Blogosfera Pametovanje

Je li i mučenik Katoličke Crkve svećenik Ivan Burik bio "ustaški vikar" 1991. godine!?

Objava 24. lipnja 2015. 28 komentara 8620 prikaza
Ljeposava Stanimirović (Foto: VL)
Ljeposava Stanimirović (Foto: VL)
Ljeposava Stanimirović

U Hrvatskoj je danas praznik. Dan državnosti. Državnosti koje ne bi bilo bez brojnih žrtava. A među njima su i tovarničke žrtve, predvođene mjesnim župnikom vlč. Ivanom Burikom, mučenikom katoličke Crkve, jednim svećenikom ubijenim u Domovinskom ratu. 

Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika već godinama traga za istinom o mučeničkoj smrti tovarničkog svećenika i pri tom je uspjela otkriti ime ubojice, ali i neke sumnjive okolnosti izvješća njegove smrti kojega potpisuje dr. Ljeposava Stanimirović. Istraživanjem i razgovorom sa svjedocima utvrdili smo kako je velečasnog Burika ubio Kosta Gvozdenov iz Vršca, pripadnik četničke postrojbe "Dušan Silni". 

Kontroverzno je i liječničko izvješće mrtvozornice dr. Ljeposave Stanimirović od 12. listopada 1991. o uzroku Burikove smrti po kojemu on nije strijeljan, nego je poginuo od eksplozije. Postoje svjedoci koji su vidjeli Burikovo tijelo i uočili rupe od metaka. Više preživjelih tovarničkih logoraša, među kojima i Pavo Mijoković, svjedoči da su mještani našli velečasnog Burika mrtvoga na dvosjedu u podrumu.

"Otkopčao sam mu vestu" – doslovce je izjavio – "i vidio rupe od metaka na njegovim prsima. Velečasnog smo stavili u sivu najlonsku vreću, odnijeli ga na traktorskoj prikolici na groblje i tamo ga položili pored ostalih ubijenih mještana."

Istražujući ovaj ratni zločin došli smo do dokaza, kako su lažnim dokumentima mrtvozornici dr. Ljeposave Stanimirović i dr. Dragana Martinovića odrađivali prljavi posao za okupatorsku vlast, pa su, naknadno bez pregleda i danima nakon stvarne smrti, potpisivali lažne smrtovnice. O tome mogu posvjedočiti i preživjeli mještani, koji su skupa, s tada još živim tovarničkim župnikom vlč. Ivanom Burikom, već u rujnu 1991. pokopali ubijene branitelje i civile.

Ponovo pozivamo nadležne institucije Republike Hrvatske da rasvijetle zločin nad svećenikom Ivanom Burikom i drugim mještanima Tovarnika koji su ubijeni u egzekucijama nakon okupacije sela. Izražavamo nezadovoljstvo da počinitelji za ubojstva nisu procesuirani ni kažnjeni. 


Za Udrugu dr. Ante Starčević Tovarnik
Antun Ivanković, predsjednik Udruge

>> "Ljeposava Stanimirović 1991. prikrivala srpske zločine

>> Prikupio dokaze, svjedočenja i dokumente, a DORH gluh

>> Tovarnički Srbi načinili popis koga treba ubiti

>> Tovarnik: Sud monstrumima izrekao kazne kao da su bili u pljački tržnice

 

 • nenad.levar:

  cetnicima iz srbije treba blokirati rpegovore sa eu i ulazak u hrvatsku

 • Avatar Pipl mus tras as
  Pipl mus tras as:

  eto zasto cemo napravit ogradu na granici i to od 10 metara visine..prema srbicima..

 • Fr@njo:

  Hrvatskoj , predsjednik vanjsko politickog odbora hrvatskog Sabora, i etnosrbo bizmismen , podmetnuo je Hrvatima vukovarskog lekara u Sabor , i Vulina cetnika u Jadovnom pred jamom u kojoj je pronadjen samo skelet jedne divlje zivotinje