Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Pametovanje

Goodtalking - Tihomir Polančec mi je ispričao kako se našao u čarobnom svijetu filma

Udruga Filmofil i na kraju priče portal posljedica je dugogodišnjeg filmofilskog iskustva, gledanja filmova i serija. Iskustva koje je počelo davno, prije mnogo godina. Tamo gdje mnoge priče počinju. U djetinjstvu.
Objava 25. siječnja 2020. 0 komentara 749 prikaza
Foto: Sandra Gojani
Foto: Sandra Gojani
Glavni urednik portala Goodtalking i predsjednik Udruge Filmofil i Sandra Sabljak Gojani, urednica Večernjakove bogosfere

Sigurna sam da nema ljubitelja filmova i serija u Hrvatskoj i šire koji nije čuo za facebook stranicu i grupu Goodtalking, blog, a odnedavno i portal istog imena. Urednik i pokretač prvo facebook grupe i bloga (između ostalog pisao je i blog Goodtalking i na Večernjakovoj blogosferi), Tihomir Polančec ispričao mi je kako se našao u čarobnom svijetu filma i kako je ljubitelje filma okupio  na jednom mjestu, te kako je priču koja se razvijala godinama zaokružio pokretanjem portala Goodtalking na kojem možete pronaći recenzije, preporuke i još dosta toga zanimljivog vezano uz filmsku umjetnost, kao i sudjelovati u kreiranju sadržaja.

Evo što mi je Tihomir ispričao, pa uživajte u čitanju ove zanimljive i inspirativne priče... 


Posjetite facebook stranicu Goodtalking: https://www.facebook.com/groups/talkinggood/


Pet, šest ili nešto više godina je prošlo od prvog teksta objavljenog na blogu. Nakon godina pisanja o filmovima i serijama brojke su ovakve: 900 objava, tekstova o filmu i serijama (broj pregleda na blogu davno je prešao 1 000 000), nešto manje od 27 000 pratitelja na Facebooku, 8 200 članova Facebook grupe. Goodtalking okuplja tisuće ljubitelja filmova i serija. Okupljanje je prava riječ jer Goodtalking je spojio ljubitelje filma i serija različitih profila - od ljubitelja blockbustera do onih koji vole samo art filmove.

Okupljanje traje i dalje - portalom koji je pred Vama dobilo je novu dimenziju. Najčešće pitanje mnogih ljubitelja filmova i serija ovih dana je: Kako je i kada počela Goodtalking priča?

Goodtalking priča iz koje je nastao portal počela je, kak je već i spomenuto, prije nešto više od pet godina. Međutim, nastanak Goodtalkinga imao je ogroman, veliki životni trailer. Iz današnje perspektive Goodtalking se morao dogoditi - blog, stranica, grupa, Udruga Filmofil i na kraju priče portal posljedica je dugogodišnjeg filmofilskog iskustva, gledanja filmova i serija. Iskustva koje je počelo davno, prije mnogo godina. Tamo gdje mnoge priče počinju. U djetinjstvu.

Nije stereotip ili frazetina - filmove pratim (ili oni prate mene) od kada znam za sebe. Prvi odlasci u kino bili su davno. U nekim drugim vremenima kada se kino dvorana nalazila u kvartovskom Domu kulture. Prvi filmski junaci bili su Bud Spencer i Terence Hill, Bruce Lee, Winettou, Godzilla, prvi film o obitelji Skywalker. Vrijeme kada se današnja ponuda filmova i serija mogla sanjati - dva programa državne televizije i nekoliko projekcija u spomenutoj kino dvorani. Kino dvorani gdje sjedalice nisu bile previše udobne. Kino dvorane u kojima se moglo svašta doživjeti.

Npr. tijekom projekcije filma “Prohujalo s vihorom” (ili “Zameo ih vjetar”) bila je pauza od 10-15 minuta. S obzirom da je početak prikazivanja filmova poput “Prohujalo s vihorom” bio oko 20.00 veliki je izazov bio izdržati budan čitavu projekciju (“Prohujalo s vihorom” traje otprilike 4 sata, plus spomenuta pauza). Posebno kada si klinac koji je tek krenuo u osnovnu školu. Eksplozija interesa za film i novo poglavlje u životima velikog broja filmofila stiglo je sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća.


Kako bi ovu izvrsnu filmsku i serijsku priču stavili na još veću razinu osnovana je Udruga “Filmofil” (nažalost, ime Goodtalking nije bilo moguće registrirati – potrebna je domaća u imenu Udruge). 


Pojava videorekordera i videoteka potpuno je promijenilo filmofilske navike. Prvi videorekoderi bili su bili su skupe i velike mrcine - s obzirom na to da nije svatko imao dovoljno novaca za prve uređaje filmovi su se gledali u grupama kod onih koji su imali videorekordere. Ubrzo je cijena uređaja pala te su postali dostupni svima - vrijeme kada broj videoteka raste. Gleda se sve - od klasika do recentnih kino hitova (koji su često kasnili u domaće kino dvorane) bez obzira na sliku i zvuk - riječ je bila o isključivo piratskim kopijama.

