Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Sama svoj life coach

Učimo od iskusnih: kako pripremiti dom za potres i savjeti za evakuaciju

Potresi 2020. godine natjerali su nas da apsolviramo činjenicu da živimo na trusnom području. Nakon što nam se smiri strah, a fantomski potresi nestanu, bilo bi poželjno početi razmišljati na sasvim drugačiji, praktičan način.
Objava 17. siječnja 2021. 0 komentara 256 prikaza
FOTO: Depositphotos.com
FOTO: Depositphotos.com
Nakon što dođemo k sebi od šoka, trebali bismo početi razmišljati o zahvatima u domu kako bi bio sigurniji za slučaj potresa

Nakon svega što nam se dogodilo, imamo dva izbora: jedan je prihvatiti napokon činjenicu da živimo na trusnom području i bolje se pripremiti za buduće potrese, a drugi je pregrmjeti sve što je bilo, popraviti štetu, pokušati se oporaviti od šoka i praviti se sljedećih nekoliko desetljeća da se to više neće dogoditi.

Trenutno se, naravno, bavimo egzistencijalnim pitanjima, pa je teško sada razmišljati o budućnosti, no prije ili poslije i ta će tema doći na red. Dok mi ovdje hiperventiliramo od užasa, proživljavamo razne psihičke posljedice potresa te se borimo s obnovom oštećenog i porušenog, postoje zemlje koje se tresu daleko češće i žešće te su razvile detaljne sustave zaštite, kako na razini domova, tako i na razini država. Bio mi je, primjerice, simpatičan video novozelandske premijerke i njezina reakcija na potres koji se je dogodio tijekom javljanja za BBC. Solidna trešnja nije ju previše zabrinula, a zašto i bi – povijesni podaci i trendovi od 1840. godine do danas pokazali su da Novi Zeland može očekivati svake godine nekoliko potresa magnitude 6, jedan potres magnitude 7 svakih 10 godina te jedan potres magnitude 8 svakog stoljeća. E to ja zovem trusnim područjem, znam gdje nikada ne bih živjela. Ni Kalifornija mi se nimalo ne sviđa sa svojih desetak tisuća potresa godišnje, od kojih je nekoliko stotina većih od trojke, a otprilike 15 do 20 iznad četvorke. U povijesti imaju zapisane i sedmice, pa čak i jedan blizu osmice. Takvih područja u svijetu ima, naravno, više, mi smo zapravo vrlo miroljubivo trusno područje.

Vrijeme je za buđenje i zaokret u razmišljanju

Osobno se nadam da nas je ova situacija probudila te da će nas sve nagnati na razmišljanje što možemo učiniti kako bismo se čim bolje zaštitili. Naime, činjenica je da ništa ne možemo učiniti kako bismo spriječili pojavu potresa u našim krajevima. Imamo sreću da su, unatoč tome što živimo na trusnom području, jaki i razorni potresi rijetki, no i dalje ne možemo prognozirati kada će neki od njih odlučiti grunuti. Seizmolozi nas uvjeravaju da na ovom području ne može biti jačih od 6,5, no moramo se pomiriti s činjenicom da još jako dugo, a možda nikada nećemo ni moći predvidjeti njihovu pojavu.

Dakle, ako smo se već odlučili živjeti ovdje, treba prihvatiti status quo te vidjeti što možemo učiniti. Mjere zaštite mogu se podijeliti u dvije skupine: one koje će trebati provesti država i njezine institucije te one koje možemo provesti sami i koje su mi osobno sve zanimljivije. O tome se kod nas zapravo nikada nije pisalo. Povremeno bismo primali letke o tome što učiniti za vrijeme potresa, gdje su predviđena skloništa i slično, ali ne sjećam se da sam igdje vidjela savjete što možemo učiniti u vlastitom domu u smislu reorganizacije prostora, odnosno pripreme doma za slučaj potresa.

Jeste li se ikada ranije, na primjer, bavili time da ne stavljate tešku policu blizu kreveta ili da dodatno učvrstite ormar za zid? Iskreno sumnjam. Čak mislim da i sada mnogi maštaju kako će urediti svoj prostor onakvim kakav je i bio prije potresa, eventualno će oni (koji si to mogu priuštiti) ojačati zidove, odnosno nosivu konstrukciju, možda izgraditi novu kuću. No, osiguravanje namještaja od pada, instalacija od pucanja… ? Bojim se da će to i dalje biti zanemarena tema.

Korisni savjeti iz Kalifornije

Tražeći tako neke informacije za sebe, naišla sam na stranicu kalifornijske organizacije „Earthquake Country Alliance“ koja pruža doista pregršt informacija o tome kako se pripremiti, preživjeti te se oporaviti od potresa. Sjetila sam se, naime, blogerice s kojom sam davnih dana održavala kontakt, LA Woman, naše žene koja se je preselila u Los Angeles, a koja mi je već tada spominjala neke detalje vezano uz police i zaštitu čaša od pada tijekom potresa.

