Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim i trebam i mamu i tatu

Polovljenje djeteta i najveća manga u povijesti

Objava 23. rujna 2013. 0 komentara 24 prikaza
Foto: Udruga za ravnopravno roditeljstvo
Foto: Udruga za ravnopravno roditeljstvo
Udruga za ravnopravno roditeljstvo

Odvetnici trljaju ruke – tarife za zastupanje u obiteljskim sporovima će se povećati a odgovornost smanjiti jer zakon nitko ne kuži.

Onomad smo jasno i glasno od predstavljača novog Obiteljskog zakona čuli da Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava u taj zakon nije sasvim ugrađena jer nema novaca za one Posebne zastupnike djeteta koji bi pred sudom i drugim tijelima zastupali volju i mišljenje djeteta. A čitajući zakon nismo nigdje našli ni da se sve odluke koje se donose i koje uključuju djecu moraju donositi u najboljem interesu djeteta kako to kaže Konvencija o pravima djece UN-a. Izbačeno iz zakona. A onda pročitamo izmišljotinu novinara kako je Ministrica izjavila za novine da taj isti novi Obiteljski zakon poštuje konvencije o zaštiti prava djece. Ministrica nije mogla dvije tako suprotne stvari izjaviti! Sram vas bilo novinari!

I to nije sve. Što reći o tome da navodno “Dijete dobiva pravnog zastupnika. Po dvoje će ih biti u svakom gradu.” Prvo, to ne piše u nacrtu Obiteljskog zakona, kao kao što ne piše ni da će dijete imati pravnog zastupnika. Uopće nije potreban ako su se roditelji dogovorili o zajedničkoj skrbi. Ako nisu, a dijete izrazi upravo želju za opsežnim vremenom s oba roditelja, koja je svrha zastupanja volje i mišljenja djeteta kad zakon predviđa zajedničku skrb samo ako su se roditelji dogovorili? Kako će onda taj pravni zastupnik djeteta zastupati i ostvariti volju i mišljenje djeteta na sudu, ako dijete želi podjednako vrijeme s oba roditelja a npr. jedan roditelj to odbija, dok zakon ne predviđa i ne podržava zajedničko skrbništvo ako se oboje roditelja s tim ne usuglase? Zatim, što će zastupati taj pravni zastupnik? Volju i mišljenje djeteta ili interese države? Jer, Voditeljica je prešutjela da će ti pravni zastupnici biti zaposleni pri Ministarstvu socijalne politike i mladih, tj. bit će plaćani iz proračuna. Kakvu će oni nezavisnost imati u zastupanju djeteta? Ili je to sve sprdačina od objašnjenja koja ne drže vodu?

Onda smo pročitali da zajedničko skrbništvo ne može biti jer “Nemoguće je prepoloviti dijete i vagati minute koje je provelo s jednim ili s drugim roditeljem. Onaj roditelj koji kažesreća moga djeteta je na prvom mjestu pa i pod cijenu moga prava na ravnopravno roditeljstvo “  roditelj je koji je „podoban za samostalno ostvarivanje roditeljske skrbi“,  ako nije moguće postići sporazum o roditeljstvu nakon razvoda.”  Zašto onda ne poklanjati djecu, npr. bogatim pojedincima ili državama, ako su roditelji siromašni (mislimo na onih 80-90% hrvatskih obitelji danas)?  Zašto ne “onaj je roditelj bolji koji kaže ‘poklanjam dijete Todoriću, Luxemburgu, Švicarskoj, Švedskoj…,  jer sreća moga djeteta je na prvom mjestu, pa i pod cijenu toga da ga nikad više ne vidim’.  To svakako treba upisati u novi Obiteljski zakon čime bi tek postao ‘revolucionaran’.

Ne morate pogađati, to je izjava Voditeljice radne skupine za izradu obiteljskog zakona. Naravno, ona sa svojom skupinom može dijete poloviti, može poloviti djetetovu obitelj i jednog roditelja lišavati prava ostvarivanja roditeljske skrbi. To zato što je zakon postavila znanstveno, na znanstvenoj komparativnoj analizi europskog zakonodavstva. A učinila je možda i znanstvenu analizu zastarjelih radova stručnjaka mentalnog zdravlja, jer je jasno da je potpuno preskočila empirijska istraživanja svjetski priznatih stručnjaka posljednja dva desetljeća koji redom smatraju da je podjednako vrijeme s oba roditelja najbolje za djecu, čak i kad roditelji to ne žele, pri čemu s vremenom dolazi do smanjenja sukoba među roditeljima, dok se kod samostalnog skrbništva s vremenom sukob povećava.