Gledanje “Bezdana” Jamesa Camerona bilo je neponovljivo iskustvo - plava boja mora razlijevala se ekranom i teško je bilo prepoznati likove. Treći je “Rambo” bio jedan od najvećih hitova iz tog vremena - kopiju filma za gledanje dobio sam među prvima zbog dobrih odnosa sa jednim od vlasnika videoteke.

Nakon ratnih vremena tržište se počelo polako, ali sigurno legalizirati. Sjećam se prvog originala u vlasništvu - “Terminator 2” koji je još uvijek negdje u VHS kolekciji. Filmove sam i dalje gledao, ali ne kao u piratskim vremenima sve do početka 1996. godine kada je došao najvažniji događaj u filmofilskoj karijeri - posao u videoteci. Pristojan broj pogledanih filmova u djetinjstvu i kasnije iz onih piratskih videotekarskih dana u tim je godinama narastao na tisuće pogledanih filmova.

Videotekarstvo (posao u kojem sam se zadržao nešto manje od 9 godina) otkrilo mi je način funkcioniranja filmske industrije i tajne ljudi povezanih s filmom. Također, to je vrijeme u kojem sam doživio brojne susrete s filmofilima različitih profila (o njima ćete čitati na portalu u rubrici “Priče iz videoteke”). O filmovima i ljudima - tako bi se moglo nazvati vrijeme videotekarstva. Videoteke su, osim rijetkih iznimaka, otišle u povijesti sa snažnijim i dostupnijim utjecajem interneta.

Nakon videoteke poslovno sam udaljen od filma, ali (najmanje) kino jednom tjedno bilo je vrijeme posvećeno filmu. I tako sve do prije nekih šest godina kada je startao blog… U kompliciranim i nimalo jednostavnim životnim pisanje bloga bilo je bijeg od stvarnosti. Pokušaji da se misli zaokupe pozitivnijim stvarima. Kako je vrijeme prolazilo interes za napisane tekstove postajala je sve veća i Goodtalking je počeo život na društvenoj mreži. Prvo Facebook stranica, zatim i Facebook grupa.


Posjetite facebook grupu Goodtalkingwww.facebook.com/groups/talkinggood/


Najteži dio priče bilo je priču usmjeriti u pozitivnom smjeru. Okupljati sve ljubitelje filma i serija bez svih onih ružnih stvari koje društvene mreže ponekad donose. Zadatak nije bio jednostavan, ali je obavljen i pokazao je nekoliko stvari. Svi oni koji društvene mreže koriste za mržnju, uvrede prema onima koji drugačije misle ili su sarkastični (naravno da nije riječ o sarkazmu već o nedostatku kućnog odgoja ili želji da se privuče pažnja) zapravo su u manjini. Velikoj, glasnoj, nametljivoj manjini.

Kada se riješe problemi oko takvih “pratitelja” ili “članova” svi oni dobronamjerni koji žele komentirati, družiti se i razgovarati o filmovima i serijama (ili drugim temama sasvim je svejedno) dolaze do daha i počinju sudjelovati u virtualnoj videotoci kako su neki nazvali Facebook grupu Goodtalking. Čitava priča postaje bogatija, raznovrsnija i zanimljivija - rezultat je najbolje mjesto za sve ljubitelje filma. Najbolje što se virtualnog svijeta tiče.

Nakon dužeg vremena pisanja na blogu kao i na internetskim portalima te nekim tiskanim medijima došlo je vrijeme za portal. Portal koji će do kraja nadograditi Goodtalking priču. Portal koji će korisnicima odnosno čitateljima dati informacije, recenzije i tekstove o filmovima koji nisu tek prepisani sa stranih portala. Bez, lažnih, izmišljenih vijesti, click baitova u kojima će naslov služiti samo da se klikne na poveznicu - u slučaju Goodtalking taj klik će značiti i sadržaj, ne samo formu.

Da, riječ je o kompliciranijem i zahtjevnijem načinu privlačenja publike, ali tako je bilo kada je počela priča o blogu koja je narasla do neočekivanih rezultata. Portal Goodtalking je, na neki način, katalog filmova i serija u kojem možete pronaći preporuku ili pročitati recenzije filmova. Svi tekstovi su rezultat pogledanih filmova i serija - prepisivanja i ocjenjivanja bez gledanja nije bilo i tako će ostati.

Za budućnost, kao urednik portala mogu obećati nove teme, aktualnosti i tekstove za sve ljubitelje filma i televizijskih serija. Zajedno sa suradnicima pokušat ćemo održati često spominjanu rečenicu mnogih ljubitelja filma i serija svih ovih godina - Goodtalking je najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija. Uz podršku kakvu je ovaj projekt imao sve ove godine to će i ostati….

Tihomir Polančec, urednik portala goodtalking.hr


​​​​

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.