Dakle, prvo od čega spomenuta organizacija kreće jest kako pripremiti vaš dom da bude sigurniji tijekom potresa te da se smanji mogućnost ozljeda. Koliko je to opsežno i detaljno obrađeno, možete vidjeti na ovom linku. Zašto je važno misliti o ormarima, policama, predmetima i ostalome što bi na vas moglo pasti dok se zemlja trese, može se doznati iz podataka koje ECA navodi na svojim stranicama: „Nekoliko je ljudi poginulo, a tisuće su ranjene 1994. godine tijekom potresa u Northridgeu (gradska četvrt u Los Angelesu op.a.) zbog nezaštićenih predmeta kao što su police za knjige. Prema studiji koju je provelo Sveučilište Kalifornija u Los Angelesu (UCLA), 55% ozljeda tijekom potresa bilo je uzrokovano padom namještaja ili predmeta. Samo jedan posto ozljeda uzrokovane su oštećenjima u zgradi. Ostale ozljede bile su izazvane padovima ili opasnim ponašanjem tijekom potresa“

ECA doista detaljno razrađuje niz detalja, od toga kako načiniti, na primjer otvorene, a kako zatvorene police, kako prilagoditi instalacije i slično. Sve upute potkrijepljene su i nacrtima te se nekako iskreno nadam da će potaknuti i naše organizacije/poduzetnike, kao i građanstvo da se počnu ozbiljnije baviti ovom temom.

Prvi koraci za pripremu doma za potres

Pa evo, za ovu priliku navest ću nekoliko savjeta koje ECA navodi kao prve korake, odnosno kao temeljnu listu za osiguranje doma od potresa. Vodite računa o tome da neke od tih proizvoda ne možete nabaviti na našem tržištu. No, priložit ću sličice za neke od ovih koraka, pa možete i sami pronaći kreativna rješenja, barem do trenutka dok se netko kod naših ne sjeti ponuditi takve proizvode na našem tržištu. Možete tražiti i savjet majstora, sad ih barem ima u svakoj kući… Možda vam oni mogu odmah i izvesti neki detalj, poput montiranja L profila na ormar i njegova šarafljenja u zid. Njima je to minuta posla.

Pokušajte osigurati, piše na stranicama ECA-e, barem jedan predmet tijekom svakog vikenda i tako dok sve ne završite. Počnite s onime što vam je besplatno za učiniti.

Besplatno:

 • preselite sve teške ili velike predmete na pod ili na najdonje police
 • maknite stvari koje bi na vas mogle pasti tijekom potresa dalje od onih mjesta na kojima provodite puno vremena
 • maknite teške ili nestabilne predmete dalje od vrata i puteva kojima izlazite iz doma

Poslovi niskog troška:

 • bojlere učvrstite za zid s dvije metalne trake
 • dodatno učvrstite težak namještaj i kućanske uređaje (ako takve imate) za zid – trakama, L profilima… Savjetujte se s našim majstorima što postoji na tržištu, prokopajte Bauhaus i slične prodavaonice
 • ogledala i slike vješajte na zatvorene, a ne otvorene kukice
 • pad malih, a vrijednih ili jako važnih proizvoda možete spriječiti tako da ih zalijepite za podlogu. Na stranicama savjetuju korištenje proizvoda kojih kod nas nema za nabaviti poput Quake Hold ili Museum Wax, no postoje, na primjer, dvostrano ljepljive trake, ima onih koje doista čvrsto lijepe. No, pritom budite oprezni da vam ne oštete podlogu.
 • Na sva vratašca u kuhinji (ili barem na ormare u kojima držite posuđe) stavite zasune kako biste spriječili njihovo otvaranje tijekom potresa

Nešto kompliciraniji i skuplji poslovi:

(ovdje bih svakako preporučila da pogledate linkove na stranici te tražite savjet provjerenog i stručnog plinaša i električara što bi eventualno trebalo promijeniti i napraviti, ako je potrebno)

 • koristite fleksibilne spojeve na mjestima gdje se uređaj spaja s plinskom cijevi – vidjeti sigurnosne savjete vezane uz plin ovdje
 • dodatno osigurajte lustere, link
 • osigurajte samostojeće štednjake na drva ili kamine – dodatnih objašnjenja za ovu točku nema. No, u svemu je najvažnije da logički razmišljate što se tim predmetima/uređajima može dogoditi tijekom potresa, mogu li se prevrnuti ili urušiti? Mogu li nešto zapaliti, može li procuriti plin…?

