Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Misterije i tajne

UPORABA NARKOTIKA U 2018: MDMA preskočio kokain, GHB i mefedron u usponu, gljive najmanje opasne

Početak je nove kalendarske godine i samim time izlaze zanimljive tablice vezane uz temu bloga.
Objava 14. siječnja 2019. 0 komentara 2150 prikaza
Foto: pexels.com
Foto: pexels.com
MDMA preuzeo ulogu najkorištenije ilegalne droge

Eurostat svoj godišnji izvještaj plasira početkom lipnja, no brojne druge organizacije analize objavljuju u siječnju. Jedna od njih je i GDS (Global Drug Survey) koju sam i ranije znao navoditi kao izvor.

Moju knjigu 'Psihodelici - izmijenjena stanja svijesti' možete kupiti OVDJE


GDS podaci o korištenju narkotika u 2018. godini (www.globaldrugsurvey.com)


MDMA preuzeo ulogu najkorištenije ilegalne droge

Iz samog konteksta istraživanja nazire se kako je zapravo riječ o think-tanku koji kontrolirane supstance razmatra neovisno o njihovom pravnom statusu, čime ne samo izbjegava tabuiziranost teme već i informira korisnike. Tako recimo za razliku od pukih Eurostatovih statistika nude i analitiku brojki - od omjera cijena/kvaliteta narkotika diljem EU do značaja izvora proizvodnje na krajnjeg kupca. Već prvi grafovi ukazuju na poznatu činjenicu da će tek 1-2% svih konzumenata droge otići u intravenoznom smjeru, a od toga je preko 90% korisnika heroina. Čak je 98,8% ispitanika pilo alkohol, slijede cigarete, kanabis, kofeinski napitci, duhan i e-cigarete na 31% kao legalne ili društveno prihvaćene droge.

Od ovih ilegalnih dominira MDMA s čak 30,5% uporabe među korisnicima kontroliranih supstanci. Dakle, ne samo da se globalno rapidno povećava broj konzumenata narkotika već i oni postojeći uzimaju sve veće količine droge. Slijede kokain, amfetamini, gljive i LSD. Kod nas ne toliko popularan duhanski 'snus' (suhi prašak) izgurao je Nitro i Poppers među lako nabavljivim legalnim dodacima. Opioidi su na 10% što znači da na heroin ili fentanil i dalje prelazi tek jedan od deset korisnika alkohola, što narušava mitove o alkoholu ili, još učestalije, kanabisu kao o 'prijelaznim drogama'. Jednostavno rečeno - komu za bazični tip osobnosti odgovara opioidni efekt, on će na njemu i završiti, ovisno o dostupnosti. Popis iznad 10% zaključuje ketamin, i to prvenstveno zbog popularnosti koju uživa u Velikoj Britaniji.

Najmanje opasna droga su gljive, najopasnija ovisi o spolu

Novost u istraživanju je i kontekst opasnosti. Tako se psilocibinske gljive tek u 0,3% slučajeva razmatraju kao 'opasne', i to isključivo zbog subjektivnog doživljava tripa. No istraživanje poprima zanimljive obrise kada se gledaju najopasnije droge. Muškarcima najviše štete sintetički kanabinoidi, Crystal Meth i dizajnerske droge. Ženama pak daleko najviše šteti GHB dok probleme proživljavaju i s mefedronom, Methom i dizajnerskim drogama. Tri je puta veća šansa da će žena doživjeti negativne učinke GHB-a (ili GBL-a) ako prekrši nepisana pravila uzimanja (količina, vrijeme, trijezno stanje) nego muškarac. Suprotno je kod alkohola ako je riječ o kaznenim i prekršajnim djelima - muškarci su dvostruko skloniji pijani raditi gluposti. 

Kako je istraživanje obuhvatilo 130.000 ljudi iz 44 zemlje (Hrvatska nije u studiji) prilično su korektni pridobiveni podaci. Velika Britanija i dalje gura trendove - nakon ketaminske groznice sada se tržište polako okreće kvalitetnom i brzodostupnom kokainu, kao i Ecstasyju s nešto većom koncentracijom amfetamina od uobičajene. Britanci naime sve češće MDMA koriste u izvornom obliku, što potvrđuje i udvostručenje prijavljenih ovisnika na klinikama i komunama. Crystal Meth i Crack još nisu penetrirali na europsko tržište pa ih većina zemalja izuzev sporadičnih slučajeva amaterskih kuhara i kućne radinosti niti ne poznaje. Alkohol je i dalje daleko najopasnija i po zdravlje najpogubnija droga, no društveni status mu omogućava nesmetanu uporabu.

GHB i mefedron više nisu opskurni narkotici

Eksploziju korištenja bilježi i GHB (GBL) koji je od statističke pogreške prešao 3% ukupnog broja korisnika droge. Tomu duguje izlazak iz 'ormara' - prije svega dvije godine je preko 80% korisnika dolazilo iz LGBT zajednice. Danas je broj heteroseksualnih korisnika prešišao homoseksualne. A ako gledamo broj korištenja tijekom godine, homoseksualci u samo 5% slučajeva G koriste u više od 50 navrata. To dovodi do zaključka da je G za LGBT zajednicu sredstvo seksualnog stimulansa (bilo zbog širenja sfinktera ili tenzije) dok ga heteroseksualci koriste umjesto alkohola. 10% korisnika pada u nesvijest ili zgrčeno stanje, od toga većinski žene. Ne zna se konkretan razlog ali pretpostavlja se kako sve ima veze s fizionomijom, kilogramima i nedostatkom mišićne mase. Zemlje EU zato su žurnim postupkom odlučile zabraniti GBL kao industrijsko otapalo, a klinike upozoravaju da se korisnici nipošto ne smiju sami skidati s GHB-a zbog smrtonosnih posljedica.

Što se cijena kontroliranih supstanci tiče, Hrvatska je bila uvrštena u Eurostatovo istraživanje pa je možemo uklopiti u jednadžbu. Kokain je referentna točka pošto mu se najlakše određuje omjer cijene i kvalitete. Najskuplji je na Novom Zelandu i u Australiji, zbog logičnih razloga. No kada dolazi manjak logike, tu nastupa Hrvatska. Dok u Europi raste kvaliteta robe, kod nas pada. Dok u Europi pada cijena robe, kod nas raste. Tako po cijeni pariramo skandinavskim zemljama, a po kvaliteti smo na samom dnu. Zanimljivo, kokain je uz kanabis droga koju korisnici najčešće dijele s okolinom. Zaključak ovogodišnje studije tako vodi ka nužnom znanstvenom ispitivanju psihodelika, legalizaciji kanabisa, kao i detaljnijim studijama vezanim uz neke droge koje polako preuzimaju tržište i nemaju tipičnu socijalnu komponentu (koriste ih svi slojevi društva) poput ketamina, GHB-a ili mefedrona (tzv. afrički kokain iz biljke khat). Hrvatska ide u smjeru suprotnom od trendova pa se najavljuju restriktivne politike prema alkoholu i duhanu, unatoč tome što postoje sve snažniji dokazi kako se droge koriste i u instancama koje donose takve političke odluke.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.