Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

Transhumanistički projekti: Kako će izgledati čovjek budućnosti?

‘Zamislite da nema niti jedne obitelji koja je primorana bespomoćno gledati svoje voljene kako polako nestaju zbog Parkinsona ili se bore s epilepsijom.
Objava 15. veljače 2020. 0 komentara 666 prikaza
Foto: Justin Peralta/Unsplash
Foto: Justin Peralta/Unsplash
-

Transhumanistička agenda i dalje je na ‘tapeti’. Ovaj puta ćemo spomenuti BRAIN prijekt i tradicionalno predviđanje ‘Globalni trendovi 2030: Alternativni svjetovi’.

Svojevremeno Obamina objava o planu ‘pokretanja revolucije u ljudskom poimanju i shvaćanju uma i mozga’ za koji će utrošiti oko 100 milijuna dolara, obišla je svjetske medije . Projekt simbolično nazvan BRAIN (‘Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies’ – Istraživanje mozga putem naprednih i inovativnih neurotehnologija) bit će zajednička djelatnost Nacionalnog instituta za zdravlje, Nacionalne udruge za znanost i, znakovito, DARPA-e (Agencije za napredna istraživanja i projekte obrane). Ovo je nakon dugih godina fokusa na ratove prvi znanstveni projekt za koji jedan američki predsjednik smatra kako će biti ‘veliki izazov za administraciju’, prenosi Infowars.

‘Zamislite da nema niti jedne obitelji koja je primorana bespomoćno gledati svoje voljene kako polako nestaju zbog Parkinsona ili se bore s epilepsijom. Zamislite da možemo ispraviti teške moždane ozljede ili PTSP-a ratnih vojnih veterana? Zamislite da netko s umjetnim udom svira piano ili igra košarku? Što bi se dogodilo kada bi računala mogla putem naših misli odgovoriti na ove probleme pri čemu bi i milijuni Amerikanaca dobili nove poslove u ovom polju’, dramatično je izjavio Obama. Kada se ovakvim pristupom ulazi u znanstvene projekte, onda je jasno da postoji neka druga pozadina događanja koja možebitno donosi ili profit ili nekakvu drugačiju korist. Zanimljivo je da Obama nije pojasnio što u svemu radi DARPA, kontroverzna vojna agencija čiji rad karakterizira veo tajnosti. Na svojoj web stranici su pokušali pojasniti svoje učešće s prilično nedefeniranim odgovorom – ‘Bolje poznavanje ljudskog mozga pomaže nacionalnoj sigurnosti’.

DARPA dalje pojašnjava što misli pod tim navodom: ‘DARPA ima namjeru istražiti dva ključna polja za daljnje razumijevanje mozga. Novi alati su potrebni radi mjerenja i analize električnih signala i biomolekularne dinamike vezane uz funkcije mozga. Znanstvenici će također istražiti, izvući i modelirati čitav niz moždanih funkcija proučavajući njegovu nevjerojatnu kompleksnost. DARPA planira ulaganja u te nove programe da bi se uključila u područja fundamentalnog razumijevanja moždane dinamike i shvatila sve aplikacije prostetike, obnovljive pohrane memorije, ubrzanja oporavka od ozljeda i borbu protiv stresa, kao i proizvodnju osjetnih sustava i analizu ogromne količine podataka pomoću signala i vanjskih sučelja’, zaključuje agencija.

Brojni analitičari su se odmah zapitali zašto je ovo istraživanje toliko bitno za nacionalnu sigurnost. Mapiranje mozga bi tako moglo postati samo novi korak u masovnoj kontroli, a čak i da su namjere DARPA-e plemenite, ostat će skrivene i javnosti nepoznate zbog zakona koji takve mogućnosti dozvoljava ovoj agenciji. Nešto bolji uvid u sve pruža članak Lukea Dittricha iz Esquire magazina. DARPA će na taj način kontrolirati i nadzirati stanovništvo uz sofisticirane alate i naprednu tehnologiju, i to sve pod velom tajnosti i nacionalne sigurnosti. Kako je DARPA već ranije na Sveučilištu Carnegie Mellon pokrenula program ‘umjetne inteligencije koja će nadzirati i predviđati postupke osoba na javnim površinama’, ovo je način kako iskontrolirati te ‘vizije’. Konačni cilj bi tako bio prepoznavanje svih navika građana, možebitnih bolesti i potencijalnih ponašanja radi ‘implementacije normalnog obrasca’, što god to značilo. Inicijativa BRAIN tako skriva iznimno perfidne i nimalo altruističke zamisli, kakvim ih prezentiraju svi ‘mainstream’ mediji.

