Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera U skladu s prirodom

Jesenska cvjetna raskoš

Objava 28. listopada 2014. 0 komentara 1950 prikaza
Cinije i kadifice
Cinije i kadifice
Cinije i kadifice

Iako baš ne volim jesen jer ona znači kraj vrtlarske sezone i sigurni dolazak hladnoće i zime, ima puno ljepote u njoj. Tokom jeseni mnoge vrste cvijeća tek procvatu u svojoj pravoj ljepoti. Neke vrste cvatu i nakon prvih mrazeva, za neke nažalost oni znače kraj sezone.

A upravo ove jeseni, radi previše kišnog ljeta, određene ljetnice osjetljive na mraz tek su sada pokazale svu svoju raskoš i ljepotu. Stoga tek sada mogu istinski uživati u njima, ali nažalost ne dugo - uskoro očekujemo prve mrazeve koji će ovu ljepotu uništiti. 

Cosmos bipinnatus - uresnica - Cosmos u prijevodu s grčkog znači "sklad” . I doista, kad pogledate njegove prekrasne cvjetove, jednostavno mu se morate diviti. A najbolje od svega što se tiče cosmosa je to da je ovo biljka oko koje ne trebate imati apsolutno nikakve brige: zaboravite na gnojenje, zalijevanje, ili bilo kakvu drugu njegu. Cosmos je biljka koja će pokazati svoju pravu ljepotu ako ga jednostavno prepustite njemu samom. A vama preostaje onda jedino – uživati u njegovoj ljepoti. Nažalost, samo do prvog mraza.

cosmos bipinnatus

Cosmos bipinnatus - seashells je vrsta cosmosa koja ima uvijene latice. Svojim izgledom podsjećaju na školjkice, otud i naziv. Na fotografiji ispod dijeli prostor na gredici s cinijom.

Zinnia elegans - cinija je cvjetnica iz porodice glavočika (Asteraceae) i porijeklom je iz Meksika. Postoji u mnoštvo različitih boja i varijacija, pa tako postoji liliput cinija, kaktus cinija, pepermint cinija.... privlači korisne kukce u vrt poput leptira i pčela, te čini vaš vrt šarenim i veselim sve do prvih mrazeva.

Ova godina se čini kao godina dragoljuba, jer su posvud bujni i predivni, prepuni cvjetova. Dragoljub - Tropaeolum majus porijeklom je iz toplih krajeva južne Amerike. U svom izvornom staništu dragoljub je trajnica, ali se u našim krajevima uzgaja kao jednogodišnja biljka. Vrlo je osjetljiv na hladnoću, voli najviše topla, sunčana mjesta koja su tokom najjačeg sunca ipak malo zaklonjena laganom sjenom. Cijela biljka je jestiva i sadrži vitamin C. Cvjetni pupovi i sjemenke okusom podsjećaju na papar, njegovi se cvjetovi i listovi mogu konzumirati u salatama, a zelene sjemenke ukiseljene kao kapare. 

I dalije su jestivo cvijeće. Dalija - Georgina, Dahlia je gomoljasta trajnica iz obitelji Asteraceae (glavočika). Porijeklom je iz Mexika, Srednje Amerike i Kolumbije.Jako su osjetljive na niske temperature, te cvjetaju tokom ljeta, pa sve do prvih mrazeva. Cvjetovi osim što su prekrasni, mogu se dodavati u salate. Postoji mnoštvo različitih kultivara, svaka ljepša od druge. I sama imam kolekciju od nekih 50-tak kultivara, jer im jednostavno ne mogu odoljeti.

Kadifice - Tagetes su porijeklom iz jugozapadnog dijela SAD-a, Meksika i juga južne Amerike. Kod nas se kadifice uzgajaju kao dražesno jednogodišnje cvijeće i ovu biljku mnogi iznova otkrivaju kao idealno cvijeće za gredice radi njene neprekidne cvatnje cijele godine i izuzetne otpornosti. Miris kadifice ima jako bitnu ulogu, jer svojim mirisom tjera neke nametnike i nematode iz tla. Stoga se preporuča saditi ih posvud po povrtnjaku. Ja ih često kombiniram s kupusnjačama, jer svojim mirisom odvraćaju kupusnog bjelca. Sve do prvog mraza, gredica s kupusnjačama će blještati od rascvalih kadifica.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.