaljivanja. Zato ne čude brojne teorije po kojima je posudica zapravo ritualni šamanistički medij, češer epifiza, a bogovi kroz inhalaciju akacijinog dima (DMT-a) donose znanje. Doduše, nemamo nikakvih dokaza da su se takve prakse zaista i odvijale.

'Torbica božanskog milosrđa'

Daljnja klasifikacija posudica išla bi po civilizacijsko-geografskom ključu pa bismo tako imali anatolijske (Gobekli Tepe), mezopotamijske (sumerske, asirske, babilonske, akadske), mezoameričke (olmečke, toltečke), pacifičke (maorske) i 'standalone' torbice. Ove posljednje su i najzahvalnije za proučavanje jer ne samo da nisu dio jedinstvene freske već su i odvojene, kompleksnije simbolike i rasprostranjene diljem svijeta. Isto tako nose i detaljnije mitološke predaje. Novozelandski Maori s koljena na koljeno prenose storiju o božanskom pretku Taneu koji je sišao s nebesa s tri košare znanja. Pretpotopni mitovi govore o sedam mudraca koji sa sobom nose znanje, egipatski 'hetep' je pak košara božanskog milosrđa dok samostalne posude nose simboliku zmije, golubice, raznih psihoaktivnih biljaka i pripadajućih božanstava. Stup 43 iz Gobekli Tepea po nekima upozorava na zvjezdano nebo prilikom udara kometa Clovis uz košare s prezerviranim znanjem.

Bilo kako bilo, posudica je svakako simbol vrijedan proučavanja s povijesnim kontinuitetom od preko 12 tisućljeća. Zbog svoje banalnosti i učestalosti nemamo ozbiljnijih znanstvenih studija koje bi komparativnom analizom utvrdile ima li smisla teza o zajedničkom podrijetlu - bilo postpotopnom mitu o očuvanju izgubljenog znanja, ritualnoj posudici za psihodelike ili arhetipnom simbolu čije značenje još nismo odgonetnuli. Teza po kojoj drevni narodi na različitim kontinentima nisu međusobno komunicirali (čak ni u rijetkim slučajevima) i dalje je superiorna u arheološkom 'mainstreamu'. Sjetimo se samo koliko je dugo trebalo da se uopće uzme u razmatranje pretkolumbovski dolazak Vikinga u Ameriku ili odakle znanje za kartu admirala Reisa. Kako novi vjetrovi pušu u znanstvenoj zajednici nije za isključiti mogućnost da ćemo vrlo skoro dobiti nove teorije o pozadini 'torbice bogova'. A do tada je i naše mišljenje sasvim legitimno u raspravi.

  • Deleted user:

    ničemu ne služi košara. bogovi ne postoje, postoji samo jedan Bog, stvoritelj svega živog i ne živog, vidljivog i ne vidljivog. I ta košarica je njegova.