Osim tih projekata koje već vidimo u stvarnosti, bitno je navesti i predviđanja budućih tehnološko-društvenih kretanja koja su usko vezana uz ovakve razvojne programe. NIC (Nacionalno obavještajno vijeće SAD-a) objavilo je već tradicionalno predviđanje za trendove budućnosti i bitne tematike u narednih petnaestak godina, u ovom slučaju do 2030 . Izvještaji se objavljuju svake izborne godine te se isporučuju direktno u ruke novog predsjednika između izbornog i inauguracijskog dana.

Ova već dobro uhodana praksa novu inačicu je dobila pod imenom ‘Globalni trendovi 2030: Alternativni svjetovi’. Među ostalim se predviđa prestanak mandata SAD-a u ulozi ‘svjetskih policajaca’ i ojačani renome nedržavnih čimbenika poput multinacionalnih korporacija, nevladinih organizacija, organiziranog kriminala i terorističkih skupina, religijskih grupacija i dijaspore pojedinih država. No, ključan element promjene geopolitičke scene i čovječanstva u cjelini članovi ovog ‘think-tanka’ vide u transhumanizmu iliti ‘ljudskoj augmentaciji’. Transhumanizam je međunarodni intelektualni i kulturni pokret koji podržava uporabu novih znanosti i tehnologija za poboljšanje ljudskih mentalnih i fizičkih sposobnosti i prirođenih vještina, te poništenje onoga što se smatra nepoželjnim i nepotrebnim aspektima ljudskog stanja.

NIC predviđa prvi korak prema nastajanju ‘trans-čovjeka’, tranzitivni oblik između čovjeka i koncepta ‘post-čovjeka’ – mogućim budućim bićima čije temeljne sposobnosti toliko radikalno nadilaze one današnjih ljudi da se više ne mogu nedvojbeno nazivati ljudskim bićima prema našim trenutačnim standardima. Veliki broj grupa širom svijeta, koje raspravljaju o transhumanističkim temama, su sakupljene ispod kišobrana ‘WTA’ (Svjetske Transhumanističke Organizacije), neprofitne demokratske članske organizacije. Taj korak će biti jedna od ključnih tema u krugovima novih tehnologija, te se predviđaju modifikacije od implantanata do egzoskeleta i pojačavanja ljudskih mogućnosti. Sve će se pionirski početi primjenjivati u vojnoj industriji, zatim na radnicima i onim najimućnijima radi promocije egotripa. Kao konačni doseg do 2030. prognoziraju i razne tehnološko-kemijske dodatke za jačanje mentalnih i inih sposobnosti.

Zanimljivo je da će se ovakav tehnološki pristup promovirati ‘senzibilizacijom populacije kroz medije, film i glazbu’, a sve je utemeljeno na učenjima vodećeg svjetskog transhumanista Maxa Morea. Kritičari su odmah apostrofirali da je moralno upitno da se tehnologija promovira putem poznatog ‘Luciferijanista’, kako More sebe naziva. ‘Lucifer je svjetlonoša i sila ‘dobra’, ne objektivnog nego subjektivnog – istina je da je Lucifer sam sebe otpisao iz raja’, rekao je u jednom intervjuu i danas se upravo ovakvi citati navode kao glavna prepreka za njegov profesionalni rad. Izvještaj dalje navodi da će najbolji ‘ljudski nadomjesci’ u početku biti rezervirani za elite što bi do kraja stoljeća, ukoliko se situacija ne promijeni, moglo polarizirati čovječanstvo u dvije različite vrste, poput viđenog u filmu ‘Vremeplov’. Kritičari i tu dodaju da je već posljednjih dvadesetak godina iznimno popularno svugdje ubacivati transhumanističke ideje, a u posljednje vrijeme prednjači glazbena industrija – sve radi lakšeg prihvaćanja onih koji se prvi odluče na ovakav korak.

Izuzev navedenih dodataka, najbogatiji bi mogli ugraditi i moždane umetke, napredno neuronsko sučelje, dodatnu brzinu procesuiranja podataka, očne implantate za noćni vid i sve spektre svjetlosti, brže i čistije razmišljanje (kao u filmu ‘Limitless’), a u daljnjim fazama razvoja i virtualne stvarnosti, te upravljanje avatarima koji bi korisniku prenosili sve osjete u realnom vremenu. Iako sve zvuči kao film znanstvene fantastike, pojedine tehnologije se već uspješno implementiraju na životinjama diljem najpoznatijih svjetskih istraživačkih laboratorija. Možda je vremenski rok za ovakve promjene prekratak, no teško je ne vjerovati da će jednog dana tehnologija napredovati do ove razine.

VIŠE O SVEMU U KNJIZI ‘SUBLIMINALNE PORUKE - OKULTNA SIMBOLIKA I DRUŠTVENI INŽENJERING’
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.