Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Mentalno (Na)Zdravlje!

Zašto je važno poznavati svoje korijene?

Jedan od načina na koji možete istražiti svoje porijeklo je izrada obiteljskog stabla ili tzv. genograma. Pravila su jednostavna i možete ih naučiti na Internetu. Grafički prikaz obiteljskog stabla već na prvu može otkriti mnogo toga što se u vašoj obitelji transgeneracijski prijenosi.
Objava 19. rujna 2021. 0 komentara 2177 prikaza
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Stare fotografije odličan su resurs za istraživanje obiteljskog stabla.

Odakle dolazim? Tko sam? Gdje idem? Stručnjaci kažu da su to tri najvažnija pitanja u životu čovjeka. Mnogi od nas imaju problem s barem jedim od njih. Zbog toga se naš život ponekad može činiti besmislenim. I zato im se u psihoterapiji daje posebni značaj.

Psihoterapijski proces počinje razvojnim istraživanjem. To znači da se moramo vratiti u prošlost, čak i prije rođenja osobe. Nije svejedno u kakvoj smo obitelji odrasli, to znamo. Međutim, isto tako, važno je u kakvoj obitelji su odrasli naši roditelji. Odavno je u literaturi poznat transgeneracijski prijenos nasilja. Ali transgeneracijski se prenosi mnogo obrazaca i zato je važno dobro ih istražiti.

Odgovor na pitanje odakle dolazim tj. gdje su moji korijeni od posebne je važnosti. Na našim prostorima imamo sreću što znamo tko su nam preci. Također, više ili manje povezani smo s njima, posebno s primarnim obiteljima. Za razliku od npr. ljudi u SAD-u koji su potomci različitih narodnosti s različitih kontinenata, a često nisu povezani ni s primarnim obiteljima, zbog stalnih migracija. Osobe koje nisu povezane sa svojim korijenima, nemaju jasan osjećaj identiteta tj. ne znaju odakle dolaze. Stoga ne čudi što su posljednjih godina u SAD-u jako popularni testovi DNA koji ljudima otkrivaju odakle su njihovi preci.

Izrada obiteljskog stabla nije samo razbibriga

Jedan od načina na koji možete istražiti svoje porijeklo je izrada obiteljskog stabla, tzv. genograma. Pravila su jednostavna i možete ih naučiti na Internetu. Grafički prikaz obiteljskog stabla već na prvu može otkriti mnogo toga što se u vašoj obitelji transgeneracijski prijenosi. Npr. nedostatak muškog člana obitelji, smrti preko reda, nasljedstva preko reda, nasilje, neplodnost, alkoholizam, sklonost kriminalu ili pojedinim bolestima itd. Podrobnije istraživanje otkriti će mnogo više detalja koje ćete moći povezati sa sobom i dobiti važne uvide kako se obiteljska povijest manifestira u vašem životu. Rijetki od nas to povezuju sami od sebe. Međutim, ovdje na vidjelo izlaze mnogi obrasci i vjerovanja o životu koje smo na nesvjesnoj razini naslijedili od predaka, preko svojih roditelja. Životni obrasci mogu biti različiti: novac je opasan, uspjeh nije dozvoljen, muškarci su opasni, žene su kurve, djeca su zločesta, krivnja je moja što god pođe po zlu, drugi su vrjedniji od mene itd.

Kad prekidamo krug, činimo dobro svojoj djeci

Tek kada ove skrivene obiteljske obrasce donesemo na svijetlo dana, imenujemo ih i suočimo se s njima, oni gube moć. Konačno se možemo obračunati s njima. Možemo ih prekinuti uz podršku stručne osobe te buduće generacije osloboditi tereta prošlosti. Mnogi klijenti i dolaze na psihoterapiju jer ne žele svojoj djeci ostaviti u nasljeđe nešto za što vide da ne radi za njih. Ponekad imaju tek nejasan dojam o čemu se radi, ali predanim istraživanjem dolazimo do istine. Posao je lakši kad znamo s čim imamo posla i kad se suočimo s tim. Klijentima ponekad nije jasno kako to sami nisu vidjeli. Nisu mogli. Obrasci su nevidljivi i ponekad desetljećima prisutni u obiteljima. O njima se ne govori, ne objašnjava ih se, ne imenuje i ne razumije. Tek kada odgovorimo na pitanje o svojim korijenima, možemo postaviti sljedeće važno životno pitanje Tko sam? Tek kad se obračunamo s prošlosti možemo se posvetiti sadašnjosti. Zato ne propustite razvojno istraživanje. Otkrit ćete o sebi mnoge skrivene tajne koje će vam razriješiti dugo poznate misterije.

Za više informacija pišite na http://info@psihoterapija-rijeka.com.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.