Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Pametovanje

Dnevnik hodočasnika Kutina-Vukovar - evo kako je bilo prva dva dana!

Objava 08. srpnja 2015. 0 komentara 613 prikaza
U Kutini, pred polazak (Foto: Dejan Faltis)
U Kutini, pred polazak (Foto: Dejan Faltis)
U Kutini, pred polazak

Klapa druga, dan prvi!


Petrokemija Kutina, prolazak i odlazak iz Kutine

Sve je isto kao i prije dvije godine, okupljanje ekipe, upoznavanje s novim hodočasnicima, zagrljaji i pozdravi s onima koji su hodočastili prvi put, samo je temperatura zraka mnogo veća. 

Vrućina je zadnjih dana, a prognoze kažu da će biti i gore. Ipak idemo, lagano se kreće i hvata se ritam. Atmosfera je vesela iako se još svi nismo niti upoznali kako treba. Ekipa je opet vrhunska, nešto novih momaka, ali se uklapaju. 

Oni koji su hodali prvi put prosipaju mudrosti o tome kako će biti teško, kako postupati sa žuljevima, kako sa objedima kako sa upalama mišića i zglobova. Svi znaju da će nam svako iskustvo dobro doći, a da će biti svega toga to smo sigurni, još uz ove temperature biti će svega i više. Više znoja, više napora više muke. 

Ipak cilj je jasan - do večeri stići u Novsku, stići do naše lijepe Slavonije. Prva ruta je nekih 25 km i svi je prelazimo bez problema. U Novskoj  nas dočekuje gradonačelnik, čestita nam i ugošćuje večerom i hladnim pićem. Prije svega paljenje svijeća na spomeniku palim braniteljima, zatim osvježavajuće tuširanje, a onda zasluženi odmor. Prva ruta je odrađena, sutra dalje treba propješačiti cijelu  Slavoniju. Dan prvi je prošao, mirno u privikavanju.


Novska. S nama su domaćini gradonačelnik Novske Vlado Klasan i Željko Soldo Vukovarski branitelj i jedan od sponzora hodočašća

Klapa druga, dan drugi!

Lagano buđenje nakon uglavnom neprospavane noći. Nismo se baš odmorili, svatko iz nekih drugih razloga. Nekima smeta tvrda podloga, nekima hrkanje, pa bježe van na meku travu stadiona, ali ih tamo opet bodu dosadni komarci i tako da se uglavnom nitko nije naspavao, osim Mrve. Našao je nekakav miran kutak u hodniku prema kupaonici i dobro se naspavao. 

Rano u jutro oko 5 i 30 sati kreće kolona, hvatamo što više svježine da se prijeđe što više bez žege. Ipak nije potrajalo, vrlo brzo sustiglo nas je sunce i počelo izvirivati na obzorju, kao da i ono želi s nama na hodočašće. Lijepo od njega, jedino što jako grije! Već u 7 sati ujutro udara u glavu. 

Troše se velike količine vode, ali je to nužno radi sprječavanja dehidracije i stalne žeđi zbog velikih temperatura. U jednom mjestu neka ljubazna gospođa i njezin sin nas časte kavom i hladnom vodom. Hvala im, bilo nam je baš potrebno. 

Sat po sat stižemo u Okučane i tu nas dočekuju s okrjepom. Obilazimo spomen sobu iz Domovinskog rata molimo se na spomeniku palim braniteljima a onda malo duži odmor. Sunce je prejako pa se sklanjamo u park, u debelu hladovinu. 


Spomen ploča i spomen soba u Okučanima i molitva za poginule Hrvatske branitelje uz načelnika općine

Vrijeme je za popravke zavoja na nogama, mazanje raznim kremama i gelovima, te sušenje mokre odjeće. Oko 15 sati krećemo dalje. Asfalt je više-manje usijan ali se hoda, ritam je dobar. Sat hoda, desetak minuta pauze i pred nama je Nova Gradiška. 

Žacove tenisice strašno škripe ovaj put on umjesto Stripija udara ritam. U Novoj Gradišci nas dočekuju ljubazni domaćini, kraljevska večera i ledeno hladna voda, baš sve ono što nam treba. 

Spavanje je u sportskoj dvorani i imamo strunjače, pa će noćas biti mekanije, a nema niti komaraca. Vrlo brzo smo na spavanju, svi osim Roberta. I on će uskoro čim izmoli svoju večernju krunicu. 

Smiraj drugog dana, težak dan, ali još nas teže čeka i ono najbitnije; oni koji prvi put idu počinju shvaćati kakvu žrtvu prinose i da zbog toga imaju razloga za ponos. 

Večeras će se spavati bez obzira na sve jer je umor jači. Sutra ponovo hodanje, treba doći do Sibinja, trasa je duga, a kažu da će dan biti paklen. 

Završio je i drugi dan...


Barjak nosi Dalibor Tomašić, sin Vukovarskog branitelja i heroja, pokojnog Josipa Tomašića ''Ose''

Piše: Dražen Kobaš Strš


>> Saznajte sve od hodočašću i hodočasnicima!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.