Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Ritam kamenjara

Hercegovački fenomen: Rijeka Krupa

Između Deranskog jezera i Neretve mala je ćudljiva rječica Krupa, rijeka koja je duga devet kilometara teče i uzvodno i nizvodno, kao da je tjeraju slike uzburkane prošlosti na tom području Hercegovine.
Objava 22. siječnja 2018. 0 komentara 343 prikaza
Rijeka Krupa (Foto: Visici.com)
Rijeka Krupa (Foto: Visici.com)
Rijeka Krupa (Foto: Visici.com)

Jedan moj poznanik, stranac koji je ostao zapanjen fenomenom rekao mi je da je ovakav inat vode moguć samo u Hercegovini, valjda zbog ljudi, mentaliteta i ukupnog odnosa prema okolišu.

Krupa, glavni vodotok Hutova Blata zaustavlja svaki logički sud putniku namjerniku koji se kune da je vidio kako rijeka teče nizvodno, baš kao što i treba teći, pa se u čudu uhvatio za glavu kada ona promijenu tok pa poteče u suprotnom pravcu, uzvodno, i nakon nekog vremena opet nizvodno i tako u nedogled.

Ovaj zanimljiv prirodni fenomen se događa kada se vodostaj Neretve poveća, tada Neretva koja u delti pod plimom i osekom potiskuje malenu Krupu uzvodno, tako da ona najprije uspori pa krene prema mjestu svog izvorišta iako pravog izvorišta zapravo i nema, budući da nastaje od voda Deranskog jezera. I tako sve dok Neretvin vodostaj ne opadne kad se ona vraća u “normalan” tok.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.