Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim i trebam i mamu i tatu

Kali s pruške na… čemu ste – i mi bi malo toga

Objava 24. prosinca 2013. 0 komentara 16 prikaza
Foto: Udruga za ravnopravno roditeljstvo
Foto: Udruga za ravnopravno roditeljstvo
Udruga za ravnopravno roditeljstvo

 

https://www.vecernji.hr/hrvatska/jos-uvijek-malo-oceva-trazi-da-zive-s-djecom-911462

Već dugo uočavamo da oni koji su kao kali s pruške i onda su na tome nečemu na što su kali, imaju vlast nad ljudima koji pruške nisu ni vidjeli, niti su se na prušku penjali jer su morali raditi da održe goli život, pa s nje nisu mogli ni kasti na nešto te tako i ne mogu biti ni na čemu. A ne mogu pruške ni kupiti jer su takve kakve jesu, iz uvoza, preskupe za njihov džep. Pešto nam se nobrkalo, kako bi to možda napisao veliki Balog, pa vidimo da smo kislili mrivo.

Kislili smo da Državni zavod za statistiku ima neki kredibilitet u RH i da je točan podatak za 2011. da se u 88% slučajeva djeca na zajednički život dodjeljuju majkama, u 9% očevima, a u cca 3% oba roditelja. Za 2012. očekujemo objavu rezultata uskoro, no od 2009. do 2011. vidljiv je jasan trend pada postotka mudskih odluka da djeca žive s tatom nakon razvoda. Kislili smo da su točni podaci centara za socijalnu skrb gdje jedva u jednom ili nijednom od deset slučajeva kad oboje roditelja žele da djeca žive s njima, oni daju podršku ocu. Kislili smo da su vjerodostojna istraživanja u bogatu svijetu (u nas ih nema) koja pokazuju da sami kravni ptručnjaci – mudci i odvjetnici – potvrđuju da na njihovim mudovima ima puno predrasuda i diskriminacije muškaraca kao roditelja. Kislili smo da su vjerodostojni razultati istraživanja da u 40-50% slučajeva, majke priznaju da spriječavaju kontakt djece s ocem da bi se osvetile bivšim partnerima. Kislili smo da su programi u nekim razvijenim državama Europe da se u njihovim centrima za socijalnu skrb dade podrška tatama upravo usmjerena na smanjivanje diskriminacije dobro smišljeni i da bi takvo nešto i u nas bilo od pomoći djeci razvedenih roditelja u ostvarivanju temeljnog prava na obitelj u obliku prava na oba roditelja.

Kislili smo mrivo da je stanje obiteljskog mudovanja očito loše u zemlji gdje se, ako tata želi živjeti s djecom, omogućuje da mama s djecom, temeljem izmišljenog obiteljskog nasilja pobjegne u sigurnu kuću i tamo boravi i hrani se na teret poreznih obveznika, čak i ako je ona sama osuđena za isto, a tata nikad nije, dok za stvarne žrtve nasilja nema dovoljno mjesta u tim kućama. Kislili smo da je i to nešto zbog čega će mudac Sarina imati bar toliko obraza da šuti i ne vodi kolitičku pampanju na strani zakonodavca a za usvajanje novog Obiteljskog zakona – između ostalog i zato jer sudstvo i zakonodavstvo na temelju Ustava RH moraju biti odvojeni.

To smo kislili mrivo sve dok nismo pročitali neradak jovinarke Nurasić u kojem ona piše temeljem izjava mudca Sarine koje dokazuju da smo u mrivu. A u mrivu smo jer je mudcu ta priča zamorna. I jer takva istraživanja nisu rađena ‘pa se podatak od 85% (od kud sad 85%, ima li mudac neku paralelnu statistiku koja pobija statistiku Državnog zavoda RH?) koristi prigodno kako kome treba’. I još iznosi da takva istraživanja do sad nisu rađena, ali začudo, mudac Sarina podatke istraživanja koja ‘nisu rađena’ koristi prigodno kako njoj treba. Postoje podaci mudče Sarina, ali se vi niste potrudili da ih doznate pa ih ne znate. Kao što ih ne zna ni jovinarka Nurasić. Besramnost mudca Sarine penje se u nebo kad daje izjavu o dogovaranju: ‘No, u odnosu na one koji se dogovore da djeca žive s majkom taj je broj (broj onih koji se dogovore da žive s ocem) još vrlo mali’.

