Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Mentalno (Na)Zdravlje!

Kako pronaći svoju autentičnost?

Odrasli se skrivaju iza profesionalnih i osobnih uloga, nose maske, drže se slijepo društvenih pravila i normi ponašanja. Pripadaju određenom društvenom sloju i slijede njihova pravila. To su oni koji govore jedno, misle drugo, osjećaju treće. Stalno se smješkaju, a vi osjećate da je taj smiješak lažan i neiskren. Da tu nešto ne štima.
Objava 12. rujna 2021. 1 komentara 382 prikaza
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Autentičnost je odluka koja se donosi svaki dan.

Imate li osjećaj da ne smijete izraziti ono što osjećate i mislite? Svoju istinu ne govorite nikome pa čak ni partneru? Želite se uklopiti ali ne uspijevate? Smijete se kad se drugi smiju iako ne znate što je smiješno? Pijete kavu kad i svi u uredu iako ne volite kavu, a njihove priče su vam dosadne? Odlazite u kupovinu s prijateljicom iako mrzite njezin perfekcionizam? Općenito radite ono što drugi žele, zanemarujući svoje potrebe? Sve to jer želite biti prihvaćeni, podržani, voljeni? Sve ćete učiniti samo da ne biste ostali sami sa sobom?

Ako je na većinu ovih pitanja odgovor potvrdan, vjerojatno se osjećate kao da ste se izgubili u igranju raznih uloga. Imate slab osjećaj sebe. Ne znate što želite. Čini vam se da unutar vas živi nekoliko osoba koje se stalno svađaju. Ponekad čujete glas svoje majke koja se prepire s glasom najbolje prijateljice. Ne znate koji glas je u pravu i to vas izluđuje. Emocije vas preplavljuju. Vaš tanašni glasić je ugušen i jedva dolazi do izražaja. Važnije je što misli vaš suprug, majka, prijateljica, kolegica pa čak i djeca.

Kako se nastaje lažna ličnost?

Oko druge godine života dijete počinje stjecati pojam o sebi. To je onaj trenutak kada sebe počinje oslovljavati s „ja“. Prestaje se obraćati sebi u trećem licu jednine i zvati se imenom. Prepoznaje sebe u ogledalu i svjesno je da je odvojeno od drugih bliskih osoba, posebno majke.

Tijekom djetinjstva djeca su prave male elektrane autentičnih emocija. No, također ovisna su o odraslima bez kojih teško mogu preživjeti. Već u osnovnoj školi polako se gubi dječja autentičnost. Djevojčice postaju pretjerano pristojne, a dječaci verbalno i fizički agresivni. Gdje nestaje dječja autentičnost? U moru pravila koja nameću odrasli. U normama ponašanja, dozvoli izražavanja emocija, moralu, socijalizaciji, odgoju, religiji. Nisu sve ovo nužno negativne stvari. Zadaća roditelja u djetinjstvu je dozvoliti izražavanje svih emocija u sigurnom prostoru. Zadaća roditelja u adolescenciji je naučiti ih imenovati i kanalizirati te emocije. Ovu osnovnu poduku dobilo je malo koje dijete ili tinejdžer.

Adolescenti koji tragaju za identitetom, kako bi došli do onoga tko doista jesu, moraju proći kroz mnogo toga što nisu oni. Identificiraju se s vršnjačkim grupama i idolima. Eksperimentiraju. Neki zaglave u toj fazi razvoja. Tako nastaje lažna ličnost.

Tko sam?

Odrasli se skrivaju iza profesionalnih i osobnih uloga, nose maske, drže se slijepo društvenih pravila i normi ponašanja. Pripadaju određenom društvenom sloju i slijede njihova pravila. To su oni koji govore jedno, misle drugo, osjećaju treće. Stalno se smješkaju, a vi osjećate da je taj smiješak lažan i neiskren. Da tu nešto ne štima.

Nije rijetkost da se odrasli osjećaju kao podvojene ličnosti; u jednom trenutku osjećaju jedno, u drugom drugo. Ne razumiju sami sebe, a još manje druge ljude. To im otežava međuljudske odnose, posebno one partnerske i poslovne. Ako i vi ne znate odgovor na pitanje „tko sam?“, savjetujem da krenete istraživati u tom smjeru. To je jedan vijugavi put, ali uzbudljiv i pun izazova. Sigurna sam da će vam se osoba koja se nalazi ispod svih slojeva svidjeti.

Donosim pet prijedloga odakle krenuti:

1. Sjetite se što ste voljeli raditi kao dijete. Djeca su iskrena i slobodna, osjećaju što ih veseli. Čemu ste se smijali? Što ste voljeli raditi i pri tom gubili pojam o vremenu? Pronađite dijete u sebi. Pronađite svoju strast.

2. Što ste oduvijek željeli napraviti, a nikada se niste usudili? Skupite hrabrost, posudite novac, ne trebate ničije odobrenje osim svojega. Napravite to! Naučite biciklirati, surfati, plesati tango, pjevati, slikati, otputujte u daleku zemlju.

3. Izađite iz zone komfora, upoznajte nove, različite ljude koji će vam otvoriti horizonte. Drugačiji ljudi, na prvu vas mogu presplašiti. Međutim, mi trebamo jedni druge. Nitko nije otok. Od drugih učimo, oni nas inspiriraju, obogaćuju i tjeraju da postanemo najbolja verzija sebe.

4. Promijenite nešto u svojem izgledu. Promijenite boju kose, frizuru, duljinu haljine, boju odjeće. Promijenite nešto u svojem domu. Oličite zidove u jarke boje. Izbacite višak stvari van. Napravite buvljak i darujte odjeću koju ne nosite.

5. Potražite pomoć stručnjaka. Ne trebate patiti od emocionalnog poremećaja ili imati psihičke simptome da biste se odvažili na rad na sebi. To je mudro uloženo vrijeme, energija i novac. Ono što ovdje napravite, zauvijek je vaše.

Sredinom listopada počinje moj novi online program „OsnaŽena“ za stručnjakinje pomagačkih zanimanja. Međutim, tijekom cijelog prvog modula teme su identitet, autentičnost, maske, uloge i emocionalne granice tj. rad na sebi. To je zato što je osobni rast preduvjet profesionalnog rasta. Nakon prvog modula ne morate nastaviti dalje.