Općenito, ako već morate ponovno uređivati svoj dom, nakon ovog iskustva razmišljajte unaprijed. Mnogo se stvari može jednostavno urediti i dodatno osigurati od pada. Osobno sam sigurna da, primjerice, nikakva polica za knjige ne bi bila iznad ili pored mog kreveta (govorim o onim visokima koje se mogu srušiti ili s njih popadati predmeti).

Vrećice za evakuaciju i krizne zalihe

ECA savjetuje i organizaciju takozvanih kriznih zaliha koje je podijelila u tri grupe:

 1. vreće ispod svakog kreveta
 2. vreće za auto
 3. kućne ili poslovne zalihe za razdoblje od dva tjedna (u slučaju da morate otići u sklonište)

Vreće ispod kreveta

Kao osnovni sadržaj navodi se sljedeći:

 • cipele
 • baterijska lampa
 • maska za lice (da vas zaštiti od prašine)
 • naočale
 • zviždaljka (ovo mi je bilo zanimljivo vidjeti. Zviždaljke, naime, mogu biti spasonosne ako vas zatrpa tijekom potresa)

U vreću možete dodati i:

 • pribor za prvu pomoć
 • odjeću
 • rukavice
 • kacigu
 • željeznu polugu (imaju iskustva s jako ružnim potresima)

Vreće za auto

Savjetuje se da i u autu imate paket za slučaj potresa koji bi trebao biti ponešto bolje opskrbljen od vreće ispod kreveta. Prema njihovom savjetu, trebao bi zadovoljiti potrebe obitelji za tri dana, no sumnjam da je to čak i moguće s obzirom na to da naša vozila veličinom ne mogu konkurirati američkima. Međutim, ponešto od navedenog svakako bi moglo dobro doći, a na popis možete dodati i deku ili dvije.

U auto spremite u jednu vreću:

 • lijekove i kopije medicinske dokumentacije, ime liječnika i kontakte
 • pribor i priručnik za prvu pomoć
 • maske za prašinu
 • bočice s vodom
 • jednokratne rukavice
 • rezervne naočale ili leće te sredstvo za čišćenje
 • proizvode za osobnu higijenu
 • zviždaljku
 • čvrste cipele
 • ponešto gotovine za nuždu
 • cestovne karte

Kućne zalihe za razdoblje od 3 dana (idealno 2 tjedna)

ECA napominje da nakon velikih potresa može doći do pada vitalnih sustava opskrbe strujom, vodom, da bolnice i hitne službe mogu biti preopterećene… Savjetuju da svakako usvojimo osnovno znanje o pružanju prve pomoći, a da zalihe mogu učiniti život ugodniji barem na nekoliko dana. Bilo bi idealno kada bi te zalihe bile u jednom velikom vodonepropusnom kontejneru, a svakako moraju biti lako dostupne. Imate li mogućnost, na primjer vrtnu kućicu, mogli biste ih ondje i spremiti.

Savjetuje se da zalihe sadržavaju sljedeće:

 • flaširana voda (najmanje 3,5 litre po osobi dnevno)
 • alati poput francuskog ključa kako biste mogli isključiti plin i vodu
 • radne rukavice i zaštitne naočale
 • velike plastične vreće za otpad, a koje mogu, na primjer, poslužiti i kao kišne kabanice
 • prijenosni radio na baterije te rezervne baterije
 • dodatne baterijske i druge lampe
 • konzervirana hrana
 • grill i ugljen (te ostalo što vam treba za roštilj na otvorenome, kako biste mogli jesti vani)
 • osnovno posuđe i pribor (ne zaboravite otvarač za konzerve)
 • hrana za kućne ljubimce
 • ugodna, topla odjeća, uključujući dodatne čarape
 • deke ili vreće za spavanje, možda čak i šator
 • kopije svih najvažnijih dokumenata.

Stvaranje takvih zaliha, naravno, podrazumijeva i redovitu inventuru. Trošenje onog čemu se bliži istek roka trajanja te dopunjavanje novim proizvodima.

Umjesto zaključka

Ukratko, naravno da mi nismo Kalifornija, naravno da su naše potrebe i mogućnosti drugačije, a nismo niti izloženi toliko učestalim potresima. Nije isto trese li vas šestica jednom u sto godina ili jednom godišnje. Koliko ćete od ovih i drugih savjeta sa stranice primijeniti, ostaje na vama.

Ali nije naodmet napokon prihvatiti činjenicu da živimo na trusnom području, pa barem prilagoditi, osigurati i učvrstiti ono što možemo. Sad smo se valjda uvjerili da se potresi ne događaju nekom drugom, da mogu biti i dio naše stvarnosti. Ne moramo ih stalno očekivati, ali ne smijemo ih niti zaboraviti. Uz malo opreza, puno se ozljeda ipak može spriječiti.

Earthquake Country AllianceFoto: Earthquake Country Alliance 1 / 7

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.