Blogosfera Ritam kamenjara

Tu život klija, unatoč beznađu koje mu, poput crva, podgriza korijenje

Razmišljajući što pisati za Večernjakovu blogosferu ugledah na stolu malu bijelu knjižicu na radnom stolu. Napisana je prije trideset i nešto godina, a glavna radnja se odvija, između ostalog, u mome zaseoku koji se nekada zvao Dodigova ma’ala, a danas su to tri-četiri ulice sa svojim novim nazivljem.
Objava 10. listopada 2017. 0 komentara 85 prikaza
Težak (Foto: Ivan Dodig)
Težak (Foto: Ivan Dodig)
Težak život težaka nije u njima ubijao nadu za boljim sutra, koja im je pokretač.

Pisac Zdravko Ostojić, koji je pišući ovu zbirku pripovjetki živio na par koraka od moje rodne kuće, na izvrstan način opisuje tugu i jad stanovništva u siromaštvu i njihove međuodnose. Tu su i neki likovi koje sam poznavao, koji odavno nisu više među nama. Na sedmoj stranici uz naslov, ispisana je samo jedna rečenica koju sam stavio u naslov ovog članka, a koja govori čitavu fabulu ove knjige sažetu u svega jedanaest riječi. Kako jasna i precizna rečenica, duboka, bolna, ali prije svega istinita.

Svjedoci smo nestajanja i izumiranja sela. Brojni su primjeri kako općinari i druge relevantne osobe ne razmatraju realne probleme seljana na svojim sjednicama, pa tako gase i onaj zadnji plamičak života na selu. Ponekad neka pozitivna vijest iznenadi i to kao senzacionalan članak ili video prilog, najviše tematikom ruralnog turizma koji je sada, kako kažu, trenutni trend u svijetu. 

Tako je i u mojoj Hercegovini, krškom i surovom kraju. Sve više je zaraslih škola i pustih kamenih sela koje kao pripremljene kulise za snimanje nekog povijesnog filma uzalud čekaju bolje dane. 

Ostaju oni koji odbijaju ili oni koji ne mogu otići. A moja je ideja ne otići i ostati unatoč beznađu koje mi poput crva podgriza korijenje. A beznađe je u svim sferama društva, od politike, obrazovanja, zdravstva i tako redom...

Tako živim za danas i trenutak u kojemu jesam znajući da se on nikada više neće ponoviti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.