Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera U skladu s prirodom

Kad se sije paprika?

Kada je idealno vrijeme za posijati papriku?
Objava 28. siječnja 2019. 0 komentara 3754 prikaza
Paprika
Paprika
Paprika

Polako nam opet dolazi to vrijeme koje neopisivo veseli sve vrtlare/ice–  nova vrtlarska sezona, novi početak. I nova sjetva.

Mnogi već nestrpljivo prebiru sjeme, planiraju vrt, rade popise i nabavljaju sjeme… a neki čak i već siju. Iako mi sjetva i prve biljčice donose veliko veselje, ipak me je iskustvo naučilo da nije potrebno žuriti. Pa niti kod sjetve u zatvorenom, ako uzgajamo presadnice za uzgoj na otvorenom. Naime, još je daleko proljeće i razdoblje kad selimo presadnice na otvoreno nakon zadnje opasnosti od mrazeva – a to je u kontinentalnom dijelu druga polovica svibnja. Osim toga, još je uvijek premalo dnevnog svjetla koje je biljkama neophodno za dobar rast i razvoj, pa u ovo doba godine mogu nerijetko biti previše izdužene u potrazi za svjetlom. Priroda nas je s razlogom stavila sad na „godišnji odmor“ od vrtlarenja, pa uživajmo i malo u planiranju vrta bez „konkretnih aktivnosti“. I to može biti uzbudljivo – ja sam nedavno u večerima pred spavanje napravila plan ovogodišnje sjetve kukuruza – pa makar samo u glavi, jako sam zadovoljna idejnim rješenjem. U ovo doba više volim zamišljati i maštati o mom budućem vrtu, nego konkretno sijati. Kod prerane sjetve često se biljke samo dugo nepotrebno muče u zatvorenom prostoru, pa onda i ja radi toga brinem. Ipak postoji idealno vrijeme za sve.

Što se tiče sjetve, slušam svoja iskustva i iskustva svoje bake. Prvo krećemo s sjetvom paprike (feferona, patlidžana i peruanske jagode) sredinom veljače. To nije samo moje iskustvo, to je „narodna predaja“ u mom kraju – Međimurju - paprika se sije oko Fašnika. Doduše ove godine je Fašnik jako kasno (06.03.), ali računa se da je to većinom termin sredinom veljače. U to doba godine, moja je baka uvijek pripremila velike duge tegle, ispunila ih zemljom, posijala papriku, prekrila to najlonom i onda još novinama. I stavila kraj peći na drva. Tako je sjeme imalo potrebnu toplinu kraj peći, ali i pogodnu mikroklimu za klijanje s dovoljno vlage ispod zaštitnog sloja najlona i novina. I onda smo čekali. Provjeravali. Dizali novine i najlon dok konačno nismo ugledali mlade klijance kako se počinju uzdizati i tražiti svjetlo. To je bio trenutak kada je baka selila tegle na sunčanu, južnu prozorsku dasku. I još uvijek to tako radi. Paprika zna nicati i do 30 dana pa se ponekad dugo čeka da budemo sigurni da li će niknuti ili ne. Ako paprika slučajno ne bi niknula, ostalo je dovoljno vremena da se sjetva ponovi. Realno, ako posijete papriku i početkom travnja u zatvorenom, stići će narasti za presadnju u svibnju.

Ja doduše nemam peć na drva, ali dio ove prakse sam zadržala  - sve o mojim metodama sijanja možete pročitati OVDJE.  I u prvu sjetvu krećem – sredinom veljače. Ovo je savjet za kontinentalni dio Hrvatske, dok oni južnije imaju tu sreću da mogu započeti s sjetvom i nešto prije od nas.

***************************************

POSEBNA SIJEČANJSKA PONUDA IZ BIOVRTA :)

Umjesto da kupujete presadnice, uzgojite i vi lijepe i zdrave presadnice kod kuće. Da vas malo motiviramo na to, pripremili smo vam posebnu ponudu sjemena koje se sije u veljači: paprika, patliđan, peruanske jagode i tomatillo iz našeg Kataloga biljaka do 31.1. - više pročitajte OVDJE.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.