Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Mentalno (Na)Zdravlje!

Psihijatar ili psihoterapeut?

Možda, u vašem slučaju lijekovi bez psihoterapije, dugoročno neće riješiti problem. Ukoliko psihijatar procijeni da trebate lijekove, kombinacija ovo dvoje daje najbolji i najdugotrajniji učinak. Pri tom, lijekove će najvjerojatnije biti potrebno uzimati jedno određeno vrijeme. Oni će vam poslužiti kao štap, dok u procesu psihoterapije ne ojačate, ne naučite nove strategije nošenja sa životom i stresom, dok ne razriješite problematične odnose itd.
Objava 06. lipnja 2021. 0 komentara 797 prikaza
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Psihoterapija je ulog u sebe, ono što zauvijek ostaje vaše.

Mnogi zovu ili mi pišu i traže preporuku oko uvođenja, promjene ili prestanka uzimanja medikamentozne terapije. Moram ih razočarati i reći da su kontaktirali psihoterapeuta, a to je definitivno pogrešna osoba. Veliki je broj onih koji još uvijek ne znaju razliku između psihijatra i psihoterapeuta. Što mi samo govori da su mentalne bolesti u našem društvu još uvijek tabu, a psihijatrijski bolesnici stigmatizirani.

Prepisivati lijekove može samo liječnik. U ovom slučaju psihijatar. Psihijatri rade u psihijatrijskim bolnicama, klinikama, domovima zdravlja, ambulantama ili privatno. Oni će se pobrinuti da vam olakšaju psihičke tegobe lijekovima kao što su sedativi, anksiolitici, antidepresivi, antipsihotici itd. Također, upoznati će vas s nus pojavama koje ovi lijekovi izazivaju te pratiti kako lijekovi utječu na vaš život. Ponekad će morati promijeniti lijek, ne bi li postigli optimalno funkcioniranje. Svi smo različiti i svaki lijek drugačije djeluje na različite ljude. Pijete li lijekove, važno je da budete u stalnoj kontroli psihijatra.

Nerijetko mi se javljaju i oni koji uplašeno kažu: „Bio sam kod psihijatra i prepisao mi je antidepresive. Ali, ja nisam lud. Imam problem i samo želim razgovarati s nekim. Ali psihijatar je kratko razgovarao sa mnom. Dao mi je recept za lijek, i to je to.“

Idete li u voćarnu, ne očekujete tamo kupiti auto dijelove, zar ne? E pa ovo je slično. Naravno da će psihijatar razgovarati s vama, pitati vas kako ste, zbog čega ste došli i tražiti najbolji način da vam pomogne. Ali neće s vama razgovarati jednom ili čak dva puta tjedno po jedan sat. Iako je to možda ono što stvarno trebate. Istresti dušu. U tom slučaju trebate psihoterapeuta.

Kako psihoterapeut pomaže?

Psihoterapeut je osoba koja ima diplomu iz medicine, psihologije, socijalne pedagogije, socijalnoga rada ili edukacijske rehabilitacije. Edukacija iz psihoterapije je dodatna edukacija koja traje najmanje četiri godine. Ovdje se najvažnije stvari ne uče iz knjige (iako je i ona i te kako važna!) nego iz iskustva. Da bi dobio diplomu, psihoterapeut mora odraditi preko stotinu sati svoje vlastite individualne psihoterapije. Mora biti uključen u grupni rad, kliničku praksu i rad s klijentima pod supervizijom. Štoviše, psihoterapeuti su dužni biti pod stalnom supervizijom, dodatno se educirati i raditi na sebi.

Psihoterapija je mjesto istraživanja uzroka koji su doveli da se osjećate loše. Ovdje ćete imati priliku puno pitati, slušati, pričati, otkrivati nove stvari o sebi, graditi odnos s psihoterapeutom. Na taj način ćete moći popravili sve vaše druge važne odnose, raditi na sebi, mijenjati se, upoznavati novu osobu koja postajete.

Zato kad tražite pomoć, znajte što želite. Samo lijekove bez rada na sebi. Samo psihoterapiju bez lijekova. Ili oboje. Naravno, moguće je da imate otpor prema lijekovima te želite samo psihoterapiju. Ali psihoterapeut će procijeniti je li psihoterapija dovoljna i preporučiti vam psihijatra, ukoliko smatra da ga trebate.  

Lijekovi uz psihoterapiju

Možda ste u onoj trećoj, zapravo najbrojnijoj skupini koja uz lijekove paralelno treba i rad na sebi. Možda, u vašem slučaju, lijekovi bez psihoterapije, dugoročno neće riješiti problem. Ukoliko psihijatar procijeni da trebate lijekove, kombinacija ovo dvoje daje najbolji i najdugotrajniji učinak. Pri tom, lijekove će najvjerojatnije biti potrebno uzimati jedno određeno vrijeme. Oni će vam poslužiti kao štap, dok u procesu psihoterapije ne ojačate, ne naučite nove strategije nošenja sa životom i stresom, dok ne razriješite problematične odnose itd.

Od iznimne je važnosti da odluku o prestanku uzimanja psihofarmaka donesete u dogovoru sa svojim psihijatrom. On će vam pri tom dati uputu za kontrolirani postupak kako postepeno smanjivati, a onda i prestati uzimati psihofarmake. Ne jednom je osoba dogovorila seansu sa mnom i nakon dugačkog nabrajanja različitih simptoma i moje zbunjenosti, otkrila bih da je nedavno samoinicijativno prestala uzimati psihofarmake, bez ikakve konzultacije s psihijatrom koji ih je prepisao. Moj savjet u tom slučaju je da što prije kontaktira psihijatra i dogovori liječnički pregled. 

Termin za psihoterapijsku seansu sa mnom možete dogovoriti na https://docs.google.com/forms/d/15V0JyuZZLayBBjkwLUFTUlDgJ8H7r5J8brR_bDCqLPI/edit.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.