Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim i trebam i mamu i tatu

Za koga radi Ministrica?

Objava 17. listopada 2013. 0 komentara 3 prikaza
Foto: Udruga za ravnopravno roditeljstvo
Foto: Udruga za ravnopravno roditeljstvo
Udruga za ravnopravno roditeljstvo

Iako Obiteljski zakon nije medijski atraktivan poput Zakona o radu ili zakona koji propisuje dvojezične, dakle i ćirilične natpise u mjestima u kojima živi značajan broj pripadnika drugih naroda, svejedno bi mu trebalo pokloniti nešto pažnje. Naime, jest da svi prolazimo pored tabli na ulicama, jest i da mnogi od nas rade, no poneko bi mogao pomisliti da, i pored svih tih nepremostivih problema s ćirilicom, te uprkos ozbiljnim problemima s nalaženjem posla, zasnuje obitelj. I na takve nesretnike treba obratiti pažnju.

Novi Obiteljski zakon priprema se daleko od medijske pompe, kao da se radi o zakonskim rješenjima koja propisuju boju zidova u pučkim kuhinjama ili veličinu kragne na dresovima polo igrača. Javna rasprava o prijedlogu ovog zakona bila je zakazana za ljeto, dakle ni taj termin nije pomogao aktualizaciji problema koji se njime pokušavaju riješiti. A rješenja za nagomilane probleme u tom području zakonodavstva izgleda nisu na pomolu. Predloženim Obiteljskim zakonom nezadovoljni su – svi! I ženske udruge i muške udruge i udruge za zaštitu prava djece, i struka i laici, i crkva kao tvrdi zaštitnik braka i oni u vanbračnim zajednicama, i tradicionalisti i liberalni, i zlostavljani i zlostavljači, i oni kojima bi pripala skrb nad djecom nakon razvoda i oni kojima ne bi…

Utoliko je čudnija medijska indiferentnost prema ovom problemu. Argument da je javnost slabo senzibilizirana prema takvim temama sve dok pojedinac nije direktno, zbog vlastitog problema, zainteresiran, ne drži vodu. Radi se o Zakonu koji gotovo svakog pojedinca našeg društva može pogoditi u različitim sferama, bilo braka, bilo djece, bilo skbi o starijima, bilo prava manjinskih skupina, bilo poslovne sposobnosti, bilo prava invalida, bilo uzdržavanja… Stoga bi medijski prostor, s obzirom na navedene okolnosti, morao sam, svojim djelovanjem, podići senzibilitet društva prema tim problemima i time postići veći stupanj zanimanja za taj Zakon.

A dok se to ne dogodi, ostaje nam samo rovovska bitka direktno zainteresiranih u ovom trenutku sa zakonodavcima koji em nisu stručni, em nisu temeljiti, em nisu skloni usvajanju primjedbi, em ne vode računa da će oni koji dođu poslije njih, s obzirom na opće nezadovoljstvo prijedlogom novog zakona, morati taj njihov zakon opet mijenjati trošeći novac poreznih obveznika i gubeći vrijeme kao da i novca i vremena imamo napretek. Jedino što mi u ovom trenutku pada na pamet je prosto pitanje: – Gospođo Ministrice, za koga vi ustvari radite?

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.