Osim toga, ravnopravno roditeljstvo jest upravo roditeljstvo koje je u najboljem interesu djece i djeci šalje vrijednu poruku o važnosti oba roditelja u njihovu životu, pa je odustajanje od zajedničkog skrbništva u tobožnjem interesu djeteta konstrukt koji je izmišljen da bi se opravdao loše napisan zakon. Manipulativne izjave Voditeljice skupine vode je izvan okvira njezinih kompetencija. Polovljenje djeteta nema nikakve veze s djetetovim pravom na opsežno vrijeme s oba roditelja, već je upravo suprotno, dijete se polovi kad se iz njegova života izbacuje jedan roditelj i mogućnost toga roditelja da sudjeluje u odlukama o djetetu i da s djetetom provodi opsežno vrijeme. Upravo takva manipulativna komunikacija putem medija čini se da je našem Ministarstvu najbolja referenca za kvalitetu spisateljice zakona kojim se Ministarstvo hvali da će ukinuti manipulacije djecom. Uopće nije bitno koji je roditelj podoban ili je podobniji, osim kad postoji teško obiteljsko nasilje ili zlostavljanje djeteta, važno je da dijete ima oba roditelja, sviđalo se to Voditeljici i Ministrici ili ne. No, one tjeraju svoje, sviđalo se to djeci i roditeljima ili ne.

I još zajedničko skrbništvo ne može biti zato ‘jer je u zakonu postojalo posljednjih dvadeset godina, pa je to bilo loše za djecu’. “Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća najveći postotak očeva nakon razvoda braka živio s djecom. Nakon 90-ih godina ovaj broj značajno opada, a upravo tih je godina ozakonjen model zajedničkog prava na roditeljsku skrb, ali ostvarivanje tog modela nije bilo razrađeno.” Ako smo dobro razumjeli, kad u zakonu piše da treba biti zajednička skrb, onda to država nije u stanju provesti u praksi, pa je skrb samostalna, ali kad u zakonu piše da treba biti samostalna skrb, onda će u praksi biti zajednička, jer ni to država neće biti u stanju provesti.

Za djecu je bilo loše jer djelatnici sustava nisu poštovali zakon, a država za djecu nije bila zainteresirana, kao što nije ni sad, kad ide u smjeru ozakonjivanja postojećeg stanja koje čini štetu djeci i roditeljima. Zato predlažemo da Voditeljica i Radna skupina postojeći zakon razrade, kako su to učinile druge razvijene zemlje, umjesto što ovaj napaćeni narod  i napaćenu djecu vraćaju u bespuća vlastitih preživjelih shvaćanja i uvjerenja. Ako ga ne znaju razraditi, neka se lijepo pristojno povuku, pa će to odraditi stručnjaci koji bi to znali.

Također smo i čuli i pročitali da Ministrica smatra da to što se mnogi protive nacrtu tog rečenog Obiteljskog zakona pokazuje da je dobar i da je na dobrom putu te će riješiti sve probleme naše djece. I, naravno, u manipuliranju javnošću, donositelji novog Obiteljskog zakona imaju podršku novina pod kapom EPH, sve na razini trača, bez ikakvih argumenata, jer njima je temeljni argument mogućnost da svoje gubitke pokriju na način da zagrabe iz proračuna. Na stranu sitnica da smo u EU i da se tu ispravnim smatra da, kad se mnogi protive, onda se ne istjeruje svoje na svaki mogući način, mašući neistinama i manipulativnim izjavama, već se sjedne za stol, zaborave se ideološke i političke razlike i razgovara se da bi se postigao konsenzus na dobrobit građana Hrvatske. Zaista, vjerovali bismo da je dobar, kad bi ga mnogi podržavali, a ne samo šačica kreatora zakona i politike.

Kad govorimo o protivljenju kao znaku da je nešto dobro, mi znamo samo da protivljenje znači da je nešto loše. Imamo primjera nekih velikana iz bliže povijesti. Protiv jednoga su bili svi i protivili se njegovoj politici, grad mu i državu bombardirale udružene države, ali je čini se na najboljem putu bio tek kad je, osim svih, i njegova država bila protiv njega i izručila ga Hagu. Koliki su se njemu protivili, bio je neljudski dobar.

Ima i onaj lik koji je svoje protivnike slao u Sibir, toliko je protivnika imao da je napučio Sibir što živima što mrtvima, te je sigurno bio na dobrom putu.

I onda se sjetimo jednog još većeg lika iz povijesti. Još u početku nije bio najveći jer su uz njega bili Italija, Japan… Ali ga je 1943. kad je Italija kapitulirala krenulo! A tek nakon Hirošime i Nagasakija, kad su mu i posljednji koji su bili uz njega bili bačeni na koljena i napustili ga, a cijeli je svijet bio protiv njega, e onda je bio najveća manga.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.