Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Ritam kamenjara

Čari niželigaškog sporta

Istinska čar pravog sporta nije sadržana u velikim natjecanjima gdje se igra proračunato i za veliki novac, nego u onim niželigaškim u kojima se igra srcem, za prestiž mjesta, krvnički i kroz neartikulirane strategije trenera u kojima se ogleda prava umjetnost.
Objava 14. studenoga 2017. 0 komentara 190 prikaza
Dva vratara (Foto: Ivan Dodig)
Dva vratara (Foto: Ivan Dodig)
Dva vratara (Foto: Ivan Dodig)

To je prilika da se mjesne zajednice, sela, općine i gradovi predstave drugim sredinama i igraju s ekipama sličnih karakteristika. Nekoliko je ključnih elemenata koje niželigaški sport pruža igračima u razvoju da osjete krv i znoj na terenu:

Tereni

Sportska borilišta širom države, županija, gradova, općina i mjesne zajednice često nemaju ni najosnovnije uvjete za odigravanje sportskih natjecanja. Zanimljivo je iskustvo igranja rukometa u dvorani u kojoj je toliko hladno da se voda za igrače zamrzne na poluvremenu. I poslije takvog iskustva nema te dvorane u kojoj ne možete igrati jer vas uči da budete spremni na apsolutno sve.

Suci i sigurnosni uvjeti

Postoji neko nepisano pravilo da suci gotovo uvijek sude u (blagu) korist domaćina, ponajprije radi vlastite sigurnosti. Mada ta sigurnost u niželigaškim arenama je uvijek upitna. Znaju nekada biti fenomenalni i profesionalni suci, no znaju također imati i početničke greške, budući da se na ovakvim ligama suci uče. Kako neki sportski objekti ne ispunjavaju ni najmanje sigurnosne uvjete, sve je moguće, i da sucima plješće cijela dvorana poslije meča, a i da budu prevezeni u najbliži centar urgentne medicine.

Jedan veliki niželigaški nogometni stručnjak rekao mi je kako je svašta doživio tijekom godina u niželigaškim natjecanjima, no najupečatljivija slika mu se urezala kada je na nekom gostovanju pomoćni sudac bio vidno alkoholiziran te mu se nekoliko puta ukazivala medicinska pomoć. Priča još da su na gostovanje krenuli sa šest igrača, te su u obližnjoj kafani na stadionu našli još pet ljudi pa im dali da obuku njihove dresove kako bi odigrali susret.

U niželigaškom sportu, svaka utakmica ima potencijal da bude utakmice visokog rizika. Gostovanja u niželigaškom sportu znaju biti gadna, a pogotovo kada se radi o natjecanjima na ovim našim trusinim područjima.

Sve ovo čini niželigaški sport zanimljivim i jedinstvenim iskustvom. Zato podržite svoj lokalni klub, ma u kakvom stanju on bio.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.