Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera U skladu s prirodom

5 najčešćih početničkih grešaka u kreiranju vrta

Koje su najčešće greške koje početnici rade kod kreiranja vrta i sjetve i sadnje na vrtu.
Objava 07. travnja 2020. 0 komentara 7633 prikaza
Biovrt
Biovrt
Biovrt

Proljeće je i krećemo s kreiranjem vrtova. Ove godine radi situacije s koronavirusom, mnogi su se odlučili po prvi put kreirati svoj vrt i uzgajati svoju hranu. Ali nakon početničkog entuzijazma, susrećemo se s mnogo nepoznanica i stvari koje jednostavno tek trebamo naučiti.

Evo najčešćih grešaka koje početnici rade u vrtu:

1. Prerana ili prekasna sjetva

Na pakiranjima sjemenja u dućanima imate naznačeni raspon od nekoliko mjeseci kad se određene vrste mogu sijati, ali morate znati da to nije tako za cijelu RH. Velika je razlika između sjeverne i južne Hrvatske i različiti je idealni rok za sjetvu određenih biljaka. Južnije je to uvijek  mjesec dana (ako ne i više prije) kontinentalne Hrvatske. Tako se često dogodi da si početnici pročitaju taj prvi rok za sjetvu i npr. posiju mahune na kontinentu već u ožujku – koje onda kasnije radi premokrog ili prehladnog tla i kasnijih mrazeva bivaju uništene ili uopće ne niknu.

Također, postoje biljke koje trebate sijati baš u hladnije doba godine – ako ih posijete prekasno kad je već pretoplo, neće dobro uspjeti.

 

2. Loše kombinacije biljaka

Na internetu postoji mnoštvo tabela za dobre i loše susjede i one su često proturječne. Tako onda na kraju ipak na gredicama završi bilje koje si možda po nekoj tabeli odgovara, ali u praksi to ispadne jako loše jer se biljke međusobno natječu za prostor ili se vi ne možete kretati kroz vrt.

 

3. Odabir bilja koje nije za vaše podneblje

Određene vrste koliko god bi ih htjeli imati – možda neće dobro rasti kod nas. Tako moramo istražiti što može u našoj klimi i vrsti tla dobro rasti, inače u suprotnom će se mučiti i biljke na vrtu i mi s njima. Bolje se je fokusirati na biljke koje odlično rastu u našoj klimi i koje nam daju odlične rezultate.

 

4. Preširoke gredice i premalo staza na vrtu

U vrtu moramo biti praktični i napraviti si stvari lako dostupnima. I sama sam znala napraviti tu grešku da sam si isplanirala gredicu i bilje na nju s željom da čim više stane na vrt, a na kraju nisam imala dovoljno staza pa sam gazila po gredicama – što nije dobro za tlo niti za biljke.

 

5. Ostalo je slobodnog prostora i u određeno doba godine nema ničeg za ubrati

Tijekom cijele godine možemo imati obilje i berbe, ali da bi to postigli, moramo naučiti kako izmjenjivati bilje tijekom godine i kada je optimalno da posadimo određene vrste na vrt. Mnogo povrća možemo sijati i više puta na godinu i tako imati više berbi tijekom sezone.

 

 

Ovo vam zvuči poznato i to su neke od stvari koje vas muče?  Zanima vas kako kombinirati određeno bilje i kada je optimum za sadnju i sjetvu određenih biljaka, te kako maksimalno iskoristiti postojeću površinu, a da uzgojite obilje hrane za sebe i svoju obitelj? I da to bude jednostavno i prava radost, a ne stres i muka?

U webinaru „Planiranje vrta“ odgovaram upravo na ta i mnoga druga pitanja – kako biste vi mogli isplanirati najbolju vrtlarsku sezonu.

Sve o tome pogledajte u ovom kratkom videu  i družimo se online J

 

Još detalja o online edukaciji "Planiranje vrta" pročitajte na poveznici:
https://www.biovrt.com/online-edukacija-planiranje-vrta-silvije-kolar-fodor/

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.