Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera U skladu s prirodom

Kako isplesti luk (i češnjak) u vijenac

Bitno je zapamtiti da je luk zreli dok se nadzemni dio počne polijegati. Kad se sve polegne – to je idealni trenutak za berbu.
Objava 02. kolovoza 2021. 0 komentara 943 prikaza
vijenac cesnjak
vijenac cesnjak
vijenac cesnjak

Vrijeme je berbe i spremanja luka i češnjaka. A osim „klasičnog“ spremanja u sanduke nakon sušenja, naše bake i djedovi pleli su ih u vijence.

Da bi se luk mogao isplesti u vijenac, treba nam s lišćem – koje u Međimurju zovemo „cima“ (zeleni nadzemni dio). Ako luk predugo ostavite na gredicama, lišće će se posušiti do te mjere da ga nećete moći plesti. Stoga, čim se lišće polegne te je još zeleno, luk se vadi i dan-dva suši na sjenovitom i suhom mjestu.

Može se zapravo plesti i odmah na gredicama. Bitno je zapamtiti da je luk zreli dok se nadzemni dio počne polijegati. Kad se sve polegne – to je idealni trenutak za berbu. Isto je i s češnjakom – s onim sortama koje nemaju zračne lukovice. 

 

Zamolila sam svoju baku da me nauči kako se plete vijenac od luka, evo prenosim to znanje i vama u foto kolažu.

Za početak, uzmite 2 luka i stavite cimu u križ. Cima mora biti usmjerena prema vama.

Zatim cimu jednog luka – onog koji je iznad zarotirajte prema iza i provucite između oba luka, te opet primite uspravno.

Treći luk se stavlja iznad sastrane, te je postupak isti – okolo i između, pa gore, i tako dodajete luk po luk.

Uvijek cimu okrećete između zadnjeg i predzadnjeg luka.

 

Ovaj vijenac pomalo podsjeća na pletenicu dok se isplete.

Preporučljivo je plesti do nekih 1 metar. Završetak malo omotate i zavežete s špagom i vijenac je gotov. Možete ga objesiti na suho i prozračno mjesto, naravno u sjenu. Tu si trgate luk po luk kako trebate u kuhinji, a vijenac se pritom neće raspasti.

 

Pogledajte i moj novi video o berbi i pletenju češnjaka, gdje sam prikazala pletenje češnjaka na ovaj isti način:

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.