Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera U skladu s prirodom

Kako nam krtice pomažu u vrtu

Kad ti život da limune - napravi limunadu. A kad ti život da krtičnjake - zahvali krticama na dobro odrađenom poslu i pokupi si zemlju za sjetvu i sadnju u teglama
Objava 17. siječnja 2022. 2 komentara 12486 prikaza
krticnjak1
krticnjak1
krticnjak1

Mnogi ljudi iz neznanja brkaju štete na vrtovima koju rade krtice i voluharice. Najviše je zabluda u vezi krtica, jer se njih uglavnom proglašava krivim za izjedeno korijenje povrća i voćaka. To je potpuno netočno, jer to zapravo rade miševi i voluharice, ali ne i krtice.


Krtica je sisavac iz roda Talpidae, živi u tlu i kopa tunele, mesojed koji se uglavnom hrani malim beskralješnjacima koji žive ispod zemlje. Krtica je odgovorna jedino za krtičnjake, uzdignute hrpe zemlje koje mnoge često ljute po travnjacima. Ali, to je jedina šteta koju radi po vrtu, izuzev da možda otkopa ili nadigne neku biljku prilikom kopanja tunela. 

Kada pogledamo njihovu ulogu u biosustavu, krtice su jako korisne životinje, ukopavaju humus u tlo i jedu kukce i nametnike u tlu. Nemojte se ljutiti na krtičnjake koje u ovo doba godine rade u većoj mjeri. Krtice su kako sam prije navela mesojedi, što znači da one u tlu pojedu brojne puževe, njihova jajašca, rovce i druge organizme koje smatramo nametnicima te time znatno smanjuju broj štetnika u tlu. Doduše, jedu i korisne gujavice, ali ništa u prirodi nije crno-bijelo. U ovo doba godine u niskom smo startu za sjetvu u teglama i krtičnjaci su nam tu baš u pravo vrijeme da si pripremimo zemlju za sjetvu. Ja srećom imam ilovasto tlo koje je odlično kad se miješa s kompostom, humusom ili pak kupovnim supstratom za sjetvu - ispadne odlična kombinacija za sadnju u teglama.

 A zemlja koju su izbacile krtice pročišćena od mogućih nametnika - poput puževa i sl - koji bi mogli ostati u tlu i kasnije vam napraviti štete biljčicama. I naravno, u toj zemlji ostaje mikroskopski živi svijet, koji kad je u ravnoteži, itekako pomaže biljkama u rastu. 

Da bi iskoristili sve prednosti rada krtica, najbolje je da čim prije pokupite zemlju nakon što ju je izbacila krtica. Kad padne kiša na krtičnjake i to tlo postane zbijeno više to nije lako, a tijekom sezone često se počnu u uzdignutu zemlju krtičnjaka naseljavati mravi.


Ostatak zemlje jednostavno grabljama izravnajte po travnjaku i upamtite da je savršeni ravni travnjak moguć samo ako izbetonirate površinu i gore stavite umjetnu travu – čime ćete potpuno maknuti bilo kakav život s njega.
Mi smo kao i krtice dio biosustava i dijelimo stanište s njima, stoga se moramo opet naučiti suživotu i poštivanju i drugog života oko nas.


Stoga: kad ti život da limune - napravi limunadu.
A kad ti život da krtičnjake - zahvali krticama na dobro odrađenom poslu i pokupi si zemlju za sjetvu i sadnju u teglama.  Kod mene je zemlja spremna na suhom u kanti i čeka da krenem u skoru sjetvu.

 

NARUČITE KALENDAR IZ BIOVRTA ZA 2022. GODINU

Za dobar početak sezone, pripremila sam zidni kalendar za 2022. godinu  s mojim s fotografijama i vrtlarskim savjetima uz koji vam poklanjamo i sjeme.

Uz svaki mjesec na kalendaru stoji kratki podsjetnik u nekoliko rečenica o najaktualnijim vrtlarskim radovima. Tako ćete se osigurati da uz naše savjete obavite vrtlarske poslove na vrijeme.

Uz svaki naručeni kalendar pripremili smo vam i poklon. Iz društvene banke sjemenja udruge Biovrt, poklonit ćemo vam i komplet sjemenja po izboru. Birate između 5 prigodnih kompleta sjemenja: Krećemo u sjetvu!, Šareni vrt, Ljekoviti vrt, Najbolja vrtlarska godina, a imate opciju i sami odabrati sadržaj svoj paketića u paketiću „Moj vrtlarski izbor“ .

KAKO NARUČITI KALENDAR IZ BIOVRTA:
Cijena kalendara je 50 kuna + troškovi dostave. Plaćanje se vrši po ponudi na račun.

Više informacija i online narudžbenicu pogledajte OVDJE.

 

 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar Aristarh
  Aristarh:

  Ispravno. Krtice su veoma korisne bilo gje da su. Reci ću samo ovo. Prvo sam ih lovio i ubijao. Onda sam ih lovio i odnosio dalje od kuće. Na kraju sam ih lovio i nosio tamo odakle sam ih davno ... prikaži još! potjerao. To je bilo kod ruža koje su mi jednu po jednu uništavala mravi. Krtice su dovezene u pomoć.

 • lajh1985:

  Kad sam ih i vidio ako je slucajno bila vani sam je lopatom po glavi i bok...nek ide negdje drugdje dizat zemlju, a ne u mom vrtu da nemrem kosit kak se spada