Blogosfera Ritam kamenjara

Stećak je za mene ono što nije za druge

Kada smo se prvi put dotakli teme stećaka u osnovnoj školi, vukla me jaka želja da saznam nešto više o ovim neobičnim svjedocima burne prošlosti našega kraja. I tako sam odlazio do najbliže nekropole Lučine koja se nalazi u obližnjoj Miletini. Uvijek bih nekako propitkivao prošlost i pokušao se kroz maštu vratiti u taj kasni srednji vijek kako bih pokušao razumjeti taj kontekst i to vrijeme.
Objava 11. kolovoza 2017. 0 komentara 291 prikaza
Stećci na Lukomiru (Foto: Vidan Šaravanja)
Stećci na Lukomiru (Foto: Vidan Šaravanja)
Stećci na prirodnoj granici Hercegovine i Bosne

Stećci ili bilizi su kameni nadgrobni spomenici koje možemo pronaći po srednjoj i južnoj Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu i zapadnoj Srbiji. Datiraju iz kasnog srednjeg vijeka, a po zadnjem detaljnom popisu koji je rađen osamdesetih godina prošlog stoljeća ima ih oko 70000 i to na oko 3000 lokaliteta, no moguće je da je broj ovih spomenika veći. Iako su još uvijek obavijeni misterijom i nedovoljno istraženi, prolaznike ne ostavljaju ravnodušnima. 

Na njima su zapisani brojni epitafi koji nas i nakon par stotina godina tjeraju na razmišljanje. U par rečenica opisani su životi, sudbine i mnoge poruke za buduće naraštaje koje kao da su pisane u ovom trenutku. Iz knjige Nenada A. Tanovića, Stećci ili oblici bosanskih duša izdvojio sam jedan zanimljiv natpis:

A se ležim rad na svojini plemenitoj. Ime mi Vlk ot Humske zemje sin.

Ono tšto tču ti rejti ti privati al nejmoj mi vjerovati. Tij si ti, ja sam ja pa nam ni istine ne moraju biti iste. Kad budneš ko ja svedi svoj ratčun tko tšto svedoh ja svoj. Ne najdaj se da tče biti vjetčno ono tšto tče tek dojti, al ni ne  žali za onijem tšto je projšlo.

Vetčina ljudi ima malo znanje a velka otčekivanja. Oni tče zato uvijek optuživati jutče za ono tšto tče im se dejsiti sijutra. Ti voli trenutak u tkome jesi i usne koje te jube. Kasnje tče ti kostji ko sada moje mirno snivati ispod teržka kamena. Ne prevali mi biljega mojega, pusti ga da stoji kako stoji.

Ako me ne razumiješ sada ti možda me razumjedne tvojega sina neki sin.

V proklet dan legoh v godini 1209.

Ovi spomenici inspiracija su brojnim slikarima, kiparima, pjesnicima i propitkivačima samoga sebe. Sa sobom nose bisage misterioznosti i kriju tajne burne prošlosti ovih prostora.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.