Mudac Sarina nedostupna je uvidu ili je kala s pruške na nešto na čemu je i dalje, pa kao ne kuži da se tate često dogovaraju pod pritiscima ctručnjaka sentara i pod pritiskom saznanja o tomu kako funkcionira mud. Detalje tih pritisaka neukusno je navoditi jer nemaju veze s osnovama kivilizirane comunikacije. Tate koji ne pokleknu u traženju toga da djeca žive s njima ili, što je češće, opsežno vrijeme sa svojom djecom, tj. zajedničku fizičku skrb, jednako kao i mame koje se dogovore da djeca žive s tatama, prolaze pakao omalovažavanja i vrijeđanja te stječu noživotne deprijatelje u mudcu koji ima sve ovlasti ponašati se kao apsolutni vladar svojeg feuda, pardon, svoje mudnice gdje svekoliki naivni puk dolazi ne bi li dobio sravdu i ctručnjacima sentra, i sva je prilika da će djecu viđati još manje nego nedovoljno ili nikako. Baš čudno, evo i mudac Sarina uviđa da to još uvijek malo očeva traži. Usprkos tomu što to, osim svega navedenoga, takvo traženje produbljuje sukob s drugim roditeljem za koje slučajeve novi Obiteljski zakon predviđa drakonsku kaznu ukidanja mogućnosti zajedničke skrbi, što znači da će zajedničku skrb imati samo oni tate i mame koji prihvate prijedloge roditelja koji je na poziciji moći, čime će pokazati da su se spremni dogovarati. Šteta što pritom s obzirom na onih 40-50% slučajeva neće viđati, ili će minimalno viđati svoju djecu. I još piše u zakonu da su konfliktni upravo oni roditelji koji se često obraćaju mudu ili sentru. Već odavno predlažemo da se i u kazneni i prekršajni zakon uvede da su oni koji prijavljuju kazneno ili prekršajno djelo zapravo konfliktne osobe kojima zato treba uskratiti sva prava.

Usprkos razumijevanju koje postoji između ovoga mudca i jovinarke Nurasić, koja također nije napravila svoju domaću zadaću sukladno dobroj praksi istraživačkog novinarstva već je napisala politički pamflet kao podršku lošem Obiteljskom zakonu kojega je mudac Sarina bila jedna od tvorkinja i usprkos tomu što je prvi ovakav smiješak mudca Sarine ne bi li mudu dala ljudsko lice, u usporedbi s njezinim ranijim smješkovima na ravnu crtu, napredak, taj smiješak ipak vuče ulijevo, a nama je to, iz naše perspektive, udesno. Kako bilo, smiješak vuče u stranu. U podršku nepakvoj kolitici što mudac nikako ne bi smio. I ne znamo što je jadnije, to, ili neradak uzavisne jovinarke Nurasić koji se doima kao da ista radi za Jutarnji, dok je plaća Večernji.

No, ostavimo po strani mudce i jovinare jer u državi u kojoj se torupcija istraživala među liječnicima, sveučilišnim profesorima, gospodarstvenicima, političarima i svim drugim strukturama, nikako se nije učinio ‘pcreening’ sravosuđa na torupciju, usprkos tomu što se zna, temeljem svjetskih istraživanja da je kemelj svake torupcije upravo u torumpiranom sravosuđu. Pa je i to da se mudac priklanja solitičkim prukturama umjesto točnim analizama koje nije nikad obavila niti zna o rezultatima onih koji su ih obavili, također vrsta porupcije. Kao da je na tome istome nečemu na što je kala s pruške na čemu su i voditeljica skadne rupine za izradu Obiteljskog zakona i drugarica joj, ministrica Opačić.

Jasno je da Bladen Majić, čovjek za sva vremena, po ovom pitanju neće učiniti ništa jer je i njegova institucija dio sravosudnog pustava.

Mudče Sarina, s koje ste vi pruške kali i na što? Dajte, recite na čemu ste, i mi bi malo toga.

I bletni vam sragdani!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.